Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρνασσός όπως Ανταρκτική: Στους μείον 28 βαθμούς η θερμοκρασία χθες στην παγωμένη δολίνη Βαθύσταλου

Το πρωί της Τρί­της 19 Ιανουα­ρί­ου, μετά το πέρας της κακο­και­ρί­ας “Λέαν­δρος”, στην παγω­μέ­νη δολί­νη στο Βαθύ­στα­λο Παρ­να­σού κατα­γρά­φη­κε ελά­χι­στη θερ­μο­κρα­σία 27,8 βαθ­μών Κελ­σί­ου κάτω από το μηδέν, ενώ ανα­μέ­νο­νται οι μετρή­σεις από μια άλλη δολί­νη, στην Κεχρω­τή Μαι­νά­λου, σύμ­φω­να με το meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών.

Οι δολί­νες είναι φυσι­κοί σχη­μα­τι­σμοί σε υψί­πε­δα και γενι­κό­τε­ρα σε ορο­σει­ρές λόγω της κατα­βύ­θι­σης του εδά­φους. Έχουν συνή­θως μικρή έκτα­ση και περι­κλεί­ο­νται από υψη­λό­τε­ρες ράχες, που τις απο­μο­νώ­νουν από την ευρύ­τε­ρη ατμο­σφαι­ρι­κή κυκλο­φο­ρία. Έτσι, χαρα­κτη­ρί­ζο­νται από μακρές περιό­δους παγε­τού και από ακραί­ες τιμές ελα­χί­στων θερ­μο­κρα­σιών, ακό­μα και τους καλο­και­ρι­νούς μήνες. Υπό κατάλ­λη­λες και­ρι­κές συν­θή­κες, μπο­ρεί κανείς να δει στις δολί­νες σπά­νιες εικό­νες, όπως στρώ­μα­τα από κρυ­στάλ­λους ή παγω­μέ­να έλα­τα (όταν επι­κρα­τούν εξαι­ρε­τι­κά χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες και εισβάλ­λει θερ­μό­τε­ρος ατμο­σφαι­ρι­κός αέρας που παγώνει).

Στην Ελλά­δα έχουν εγκα­τα­στα­θεί και λει­τουρ­γούν αυτό­μα­τοι μετε­ω­ρο­λο­γι­κοί σταθ­μοί του δικτύ­ου του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr σε δύο δολί­νες: στο Βαθύ­στα­λο Παρ­νασ­σού σε υψό­με­τρο 1.780 μέτρων και στην Κεχρω­τή Μαι­νά­λου σε υψό­με­τρο 1.613 μέτρων.

Τα έως τώρα στοι­χεία από την Κεχρω­τή δεί­χνουν ότι στις δολί­νες όλους σχε­δόν τους καλο­και­ρι­νούς μήνες εκδη­λώ­θη­κε παγε­τός. Οι χαμη­λό­τε­ρες ελά­χι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες σημειώ­νο­νται συστη­μα­τι­κά τον Ιανουά­ριο, μήνα κατά τον οποίο έχουν κατα­γρα­φεί τέσ­σε­ρις φορές θερ­μο­κρα­σί­ες κάτω από τους μεί­ον 30 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Το από­λυ­το ρεκόρ ελά­χι­στης θερ­μο­κρα­σί­ας του σταθ­μού είναι οι μεί­ον 35,3 βαθ­μοί που κατα­γρά­φη­καν στις 17 Ιανουα­ρί­ου 2012.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο