Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πασχαλινή συνταγή: Ελληνικό αρνί λαδορίγανη, ψημένο σε κληματόβεργες στον φούρνο

Συντα­γή για αρνί λαδο­ρί­γα­νη στον φούρ­νο ψημέ­νο σε κλη­μα­τό­βερ­γες στο ταψί, που λει­τουρ­γούν σαν σχά­ρα για το κρέ­ας και του προσ­δί­δουν εξαι­ρε­τι­κό άρω­μα και γεύ­ση. Σερ­βί­ρου­με με ψητά σπα­ράγ­για ή με πατά­τες φούρνου.

Υλικά

Μερί­δες: 6

  •  1 αρνί­σιο μπού­τι (1 ½ — 2 κιλά)
  •  1 γεμά­τη κουτ. σού­πας ρίγα­νη ξερή, τριμμένη
  •  4 κλω­νά­ρια φρέ­σκο δεντρο­λί­βα­νο, ψιλο­κομ­μέ­νο, ή 2 κουτ. σού­πας ξερό
  •  6 σκε­λί­δες σκόρ­δο, κομ­μέ­νες στη μέση
  •  ο χυμός από 1 μεγά­λο λεμόνι
  •  40 ml λευ­κό, ξηρό κρασί
  •  40 ml ελαιόλαδο
  •  αλά­τι, φρε­σκο­τριμ­μέ­νο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Προ­θερ­μαί­νου­με τον φούρ­νο στους 200°C.
  2. Τρί­βου­με καλά το μπου­τά­κι με αλά­τι και πιπέ­ρι. Το βάζου­με πάνω σε σχά­ρα σε ένα μεγά­λο ταψί και το τρυ­πά­με σε διά­φο­ρα σημεία με ένα μυτε­ρό μαχαίρι.
  3. Μπή­γου­με τα σκόρ­δα στις τρύ­πες και τρί­βου­με το κρέ­ας με το δεντρο­λί­βα­νο και τη ρίγανη.
  4. Ανα­κα­τεύ­ου­με το ελαιό­λα­δο με τον χυμό λεμο­νιού και περι­χύ­νου­με με το μείγ­μα το αρνί.
  5. Ρίχνου­με στο ταψί 1 φλιτζ. νερό και το κρα­σί και ψήνου­με για 45 λεπτά από κάθε πλευ­ρά, μέχρι να ροδί­σει και να γίνει τρα­γα­νή η πέτσα του (θα είναι λίγο ροδα­λό στο κέντρο του. Αν το θέλου­με καλο­ψη­μέ­νο, συνε­χί­ζου­με το ψήσι­μο για άλλα 15–20 λεπτά, γυρί­ζο­ντάς το μία φορά).
  6. Σερ­βί­ρου­με με πατά­τες φούρ­νου ή ψητά σπαράγγια.

Μυστικά

Βάζουμε κληματόβεργες στο ταψί, έτσι ώστε να σχηματίσουμε μια σχάρα πάνω στην οποία θα ακουμπήσουμε το αρνί. Έτσι στραγγίζουν τα λίπη και αρωματίζεται το κρέας από τις κληματόβεργες. Σε περίπτωση που δεν βρούμε κληματσίδες, βάζουμε το αρνάκι σε σχάρα στερεωμένη πάνω στο ταψί και ρίχνουμε μέσα στο ταψί λίγο νερό και λευ­κό, ξηρό κρα­σί για το άρωμα. Συνοδεύουμε με μια πλούσια και δρο­σε­ρή μαρουλοσαλάτα και πατάτες φούρνου.

Προ­ε­τοι­μα­σία: 20′ Ψήσι­μο: 1 ώρα και 30′ Σύνο­λο: 1 ώρα και 50′

 

Πηγή: gastronomos.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο