Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πασχαλινό τσουρέκι: Μια εύκολη πεντανόστιμη συνταγή

Η αντί­στρο­φη μέτρη­ση για το γιορ­τι­νό τρα­πέ­ζι του Πάσχα έχει ξεκι­νή­σει με το έθι­μο να επι­βάλ­λει ‑εκτός των άλλων- και την παρα­σκευή του παρα­δο­σια­κού τσουρεκιού.

Το μόνο συστα­τι­κό που χρειά­ζε­ται για να πετύ­χει η παρα­κά­τω συντα­γή για το πασχα­λι­νό τσου­ρέ­κι είναι το μερά­κι και η καλή διά­θε­ση, μιας και δεν θα χρεια­στεί να κοπιά­σε­τε στη κουζίνα.

Υλικά για τη ζύμη:

  • 6 αυγά
  • 2,5 κού­πες ζάχαρη
  • 1 κού­πα γάλα
  • 1/2 κού­πα χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 250 γραμ. βού­τυ­ρο αγελαδινό
  • λίγο λάδι
  • 1 1/2 σακού­λες αλεύ­ρι για τσουρέκια
  • 1 συσκευα­σία κακουλέ
  • 1 συσκευα­σία μαχλέπι
  • 1 βανί­λια
  • 1 baking powder
  • 4 — 5 δάκρυα μαστίχας
  • 100 γραμ. φρέ­σκια μαγιά και λίγο γάλα
  • 1 αυγό για άλειμμα

Βήματα:

  1. Ενερ­γο­ποιού­με τη μαγιά.
  2. Βάζου­με σε ένα μπωλ τα κυβά­κια της μαγιάς και περί­που 100 ml γάλα χλιαρό.
  3. Προ­σθέ­του­με έξτρα αλεύρι.
  4. Το σκε­πά­ζου­με με μεμ­βρά­νη και το αφή­νου­με για 15–20 λεπτά να φουσκώσει.
  5. Σε μια μικρή κατσα­ρό­λα, βάζου­με την κού­πα με το γάλα, ρίχνου­με τη ζάχα­ρη και το βάζου­με σε μεσαί­ας έντα­σης φωτιά. Ανα­κα­τεύ­ου­με μέχρι να λιώ­σει αλλά να μην καεί το μίγμα.
  6. Προ­σθέ­του­με τα αυγά, το κακου­λέ, το μαχλέ­πι, το χυμό από πορ­το­κά­λι, το ξύσμα, τη βανί­λια, τη μαστί­χα και συνε­χί­ζου­με το ανα­κά­τε­μα, απο­σύ­ρο­ντάς τα από τη φωτιά.
  7. Κοσκι­νί­ζου­με το αλεύ­ρι και στο βάζου­με σε ξεχω­ρι­στή λεκά­νη. Εκεί, προ­σθέ­του­με το baking powder, το υγρό μίγ­μα και την ενερ­γο­ποι­η­μέ­νη μαγιά.
  8. Νωρί­τε­ρα, έχου­με λιώ­σει το βού­τυ­ρο και έχου­με προ­σθέ­σει τρεις στα­γό­νες λάδι.
  9. Ξεκι­νά­με το ζύμω­μα. Βου­τά­με τα χέρια μας στο μίγ­μα με το βού­τυ­ρο και διπλώ­νου­με με δυνα­τές κινή­σεις το ζυμάρι.
  10. Σκε­πά­ζου­με τη ζύμη με μεμ­βρά­νη και την αφή­νου­με για αρκε­τές ώρες μέχρι να διπλα­σια­στεί το ζυμά­ρι σε ζεστό μέρος.
  11. Μόλις το ζυμά­ρι είναι έτοι­μο, παίρ­νου­με ζυμά­ρι ικα­νό να βγά­λει τρία κορ­δό­νια και τα πλέκουμε.
  12. Αλεί­φου­με με αυγό και τα αφή­νου­με να φου­σκώ­σουν για περί­που 1–2 ώρες.
  13. Ανά­βου­με το φούρ­νο στους 180 βαθ­μούς και τα ψήνου­με για περί­πυο 20 λεπτά.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο