Η αντίστροφη μέτρηση για το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα έχει ξεκινήσει με το έθιμο να επιβάλλει ‑εκτός των άλλων- και την παρασκευή του παραδοσιακού τσουρεκιού.
Το μόνο συστατικό που χρειάζεται για να πετύχει η παρακάτω συνταγή για το πασχαλινό τσουρέκι είναι το μεράκι και η καλή διάθεση, μιας και δεν θα χρειαστεί να κοπιάσετε στη κουζίνα.
Υλικά για τη ζύμη:
- 6 αυγά
- 2,5 κούπες ζάχαρη
- 1 κούπα γάλα
- 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 250 γραμ. βούτυρο αγελαδινό
- λίγο λάδι
- 1 1/2 σακούλες αλεύρι για τσουρέκια
- 1 συσκευασία κακουλέ
- 1 συσκευασία μαχλέπι
- 1 βανίλια
- 1 baking powder
- 4 — 5 δάκρυα μαστίχας
- 100 γραμ. φρέσκια μαγιά και λίγο γάλα
- 1 αυγό για άλειμμα
Βήματα:
- Ενεργοποιούμε τη μαγιά.
- Βάζουμε σε ένα μπωλ τα κυβάκια της μαγιάς και περίπου 100 ml γάλα χλιαρό.
- Προσθέτουμε έξτρα αλεύρι.
- Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 15–20 λεπτά να φουσκώσει.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε την κούπα με το γάλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βάζουμε σε μεσαίας έντασης φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει αλλά να μην καεί το μίγμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά, το κακουλέ, το μαχλέπι, το χυμό από πορτοκάλι, το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, αποσύροντάς τα από τη φωτιά.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και στο βάζουμε σε ξεχωριστή λεκάνη. Εκεί, προσθέτουμε το baking powder, το υγρό μίγμα και την ενεργοποιημένη μαγιά.
- Νωρίτερα, έχουμε λιώσει το βούτυρο και έχουμε προσθέσει τρεις σταγόνες λάδι.
- Ξεκινάμε το ζύμωμα. Βουτάμε τα χέρια μας στο μίγμα με το βούτυρο και διπλώνουμε με δυνατές κινήσεις το ζυμάρι.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε για αρκετές ώρες μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι σε ζεστό μέρος.
- Μόλις το ζυμάρι είναι έτοιμο, παίρνουμε ζυμάρι ικανό να βγάλει τρία κορδόνια και τα πλέκουμε.
- Αλείφουμε με αυγό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 1–2 ώρες.
- Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και τα ψήνουμε για περίπυο 20 λεπτά.