Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πατέντα του Facebook για παρακολούθηση της τηλεόρασης των χρηστών

Όπως απο­κά­λυ­ψαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρ­κης» και η «Γκάρ­τιαν», το Facebook κατο­χύ­ρω­σε μία τεχνο­λο­γι­κή πατέ­ντα για ένα και­νο­τό­μο σύστη­μα, το οποίο μπο­ρεί να ενερ­γο­ποι­ή­σει από μακριά το μικρό­φω­νο του τηλε­φώ­νου ή του «τάμπλετ» ενός χρή­στη, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας μη ακουό­με­να σήμα­τα που εκπέ­μπο­νται μέσω της τηλε­ό­ρα­σής του. Το σύστη­μα αυτό ‑εφό­σον υλο­ποι­η­θεί- θα επι­τρέ­πει στο Facebook να «ακού­ει» τους ήχους σε ένα χώρο και να ξέρει τι παρα­κο­λου­θούν στην τηλε­ό­ρα­ση μικροί και μεγά­λοι (εν αγνοία τους). Η τεχνι­κή περι­γρα­φή της πατέ­ντας δεί­χνει ότι με το νέο σύστη­μα θα είναι δυνα­τό το Facebook να μαθαί­νει ποια εκπο­μπή βλέ­πει στην τηλε­ό­ρα­ση ένα νοικοκυριό.

Η πατέ­ντα παρου­σιά­ζει την τεχνο­λο­γία ως ένα τρό­πο με τον οποίο τα κανά­λια θα γνω­ρί­ζουν ακρι­βώς ποιος παρα­κο­λου­θεί τις εκπο­μπές και τις δια­φη­μί­σεις τους και για πόση ώρα. Το ίδιο σύστη­μα, στη συνέ­χεια, θα μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για να δημιουρ­γεί «προ­φίλ» των τηλε­θε­α­τών-χρη­στών σε κάθε σπί­τι, ώστε να τους «σερ­βί­ρο­νται» πιο στο­χευ­μέ­νες διαφημίσεις.

Όμως, σύμ­φω­να με ειδι­κούς σε θέμα­τα ιδιω­τι­κό­τη­τας, η νέα τεχνο­λο­γία θα συνι­στά μια σαφή παρα­βί­α­ση της ιδιω­τι­κής ζωής των ανθρώ­πων, καθώς η ενερ­γο­ποί­η­ση του μικρο­φώ­νου δεν θα «πιά­νει» μόνο τους ήχους από την εκά­στο­τε τηλε­ο­πτι­κή εκπο­μπή, αλλά και τις συζη­τή­σεις των ανθρώ­πων, χωρίς οι ίδιοι να έχουν συγκα­τα­τε­θεί γι’ αυτό.

Το Facebook πάντως δήλω­σε ότι κατο­χύ­ρω­σε την πατέ­ντα απλώς για να απο­τρέ­ψει την υφαρ­πα­γή και την εμπο­ρι­κή αξιο­ποί­η­ση της από άλλες εται­ρεί­ες, ενώ δια­βε­βαί­ω­σε ότι το ίδιο ούτε την έχει ενσω­μα­τώ­σει σε κάποιο προ­ϊ­όν του, ούτε σκο­πεύ­ει να το κάνει στο μέλλον.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο