Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παφίλης προς Μπόγδανο: «Φέρε τώρα το κατοστάευρω για κουπόνια για το Κόμμα»

Στην ανά­γκη να υπάρ­ξει σκλη­ρός, ταξι­κός αγώ­νας, ανα­φέρ­θη­κε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, Θανά­σης Παφί­λης, μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής για το νομο­σχέ­διο — τερα­τούρ­γη­μα που έφε­ρε η κυβέρ­νη­ση για ψήφιση.

Ο Θανά­σης Παφί­λης τόνι­σε πως 101 χρό­νια από τη θεσμο­θέ­τη­ση του οκτά­ω­ρου στην Ελλά­δα, υπάρ­χει τερά­στια ανά­πτυ­ξη της επι­στή­μης και της παρα­γω­γι­κό­τη­τας της εργα­σί­ας. Το οκτά­ω­ρο είναι όντως παρω­χη­μέ­νο, «7ωρο, πεν­θή­με­ρο, 35ωρο είναι το και­νούρ­γιο», ανέ­φε­ρε, όμως, αντί για αυτό καθιε­ρώ­νε­ται η 12ωρη εργα­σία. Όπως εξή­γη­σε, αυτοί που λυμαί­νο­νται τον πλού­το που παρά­γουν οι εργα­ζό­με­νοι, είναι αυτοί που εμπο­δί­ζουν την ικα­νο­ποί­η­ση αυτού του αιτή­μα­τος. Αυτό δεν είναι πρό­ο­δος, είναι επι­στρο­φή στο 1900, πρόσθεσε.

Ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ ανα­φέρ­θη­κε εκτε­νώς σε όλες τις αντερ­γα­τι­κές δια­τά­ξεις του νομο­σχε­δί­ου. Υπο­γράμ­μι­σε πως ο βασι­κός πυρή­νας των αντι­δρα­στι­κών αλλα­γών, από τις ατο­μι­κές συμ­βά­σεις μέχρι τις ανα­τρο­πές στα συν­δι­κα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα, είναι να υπάρ­χουν απο­μο­νω­μέ­νοι εργάτες.

Στην ομι­λία του, ο Θανά­σης Παφί­λης έδω­σε πλη­ρω­μέ­νη απά­ντη­ση στην άθλια κυβερ­νη­τι­κή προ­πα­γάν­δα, αλλά και στον Κ. Μπο­γδά­νο. Ο βου­λευ­τής της ΝΔ είχε μιλή­σει για δια­κί­νη­ση fake news, με απο­κο­ρύ­φω­μα όπως είπε την πλη­ρω­μή των υπε­ρω­ριών με ρεπό. Πρό­τει­νε, μάλι­στα, να υπάρ­ξει ποι­νή παρα­κρά­τη­σης 100 ευρώ από τη βου­λευ­τι­κή απο­ζη­μί­ω­ση κάθε φορά που βου­λευ­τής θα συλ­λαμ­βά­νε­ται να ψεύδεται.

«Είπες ότι κατο­χυ­ρώ­νε­ται το οκτά­ω­ρο. Με τη διευ­θέ­τη­ση του χρό­νου όμως καταρ­γεί­ται. Φέρε τώρα το κατο­στά­ευ­ρω για κου­πό­νια για το Κόμ­μα», είπε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του Κόμ­μα­τος. Με ανά­λο­γο τρό­πο απά­ντη­σε σε όλα τα κυβερ­νη­τι­κά ψέμα­τα, δια­βά­ζο­ντας απο­σπά­σμα­τα από το νομο­σχέ­διο, όπως το άρθρο 56 που ανα­φέ­ρει ότι το διά­λειμ­μα δεν απο­τε­λεί χρό­νο εργα­σί­ας. Όσο για τις απλή­ρω­τες υπε­ρω­ρί­ες, υπο­γράμ­μι­σε πως κατά μέσο όρο ο εργο­δό­της θα κλέ­βει 150 ευρώ το μήνα από κάθε εργα­ζό­με­νο, με βάση τις δια­τά­ξεις του νομοσχεδίου.

Σε σχέ­ση με την κρι­τι­κή που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέ­φε­ρε πως τα φορ­τώ­νει όλα στη δια­χεί­ρι­ση της ΝΔ και όχι στις απαι­τή­σεις του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, αθω­ώ­νο­ντας με αυτό τον τρό­πο το σύστημα.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο