Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΓΔΜ: Απέδωσαν οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις των ευρωνατοϊκών και πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση

Απέ­δω­σαν οι πιέ­σεις των Ευρω­ΝΑ­ΤΟι­κών. Μετά από συνε­χείς πιέ­σεις και απρο­κά­λυ­πτες παρεμ­βά­σεις των ευρω­να­τοϊ­κών και εν μέσω καταγ­γε­λιών για δωρο­δο­κί­ες, το κοι­νο­βού­λιο της πΓΔΜ ενέ­κρι­νε από­ψε την πρό­τα­ση της κυβέρ­νη­σης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρ­ξη των δια­δι­κα­σιών για την ανα­θε­ώ­ρη­ση του Συντάγ­μα­τος της χώρας, ώστε να προ­χω­ρή­σει στην αλλα­γή της ονο­μα­σί­ας της σε Δημο­κρα­τία της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας, στη βάση της συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών και έτσι ολο­κλη­ρώ­θη­κε με επι­τυ­χία η πρώ­τη φάση της διαδικασίας.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι ήδη μία ημέ­ρα πριν την ψηφο­φο­ρία στη Βου­λή, είχαν ξεκι­νή­σει στις Βρυ­ξέλ­λες οι επί­ση­μες εντα­ξια­κές συνο­μι­λί­ες για την είσο­δο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Συνο­λι­κά 80 βου­λευ­τές, σε σύνο­λο 117, ψήφι­σαν υπέρ της πρό­τα­σης κάτι που σημαί­νει πως ψήφι­σαν υπέρ και 8 βου­λευ­τές της αντι­πο­λί­τευ­σης. Με την αλλα­γή του ονό­μα­τος θα ανοί­ξει ο δρό­μος για την έντα­ξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρω­παϊ­κή Ένωση.

Η κρί­σι­μη σημε­ρι­νή συνε­δρί­α­ση της Βου­λής των Σκο­πί­ων ξεκί­νη­σε με μεγά­λη καθυ­στέ­ρη­ση, αν και αρχι­κά είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί για τις 12:00 τοπι­κή ώρα.

Πριν την έναρ­ξη της συνε­δρί­α­σης, σκο­πια­νά ΜΜΕ ανέ­φε­ραν ότι η κυβέρ­νη­ση του Ζόραν Ζάεφ φέρε­ται να είχε εξα­σφα­λί­σει την πλειο­ψη­φία δύο τρίτων.

Θα ακο­λου­θή­σουν στις επό­με­νες 20 ημέ­ρες ακό­μη δύο, οι οποί­ες θα πρέ­πει, επί­σης, να οδη­γή­σουν σε πλειο­ψη­φία δύο τρί­των, ώστε η συμ­φω­νία των Πρε­σπών να κυρω­θεί ορι­στι­κά από την πλευ­ρά της ΠΓΔΜ.

Την ίδια στιγ­μή, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του αντι­πο­λι­τευό­με­νου συνα­σπι­σμού VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Για­νού­σεφ έκα­νε λόγο για δωρο­δο­κί­ες βου­λευ­τών με μεγά­λα χρη­μα­τι­κά ποσά ώστε να επη­ρε­α­στεί η ψήφος τους.

«Αυτή δεν είναι η ευρω­παϊ­κή πΓΔΜ για την οποία αγω­νι­στή­κα­τε» είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά απευ­θυ­νό­με­νος στον Ζόραν Ζάεφ!

Μάλι­στα, τον κατη­γό­ρη­σε για «βία κατά του μακε­δο­νι­κού λαού» και προει­δο­ποί­η­σε ότι τέτοιες τακτι­κές θα «γυρί­σουν μπούμερανγκ».

Και κάπου εδώ εδω­σε παρα­δείγ­μα­τα βου­λευ­τών οι οποί­οι δωρο­δο­κή­θη­καν με 2.000.000 ευρώ, 1.000.000. ευρώ ή και 250.000 ευρώ ώστε να επη­ρε­α­στεί η ψήφος τους! Ξεκα­θά­ρι­σε πως όλοι αρνή­θη­καν και ευχα­ρί­στη­σε τους νομο­θέ­τες, για­τί είναι «στο πλευ­ρό του λαού».

«Το Κοι­νο­βού­λιο έγι­νε αγο­ρά και αρέ­να για εκβια­σμό. Το Κοι­νο­βού­λιο περι­βάλ­λε­ται από στοι­χεία με ξυρι­σμέ­να κεφά­λια, τα οποία είναι γνω­στά στον υπό­κο­σμο», συμπλή­ρω­σε κάνο­ντας λόγο για εκφο­βι­σμό μέχρι και στις οικο­γέ­νειες των βουλευτών!

Ελλη­νι­κές αντι­δρά­σεις για την ψηφο­φο­ρία στην ΠΓΔΜ – «Ντρέ­πε­ται« ο Καμ­μέ­νος – Περή­φα­νος ο Τζανακόπουλος

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο