Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ Ανακοίνωση για την επέτειο των 80 χρόνων από την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ

Με αφορ­μή την επέ­τειο των 80 χρό­νων της εισβο­λής της ναζι­στι­κής Γερ­μα­νί­ας στην ΕΣΣΔ, η Πανελ­λή­νια Ένω­ση Αγω­νι­στών Εθνι­κής Αντί­στα­σης και Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας (ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ) τιμά «το σοβιε­τι­κό λαό και στρα­τό, το πρώ­το εργα­τι­κό κρά­τος στην Ιστο­ρία της Ανθρω­πό­τη­τας, που κατά­φε­ρε να συντρί­ψει το ναζι­σμό — φασι­σμό στην Ευρώ­πη, να καθο­ρί­σει την εξέ­λι­ξη του πολέ­μου, να εμπνεύ­σει τα απε­λευ­θε­ρω­τι­κά αντι­στα­σια­κά κινή­μα­τα όπου γης».

Στην ανα­κοί­νω­σή της η ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ, μετα­ξύ άλλων αναφέρει:

ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ header


«Η ναζι­στι­κή Γερ­μα­νία υπο­λό­γι­ζε ότι μέσα σε λίγες βδο­μά­δες θα είχε συντρί­ψει τη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση. Έπε­σε έξω αφού απο­δεί­χτη­κε ότι ήταν κατα­λυ­τι­κή η συμ­βο­λή της ΕΣΣΔ στη Νίκη, η οποία εδρα­ζό­ταν στην εργα­τι­κή σοβιε­τι­κή σοσια­λι­στι­κή εξου­σία, στον πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο των λαϊ­κών μαζών, της εργα­τι­κής τάξης, στο ρόλο του ΚΚ ως επα­να­στα­τι­κής εργα­τι­κής πρωτοπορίας.ναζιστικής Γερμανίας CCCP

Η επο­ποι­ία της ΣΕ συντε­λέ­στη­κε πάνω στην ύπαρ­ξη ισχυ­ρών θεμε­λί­ων, που μπή­καν μέσα σε λίγα χρό­νια από την Οκτω­βρια­νή Επα­νά­στα­ση. Στη­ρί­χτη­κε στη σοσια­λι­στι­κή οικο­νο­μία. Ο Κόκ­κι­νος Στρα­τός πάτη­σε γερά πάνω στις βάσεις μιας πανί­σχυ­ρης πολε­μι­κής οικο­νο­μί­ας που οικο­δο­μή­θη­κε από την εργα­τι­κή εξου­σία, με τα πλε­ο­νε­κτή­μα­τα που προ­σφέ­ρουν η κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση των μέσων παρα­γω­γής και ο κεντρι­κός σχε­δια­σμός της οικο­νο­μί­ας. Στη­ρί­χτη­κε στο ρόλο του ΚΚ Μπολ­σε­βί­κων, το οποίο με τη ναζι­στι­κή εισβο­λή μετα­τρά­πη­κε σε συλ­λο­γι­κό καθο­δη­γη­τή και οργα­νω­τή της αμυ­ντι­κής — πολε­μι­κής προ­σπά­θειας, στην πρώ­τη γραμ­μή και στα μετό­πι­σθεν. Το Κόμ­μα έδω­σε 3 εκα­τομ νεκρούς.

Δεν μπο­ρεί να στα­θεί η προ­πα­γάν­δα του ιμπε­ρια­λι­σμού πως ο σοβιε­τι­κός λαός έδρα­σε στον πόλε­μο υπό την πίε­ση ενός αυταρ­χι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος. Η έκρη­ξη αυτε­νέρ­γειας που έδει­ξε, η συνει­δη­τή πει­θαρ­χία, τέτοιες γιγά­ντιες στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις, όπως αυτές που διε­ξή­γα­γε ο Κόκ­κι­νος Στρα­τός, δεν μπο­ρούν να υπάρ­ξουν σε συν­θή­κες τρό­μου σε βάρος του λαού, δίχως την ελεύ­θε­ρη επι­λο­γή του. Καμία πλα­στο­γρα­φία δεν θα υπο­βαθ­μί­σει ούτε θα σβή­σει ποτέ τον απί­στευ­το ηρω­ι­σμό εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων, των οικο­δό­μων του σοσιαλισμού.εισβολή ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία naziinvade poland

Τιμού­με τα εκα­τομ­μύ­ρια των κομ­μου­νι­στών και άλλων αγω­νι­στών σε όλες τις χώρες που έδω­σαν τη ζωή τους για ένα καλύ­τε­ρο κόσμο. Επί­σης, τιμού­με το μεγα­λειώ­δη αντι­στα­σια­κό απε­λευ­θε­ρω­τι­κό ταξι­κό αγώ­να στη χώρα μας, καθ’ όλη τη δεκα­ε­τία του 1940, που αντλού­σε δύνα­μη από τις νίκες του Κόκ­κι­νου Στρα­τού. Την επο­ποι­ία των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΝ, Εθνι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης, ΟΠΛΑ, τις οργα­νώ­σεις που δημιουρ­γή­θη­καν με πρω­το­βου­λία του ΚΚΕ, στις οποί­ες συσπει­ρώ­θη­κε η πλειο­ψη­φία της εργα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών στρω­μά­των, με αιμο­δό­τη και καθο­δη­γη­τή το ΚΚΕ».

PDF Logo

Δια­βά­στε εδώ ολό­κλη­ρη την ανακοίνωση.

ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ
Ανακοίνωση για την επέτειο των 80 χρόνων από την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο