Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πεκίνο, Κρεμλίνο, Βραζιλία, Τουρκία αρνούνται ακόμη να αναγνωρίσουν τη νίκη Μπάιντεν

Δεν είναι μόνο ο απερ­χό­με­νος πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ που δεν έχει ανα­γνω­ρί­σει την ήττα του, δυσκο­λεύ­ο­νται ή δε θέλουν ακό­μη να ανα­γνω­ρί­σουν τη νίκη Μπάι­ντεν, για τους δικούς τους λόγους, οι κύριοι αντα­γω­νι­στές των ΗΠΑ στη διε­θνή σκακιέρα.

Η Κίνα αρνεί­ται ακό­μη να ανα­γνω­ρί­σει τη νίκη του Τζο Μπάι­ντεν στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές της περα­σμέ­νης Τρί­της στις ΗΠΑ. Την ίδια τακτι­κή ακο­λου­θούν και άλλες χώρες, η Ρωσία, η Βρα­ζι­λία, η Τουρ­κία και η η Βόρεια Κορέα.

Μετα­ξύ των χωρών που ακό­μη απο­φεύ­γουν να ανα­γνω­ρί­σουν τη νίκη Μπάι­ντεν είναι και το Μεξι­κό, κάτι που όμως σχε­τί­ζε­ται με τις εξαι­ρε­τι­κά προ­σε­κτι­κές κινή­σεις που επι­λέ­γει να κάνει ο νότιος γεί­το­νας των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών στην ευαί­σθη­τη σχέ­ση του με την Ουάσινγκτον.

Ο Ντό­ναλντ Τραμπ, που πάντως έχει ανοι­κτό εμπο­ρι­κό πόλε­μο με την Κίνα, έχει αρνη­θεί να απο­δε­χθεί την ήττα του, κάνο­ντας λόγο για προ­σμέ­τρη­ση παρά­νο­μων ψήφων και υπό­σχε­ται δικα­στι­κό αγώ­να για ανα­τρο­πή του απο­τε­λέ­σμα­τος. Ωστό­σο οι περισ­σό­τε­ροι ξένοι ηγέ­τες έχουν ήδη ανα­γνω­ρί­σει την επι­κρά­τη­ση του κ. Μπάιντεν.

Ο Πούτιν περιμένει τα «επίσημα» αποτελέσματα για να συγχαρεί τον «επόμενο» πρόεδρο των ΗΠΑ

Το Κρεμ­λί­νο ανα­κοί­νω­σε ότι ο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν περι­μέ­νει την ανα­κοί­νω­ση των «επί­ση­μων» απο­τε­λε­σμά­των των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών στις ΗΠΑ για να συγ­χα­ρεί τον νικη­τή, έχο­ντας σημειώ­σει την αμφι­σβή­τη­ση της νίκης του νεο­κλε­γέ­ντα προ­έ­δρου Τζο Μπάι­ντεν από τον απερ­χό­με­νο Ντό­ναλντ Τραμπ.

Ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους ότι η Μόσχα θεω­ρεί ότι είναι καλύ­τε­ρα να περι­μέ­νει τα επί­ση­μα απο­τε­λέ­σμα­τα για να σχολιάσει.

Πάντως, για κάθε περί­πτω­ση, πρό­σθε­σε ότι ο πρό­ε­δρος Πού­τιν έχει επα­νει­λημ­μέ­να δηλώ­σει ότι θα σεβα­σθεί την επι­λο­γή του αμε­ρι­κα­νι­κού λαού, «όποια και αν είναι αυτή».

Το 2016, ο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν είχε συγ­χα­ρεί τον Ντό­ναλντ Τραμπ σχε­δόν μία ώρα μετά την μετά­δο­ση των προ­βλέ­ψε­ων των αμε­ρι­κα­νι­κών μέσων ενη­μέ­ρω­σης που τον είχαν ανα­κη­ρύ­ξει νικη­τή, όπως γίνε­ται πάντο­τε στις αμε­ρι­κα­νι­κές προ­ε­δρι­κές εκλο­γές. Ο Πεσκόφ δήλω­σε ότι τότε δεν είχε υπάρ­ξει δικα­στι­κή προ­σφυ­γή για την αμφι­σβή­τη­ση του αποτελέσματος.

Αντί­θε­τα με τις υπό­λοι­πες χώρες του κόσμου, η Κίνα, η Ρωσία, το Μεξι­κό και η Βρα­ζι­λία δεν έχουν ακό­μη συγ­χα­ρεί τον Τζο Μπάιντεν.

Οι αμε­ρι­κα­νο-ρωσι­κές σχέ­σεις επι­δει­νώ­νο­νται συνε­χώς από όταν η Μόσχα κατη­γο­ρή­θη­κε για ανά­μει­ξη στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του 2016 εις όφε­λος του Ντό­ναλντ Τραμπ.

Τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Πού­τιν αρνή­θη­καν ότι το Κρεμ­λί­νο ανα­μεί­χθη­κε ενερ­γά στην εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία το 2016 συμ­βάλ­λο­ντας στην νίκη του Τραμπ, παρά τα συμπε­ρά­σμα­τα των αμε­ρι­κα­νι­κών ερευ­νών που οδή­γη­σαν , άλλω­στε, στην επι­βο­λή κυρώ­σε­ων κατά της Ρωσίας.

Η εκλο­γή του Τζο Μπάι­ντεν κιν­δυ­νεύ­ει να αυξή­σει την έντα­ση, καθώς ο πρώ­ην πρό­ε­δρος του Μπα­ράκ Ομπά­μα έχει δεσμευ­θεί ότι θα τηρή­σει αυστη­ρή στά­ση απέ­να­ντι στην Μόσχα, την ώρα που ο Ντό­ναλντ Τραμπ δεν έκρυ­βε τον θαυ­μα­σμό του προς τον Πούτιν.

Πάντως, ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου δήλω­σε σήμε­ρα ότι ο πρό­ε­δρος της Ρωσί­ας είναι έτοι­μος να συνερ­γα­σθεί με οποιον­δή­πο­τε αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο και ότι η Ρωσία ελπί­ζει ότι με τον «επό­με­νο» θα γίνει δυνα­τός ένας διά­λο­γος ώστε να υπάρ­ξει συμ­φω­νία για τους τρό­πους εξο­μά­λυν­σης των διμε­ρών σχέσεων».

Πεκίνο: το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ δεν έχει κριθεί ακόμη

Το Πεκί­νο αρνεί­ται ακό­μη να ανα­γνω­ρί­σει τη νίκη του Τζο Μπάι­ντεν στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές της περα­σμέ­νης Τρί­της στις ΗΠΑ, όπως ανα­κοί­νω­σε τη Δευ­τέ­ρα. Σε επί­ση­μη δήλω­σή της η κινε­ζι­κή κυβέρ­νη­ση ισχυ­ρί­στη­κε ότι το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών στις ΗΠΑ δεν έχει κρι­θεί ακό­μη, δεί­χνο­ντας προς τη δικα­στι­κή οδό που έχει επι­λέ­ξει ο Πρό­ε­δρος Τραμπ.

Εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών της Κίνας σχο­λί­α­σε ότι «το Πεκί­νο παρα­τή­ρη­σε πως ο κ. Μπάι­ντεν δια­κή­ρυ­ξε ότι είναι ο νικη­τής της εκλο­γής. Αυτό που εμείς μαθαί­νου­με είναι ότι το απο­τέ­λε­σμα της εκλο­γής θα κρι­θεί σύμ­φω­να με τους αμε­ρι­κα­νι­κούς νόμους και τις διαδικασίες.»

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο