Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πελαργός με δαχτυλίδι παρατηρείται επί 10 χρόνια στην ίδια περιοχή της Ξάνθης

Δαχτυ­λί­δι «αρρα­βώ­να» με …περιο­χή της Ξάν­θης φορά­ει επί δέκα χρό­νια πελαρ­γός, που επι­μέ­νει να φωλιά­ζει στα­θε­ρά στο ίδιο μέρος και έχει ήδη εγγό­νια που κι αυτά έχουν δακτυλιωθεί!

Τη μονα­δι­κή ιστο­ρία του πελαρ­γού κατέ­γρα­ψε η συντο­νί­στρια των δακτυ­λιώ­σε­ων των λευ­κών πελαρ­γών του Ελλη­νι­κού Κέντρου Δακτυ­λί­ω­σης Που­λιών Εύα Στετς, τονί­ζο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι «τέτοιες ιστο­ρί­ες πελαρ­γών, είναι λίγες». Όπως εξή­γη­σε, στην Ελλά­δα, είναι ο μονα­δι­κός πελαρ­γός με δακτυ­λί­δι που το δια­τη­ρεί εδώ και 10 χρόνια.

«Έχει δακτυ­λιω­θεί από εμέ­να το 2013, με τη βοή­θεια τότε του Φορέα Δια­χεί­ρι­σης Νέστου- Βιστω­νί­δας- Ισμα­ρί­δας και έχει κατα­γω­γή από τα Βαφέι­κα Ξάν­θης και φώλια­σμα 7,5 χιλιό­με­τρα πιο πέρα» λέει η κ. Στετς.

«Παρα­τη­ρή­θη­κε και δακτυ­λιώ­θη­κε αρχι­κά σε ομά­δα των πελαρ­γών που δεν ανα­πα­ρά­γο­νται ακό­μα. Γύρι­σε λίγα χρό­νια αργό­τε­ρα και από το 2017 “επι­μέ­νει” πάντα στο ίδιο χωριό και ας τον είχαν διώ­ξει στο παρελ­θόν από άλλες φωλιές οι άλλοι πελαρ­γοί. Από το 2018 (με εξαί­ρε­ση το 2019) έρχε­ται στα­θε­ρά στην ίδια φωλιά. Γνω­ρί­ζου­με από τις παρα­τη­ρή­σεις στο ζευ­γά­ρω­μα ότι είναι θηλυ­κό, έχει κάνει ήδη πολ­λά μικρά που και αυτά έχουν δακτυ­λιώ­θει και από κάποια είχα­με επα­νευ­ρέ­σεις. Τα παι­διά της πελαρ­γί­νας αυτής είχαν γίνει γονείς και τα μικρά των παι­διών τους έχουν δακτυ­λιω­θεί και αυτά».

Σύμ­φω­να με την κ. Στετς, η μετα­νά­στευ­ση των που­λιών συνε­χί­ζε­ται αυτές τις μέρες και πολ­λές από τις υπάρ­χου­σες φωλιές σε δεκά­δες περιο­χές στην Ελλά­δα, έχουν ήδη κατα­λη­φθεί. «Ωστό­σο», σημειώ­νει, «είναι σπου­δαίο και πολύ συγκι­νη­τι­κό να μαθαί­νεις ότι ένας πελαρ­γός που τον είχες μωρό στα χέρια σου τα κατά­φε­ρε και έρχε­ται ξανά και ξανά στο σπί­τι του».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο