Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Περίπατος» Μπάιντεν — Τραμπ στις εσωκομματικές εκλογές

Ο Ντό­ναλντ Τραμπ επι­κρα­τεί πλέ­ον στις 12 από τις 15 πολι­τεί­ες όπου διε­ξή­χθη­σαν χθες εσω­κομ­μα­τι­κές ψηφο­φο­ρί­ες των Ρεπου­μπλι­κά­νων για την ανά­δει­ξη του υπο­ψή­φιου ή της υπο­ψή­φιας της παρά­τα­ξης στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του Νοεμ­βρί­ου, στο πλαί­σιο της «Σού­περ Τρί­της», κατά νεό­τε­ρες εκτι­μή­σεις και στα­τι­στι­κές προ­βο­λές αμε­ρι­κα­νι­κών ΜΜΕ.

Ο πρώ­ην πρό­ε­δρος, κατά τους υπο­λο­γι­σμούς τους, κέρ­δι­σε σε Βιρ­τζί­νια, Βόρεια Καρο­λί­να, Οκλα­χό­μα, Τενε­σί, Μέιν, Άρκαν­σο, Αλα­μπά­μα, Μασα­χου­σέ­τη, Μινε­σό­τα και Κολο­ρά­ντο τη μονα­δι­κή αντί­πα­λό του πλέ­ον στην κούρ­σα, τη Νίκι Χέι­λι, πρώ­ην πρε­σβεύ­τρια της κυβέρ­νη­σής του στον ΟΗΕ.

Ανα­δει­κνύ­ε­ται επί­σης νικη­τής στο Τέξας, μεγά­λη πολι­τεία του αμε­ρι­κα­νι­κού Νότου, και στην Καλι­φόρ­νια. Αυτές είναι οι δυο πολυ­πλη­θέ­στε­ρες αμε­ρι­κα­νι­κές πολιτείες.

«Ήταν φοβε­ρή βρα­διά, απί­στευ­τη μέρα», είπε ο μεγι­στά­νας σε υπο­στη­ρι­κτές του στην κατοι­κία του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα.

Η αντί­πα­λός του Χέι­λι πάντως του στέ­ρη­σε το sweep, την από­λυ­τη νίκη (15/15), καθώς εκτι­μά­ται πως κατή­γα­γε νίκη στην πολι­τεία Βερ­μόντ, αραιο­κα­τοι­κη­μέ­νη περιο­χή στα σύνο­ρα με τον Καναδά.

Η «Σού­περ Τρί­τη» είναι κρί­σι­μη ανα­μέ­τρη­ση σε κάθε προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο στις ΗΠΑ, καθώς διε­ξά­γο­νται ψηφο­φο­ρί­ες σε 15 πολι­τεί­ες και μια περιο­χή (την αμε­ρι­κα­νι­κή Σαμόα) για την ανά­δει­ξη των υπο­ψη­φί­ων των δυο μεγά­λων κομ­μά­των στις προ­ε­δρι­κές εκλογές.

Εκα­τομ­μύ­ρια Αμε­ρι­κα­νοί ψήφι­σαν χθες στις δια­δι­κα­σί­ες των παρα­τά­ξε­ών τους ενό­ψει των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών της 5ης Νοεμβρίου.

Στην άλλη πλευ­ρά, των Δημο­κρα­τι­κών, ο πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν, 81 ετών, που διεκ­δι­κεί το χρί­σμα της παρά­τα­ξής του πρα­κτι­κά χωρίς να έχει αλη­θι­νό αντί­πα­λο, ανα­μέ­νε­ται να κερ­δί­σει και στις 15 πολιτείες.

Οι υπο­ψη­φιό­τη­τες των αντι­πά­λων του, του πολι­τι­κού Ντιν Φίλι­πς από τη Μινε­σό­τα και της συγ­γρα­φέ­ως Μάριαν Γουί­λιαμ­σον, ουδέ­πο­τε προ­κά­λε­σαν ιδιαί­τε­ρο ενθου­σια­σμό, παρά τις συνε­χι­ζό­με­νες επι­κρί­σεις για την προ­χω­ρη­μέ­νη ηλι­κία του προ­έ­δρου, ή τη συνε­χι­ζό­με­νη υπο­στή­ρι­ξή του στο Ισρα­ήλ στον πόλε­μο με τη Χαμάς, παρά την ανθρω­πι­στι­κή κατα­στρο­φή στη Λωρί­δα της Γάζας.

Όπως θεω­ρεί­το δεδο­μέ­νο, ανα­δει­κνύ­ε­ται ως τώρα νικη­τής στις δια­δι­κα­σί­ες σε 13 πολι­τεί­ες και στην Άιο­βα, όπου η ψηφο­φο­ρία έγι­νε επι­στο­λι­κά τις τελευ­ταί­ες εβδομάδες.

 

Το “έπος” του Γου­έ­μπλεϊ, αφη­γεί­ται ο Αρι­στεί­δης Καμάρας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο