Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δολοφονικά «φίλια πυρά» εξόντωσαν Ισραηλινούς στις 7 Οκτώβρη

Σχε­δόν 5 μήνες μετά τα γεγο­νό­τα της 7ης Οκτώ­βρη, ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρα στοι­χεία που βλέ­πουν το φως της δημο­σιό­τη­τας επι­βε­βαιώ­νουν ότι η εκδο­χή που έδω­σε το Ισρα­ήλ για το τι συνέ­βη εκεί­νη τη μέρα, ήταν ένα κατα­σκεύ­α­σμα του στρα­τού και των μυστι­κών υπη­ρε­σιών του, για να δικαιο­λο­γή­σουν τη σφα­γή που ακολούθησε.

Το αρχι­κό αφή­γη­μα περί 1.400 νεκρών Ισραη­λι­νών, διαν­θι­σμέ­νο με φρι­κια­στι­κές ιστο­ρί­ες σκο­τω­μών και βασα­νι­σμών αμά­χων, άρχι­σε γρή­γο­ρα να ξεθω­ριά­ζει. Σήμε­ρα, ακό­μα και τα ισραη­λι­νά ΜΜΕ επι­βε­βαιώ­νουν ότι η αλή­θεια απέ­χει πολύ απ’ όσα δια­κι­νεί εδώ και 5 μήνες η προ­πα­γαν­δι­στι­κή μηχα­νή του ισραη­λι­νού στρατού.

Ο αριθ­μός των 1.400 νεκρών Ισραη­λι­νών άρχι­σε μετά από μερι­κές βδο­μά­δες να μικραί­νει. Οι αρχές ανα­γκά­στη­καν να ομο­λο­γή­σουν ότι ανά­με­σα στα πτώ­μα­τα που προ­σμε­τρή­θη­καν αρχι­κά, υπήρ­χαν και πολ­λοί Παλαι­στί­νιοι μαχη­τές. Ο τελι­κός αριθ­μός των νεκρών Ισραη­λι­νών της 7ης Οκτώ­βρη εκτι­μά­ται πλέ­ον σε 695 πολί­τες (τα 36 είναι παι­διά), 373 στε­λέ­χη των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας και 71 αλλο­δα­πούς. Συνο­λι­κά 1.139 άτο­μα. Αυτή η πιο ακρι­βής εικό­να προ­έ­κυ­ψε μόλις τον περα­σμέ­νο Δεκέμ­βρη, από τα δεδο­μέ­να των υπη­ρε­σιών Κοι­νω­νι­κής Ασφάλισης(1).
* * *

Επι­βε­βαιώ­νε­ται όμως και κάτι ακό­μα, που ο «Ριζο­σπά­στης» ανέ­δει­ξε από την πρώ­τη στιγ­μή, απο­κα­λύ­πτο­ντας τα fake news του πολέ­μου: Το Ισρα­ήλ είναι υπεύ­θυ­νο για τον θάνα­το πολ­λών αμά­χων πολι­τών του εκεί­νη τη μέρα. Σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα σε ισραη­λι­νά ΜΜΕ, οι πιλό­τοι των ελι­κο­πτέ­ρων «Απά­τσι» που κλή­θη­καν πρώ­τοι να επι­χει­ρή­σουν μέσα στο χάος των πρώ­των ωρών, έλα­βαν την εξής δια­τα­γή από το κέντρο διοί­κη­σης: «Εχε­τε άδεια (να ανοί­ξε­τε πυρ) μέχρι νεω­τέ­ρας — και σε ολό­κλη­ρη την περιο­χή».

Ρεπορ­τάζ του ισραη­λι­νού δικτύ­ου «YNet» από τον περα­σμέ­νο Γενά­ρη, επι­βε­βαί­ω­σε ότι υπήρ­ξε δια­τα­γή προς όλες τις «μάχι­μες μονά­δες» του IDF το μεση­μέ­ρι της 7ης Οκτώ­βρη να εμπο­δί­σουν «με κάθε κόστος» τα οχή­μα­τα της Χαμάς να επι­στρέ­ψουν στη Γάζα, ακό­μα κι αν έμπαι­ναν σε κίν­δυ­νο οι ζωές των ομή­ρων. Τα ισραη­λι­νά ΜΜΕ παρα­δέ­χο­νται τώρα ότι πολ­λά οχή­μα­τα χτυ­πή­θη­καν χωρίς να έχει εξα­κρι­βω­θεί αν ήταν φίλια ή εχθρι­κά. Επί­σης, σε πολ­λά οχή­μα­τα της Χαμάς υπήρ­χαν ήδη όμη­ροι, οι οποί­οι σκο­τώ­θη­καν μαζί με τους μαχη­τές της παλαι­στι­νια­κής οργά­νω­σης. Τέτοιες περι­πτώ­σεις έχει ανα­δεί­ξει και σε προη­γού­με­να δημο­σιεύ­μα­τα ο «Ριζο­σπά­στης».

Σύμ­φω­να με απο­κά­λυ­ψη του «Ynet», η ισραη­λι­νή Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία δια­τά­χθη­κε να «ανα­χαι­τί­σει» 70 οχή­μα­τα που οδη­γού­σαν μαχη­τές της Χαμάς, καθώς επέ­στρε­φαν στη Γάζα. Τα αυτο­κί­νη­τα, σε μερι­κά από τα οποία επέ­βαι­ναν όμη­ροι, κατα­στρά­φη­καν πριν προ­λά­βουν να φτά­σουν στα σύνο­ρα. Μια στρα­τιω­τι­κή πηγή του IDF ανέ­φε­ρε ότι οι ισραη­λι­νές Ειδι­κές Δυνά­μεις στάλ­θη­καν τη βδο­μά­δα μετά τις 7 Οκτώ­βρη για να ανα­κτή­σουν πτώ­μα­τα σε αυτήν την περιο­χή, αλλά ο αριθ­μός των Ισραη­λι­νών νεκρών που βρέ­θη­καν σε αυτά τα οχή­μα­τα δεν έγι­νε (και δεν πρό­κει­ται ποτέ να γίνει) γνωστός.
* * *

Το ίδιο δημο­σιο­γρα­φι­κό δίκτυο ανα­φέ­ρει ότι μόνο την πρώ­τη μέρα και μονά­χα η μοί­ρα 161 των στρα­τιω­τι­κών drones του ισραη­λι­νού στρα­τού, «πραγ­μα­το­ποί­η­σε του­λά­χι­στον 110 επι­θέ­σεις σε περί­που 1.000 στό­χους, οι περισ­σό­τε­ροι από τους οποί­ους ήταν μέσα στο Ισρα­ήλ». Σημειώ­νει ακό­μα ότι τις πρώ­τες τέσ­σε­ρις ώρες «ελι­κό­πτε­ρα και μαχη­τι­κά σκά­φη επι­τέ­θη­καν σε περί­που 300 στό­χους, οι περισ­σό­τε­ροι στο ισραη­λι­νό έδαφος»(2).

Παρό­μοια ήταν η κατά­στα­ση στο έδα­φος, όπου σε πολ­λές περι­πτώ­σεις, ακό­μα και άρμα­τα μάχης βομ­βάρ­δι­σαν ισραη­λι­νά σπί­τια μέσα στα κιμπούτς στη διάρ­κεια μαχών στις 7 Οκτώ­βρη. Τα δια­θέ­σι­μα στοι­χεία δεί­χνουν εκτε­τα­μέ­νη σύγ­χυ­ση από την πλευ­ρά του ισραη­λι­νού στρα­τού, δυσκο­λία διά­κρι­σης των μαχη­τών από τους πολί­τες στα κιμπούτς, αλλά και στο ρέιβ πάρ­τι, όπου σύμ­φω­να με την «Haaretz» (επι­κα­λεί­ται αστυ­νο­μι­κές πηγές), «ένα μαχη­τι­κό ελι­κό­πτε­ρο των IDF που έφτα­σε στη σκη­νή και πυρο­βό­λη­σε τρο­μο­κρά­τες εκεί, προ­φα­νώς χτύ­πη­σε και αρκε­τούς συμ­με­τέ­χο­ντες στο φεστιβάλ».

Οπως προ­κύ­πτει, μάλι­στα, το φεστι­βάλ δεν ήταν εξαρ­χής στό­χος της Χαμάς και οι μαχη­τές της το εντό­πι­σαν ενώ προ­σέγ­γι­ζαν με αλε­ξί­πτω­τα πλα­γιάς ή drones το κοντι­νό κιμπούτς Ρέιμ. Η ισραη­λι­νή αστυ­νο­μία βρή­κε χάρ­τες πάνω σε νεκρούς και αιχ­μά­λω­τους Παλαι­στί­νιους, όπου σημειώ­νο­νταν οι στό­χοι της επί­θε­σης, χωρίς να περι­λαμ­βά­νε­ται ο χώρος του φεστιβάλ.

Η εξέ­λι­ξη αυτή κάνει θρύ­ψα­λα το ισραη­λι­νό αφή­γη­μα ότι οι Παλαι­στί­νιοι επι­τέ­θη­καν σχε­δια­σμέ­να στους χιλιά­δες νεα­ρούς που δια­σκέ­δα­ζαν εκεί με στό­χο να τους κατα­σφά­ξουν. Οπως προ­κύ­πτει, οι μαχη­τές της Χαμάς προ­σέγ­γι­σαν τον χώρο από διπλα­νό αυτο­κι­νη­τό­δρο­μο και όχι από την πλευ­ρά που συνο­ρεύ­ει με τη Γάζα, ενώ οι περισ­σό­τε­ροι από τους 4.500 συμ­με­τέ­χο­ντες είχαν ήδη φύγει από το φεστι­βάλ, ύστε­ρα από προει­δο­ποι­ή­σεις για εκτό­ξευ­ση ρουκετών.
* * *

Σε άλλα ρεπορ­τάζ των ισραη­λι­νών Μέσων, σχε­τι­κά με τους θανά­τους Ισραη­λι­νών στρα­τιω­τών από φίλια πυρά κατά τις επι­χει­ρή­σεις στη Γάζα (αφο­ρούν το 20% των θανά­των), σημειώ­νε­ται ότι ο ισραη­λι­νός στρα­τός δεν επέ­τρε­ψε να γίνουν σχε­τι­κές έρευ­νες, όπως και για τους θανά­τους από φίλια πυρά στις 7 Οκτώ­βρη. Η δικαιο­λο­γία — πρό­σχη­μα είναι ότι «δεν θα ήταν ηθι­κά ορθό να ερευ­νη­θούν» λόγω της «τερά­στιας και πολύ­πλο­κης ποσό­τη­τας (περι­στα­τι­κών φίλιων πυρών) που έλα­βαν χώρα στα κιμπούτς και στις νότιες ισραη­λι­νές κοινότητες»3.

Από τις 7 Οκτώ­βρη, η ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση έχει μπλο­κά­ρει ή απορ­ρί­ψει και οποια­δή­πο­τε σοβα­ρή διε­θνή έρευ­να σχε­τι­κά με τις επι­θέ­σεις ή την απά­ντη­ση του ισραη­λι­νού στρα­τού. Η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ αρνή­θη­κε κι αυτή να ζητή­σει ή να συμ­με­τά­σχει σε οποια­δή­πο­τε έρευνα.

Την ίδια ώρα, όμως, συνταγ­μα­τάρ­χης της ισραη­λι­νής Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας εμφα­νί­ζε­ται να δηλώ­νει στη «Haaretz» ότι η 7η Οκτώ­βρη υπήρ­ξε μέρα «μαζι­κής εφαρ­μο­γής της “Οδη­γί­ας Αννί­βας” (Hannibal Directive)», όπως είναι η κωδι­κή ονο­μα­σία του δόγ­μα­τος των ισραη­λι­νών Ενό­πλων Δυνά­με­ων για την απο­τρο­πή της σύλ­λη­ψης Ισραη­λι­νών στρα­τιω­τών, προ­κει­μέ­νου να μη μετα­τρα­πούν σε ομή­ρους του αντι­πά­λου. Ο ίδιος παρα­δέ­χτη­κε ότι τα drones του στρα­τού είχαν ανα­τι­νά­ξει ισραη­λι­νά σπί­τια εκεί­νη τη μέρα(4).

Η ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση αρνεί­ται επι­σή­μως ότι ενερ­γο­ποί­η­σε την «Οδη­γία Αννί­βας». Οπως φαί­νε­ται, όμως, δεν πεί­θει κανέ­ναν. Ούτε καν τον καθη­γη­τή Φιλο­σο­φί­ας που συνέ­τα­ξε τον «κώδι­κα συμπε­ρι­φο­ράς» του Ισραη­λι­νού στρα­τού, ο οποί­ος ανα­φέ­ρει σε συνέ­ντευ­ξή του στη «Haaretz», στις 17 Γενά­ρη: «Τα περι­στα­τι­κά στα οποία η δια­βό­η­τη επι­χει­ρη­σια­κή εντο­λή μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε στις 7 Οκτώ­βρη πρέ­πει να διε­ρευ­νη­θούν αμέ­σως. Δεν υπάρ­χει απο­λύ­τως τίπο­τα (στον κώδι­κα) που να επι­τρέ­πει σε κάποιον να σκο­τώ­σει έναν Ισραη­λι­νό πολί­τη, ένστο­λο ή όχι». Ο ίδιος χαρα­κτή­ρι­σε την αντί­δρα­ση του ισραη­λι­νού στρα­τού στις 7 Οκτώ­βρη «παρά­νο­μη, ανή­θι­κη, τρομακτική»(5).

Παραπομπές

1. https://www.france24.com/en/live-news/20231215-israel-social-security-data-reveals-true-picture-of-oct-7-deaths

2. https://www.ynet.co.il/news/article/b111niukzt

3. https://www.ynetnews.com/article/rkjqoobip

4. https://www.haaretz.co.il/digital/podcast/weekly/2023–11-09/ty-article-podcast/0000018b-b3a5-d3c1-a39b-bfe55acb0000 και https://electronicintifada.net/blogs/asa-winstanley/we-blew-israeli-houses-7-october-says-israeli-colonel

5. https://www.haaretz.com/israel-news/2024–01-17/ty-article/.premium/unlawful-unethical-horrifying-idf-ethics-expert-on-controversial-hannibal-directive/0000018d-186c-dd75-addd-faedd2b80000

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Το “έπος” του Γου­έ­μπλεϊ, αφη­γεί­ται ο Αρι­στεί­δης Καμάρας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο