Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περίπου 50 φάλαινες-πιλότοι εκβράσθηκαν στις νότιες ακτές της Ισλανδίας

Περί­που 50 ραμ­φο­φά­λαι­νες, ή φάλαι­νες-πιλό­τοι εκβρά­σθη­καν χθες στις ακτές της νοτί­ου Ισλαν­δί­ας, με περί­που 20 εξ αυτών τελι­κά να εκπνέ­ουν, σύμ­φω­να με τις αρχές, ένα φαι­νό­με­νο που εξα­κο­λου­θεί να παρα­μέ­νει μυστή­ριο, αφού κατα­γρά­φη­κε κι αντί­στοι­χο συμ­βάν προ δύο εβδο­μά­δων με άλλα 52 κήτη στα δυτι­κά της νησιω­τι­κής χώρας.

Οι ραμ­φο­φά­λαι­νες ανα­κα­λύ­φθη­καν χθες βρά­δυ στην περιο­χή Γκάρ­ντουρ, σε από­στα­ση 50 χλμ από την πρω­τεύ­ου­σα Ρέικιαβικ.

Σύμ­φω­να με τα τοπι­κά μέσα, οι περί­οι­κοι αμέ­σως μετά τον εντο­πι­σμό τους κατέ­βα­λαν απε­γνω­σμέ­νες προ­σπά­θειες να σύρουν τις φάλαι­νες πίσω στη θάλασ­σα, προ­τού ακό­μη κατα­φθά­σουν οι υπη­ρε­σί­ες αρω­γής, ή να τις κρα­τή­σουν εν ζωή. Το είδος αυτό απα­ντά­ται σε όλον τον Ατλα­ντι­κό και εκτι­μά­ται ότι ο πλη­θυ­σμός του ανέρ­χε­ται σε 600 με 800.000 κήτη.

«Περί­που 90 εθε­λο­ντές εργά­σθη­καν όλη τη νύκτα για να κρα­τή­σουν υγρά τα ζώα», δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο Ντα­βίντ Μαρ Μπιάρ­να­σον, εκπρό­σω­πος της Ισλαν­δι­κής Υπη­ρε­σί­ας Έρευ­νας και Διά­σω­σης. Περί τις 11.00 (ώρα Ελλά­δος) τα τελευ­ταία κήτη που δια­σώ­θη­καν τελι­κά μπό­ρε­σαν να μετα­κι­νη­θούν στα ανοι­κτά. «Χρειά­σθη­κε να περι­μέ­νου­με την πλημ­μυ­ρί­δα προ­κει­μέ­νου να τα οδη­γή­σου­με στα ανοι­κτά», τόνι­σε ο Μπιάναρσον.

Οι φάλαι­νες γίνο­νται ιδιαί­τε­ρα ευά­λω­τες όσο πλη­σιά­ζουν τις ακτές, κυνη­γώ­ντας τα θηρά­μα­τά τους, καθώς εκεί τα νερά είναι ρηχά και παγι­δεύ­ο­νται. Ο λόγος που εκβρά­ζο­νται στα ρηχά σε τόσο μεγά­λους αριθ­μούς παρα­μέ­νει άγνω­στος ακό­μη. Ορι­σμέ­νες θεω­ρί­ες θέλουν να παρα­σύ­ρο­νται από τις παρεμ­βο­λές στα μαγνη­τι­κά πεδία, που αισθά­νο­νται με τα εσω­τε­ρι­κά τους αισθη­τη­ρια­κά όργα­να, ενώ άλλες το απο­δί­δουν στον κεντρι­κό ρόλο που δια­δρα­μα­τί­ζει ο επι­κε­φα­λής οδη­γός του κοπα­διού, τον οποίο τα υπό­λοι­πα μέλη της ομά­δας ακο­λου­θούν «ό,τι κι εάν γίνει, όπου κι εάν κατευ­θυν­θεί», όπως είχε εξη­γή­σει ο Γκί­σλι Βίκιν­γκ­σον, του Ινστι­τού­του Θαλάσ­σιων Ερευ­νών του Ρέι­κια­βικ, μετά το αντί­στοι­χο περι­στα­τι­κό της 18ης Ιουλίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο