Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περικοπή μισθού σε όσους εκπαιδευτικούς αρνούνται την «αξιολόγηση» — Την Τρίτη ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής

Αυτή την Τρί­τη 20 Ιού­λη ξεκι­νά­ει στη Βου­λή, στην Επι­τρο­πή Μορ­φω­τι­κών Υπο­θέ­σε­ων, η συζή­τη­ση του αντι­δρα­στι­κού νομο­σχε­δί­ου του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας το οποίο εντεί­νει την κατη­γο­ριο­ποί­η­ση των σχο­λεί­ων, σε βάρος της μόρ­φω­σης των παι­διών των λαϊ­κών οικογενειών.

Το σχέ­διο νόμου που κατα­τέ­θη­κε αργά το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής στο κοι­νο­βού­λιο, έχει τον ψευ­δε­πί­γρα­φο τίτλο «Ανα­βάθ­μι­ση του σχο­λεί­ου, ενδυ­νά­μω­ση των εκπαι­δευ­τι­κών και άλλες δια­τά­ξεις». Πρό­θε­ση της κυβέρ­νη­σης είναι να ψηφι­στεί στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής πριν το τέλος του μήνα.

Πυρή­νας του νομο­σχε­δί­ου είναι η προ­ώ­θη­ση της «αυτο­νο­μί­ας» του σχο­λεί­ου, που σημαί­νει απαλ­λα­γή του κρά­τους από τη χρη­μα­το­δό­τη­ση, από την ευθύ­νη στε­λέ­χω­σης με μόνι­μο προ­σω­πι­κό, από την κατάρ­τι­ση των προ­γραμ­μά­των κ.ά. Δηλα­δή, ανοί­γει διά­πλα­τα την πόρ­τα για την είσο­δο των επι­χει­ρή­σε­ων-χορη­γών στα σχο­λεία, που θα επεμ­βαί­νουν μέχρι και στο τι θα μαθαί­νουν τα παι­διά. Στο όνο­μα της «ελευ­θε­ρί­ας», το κάθε σχο­λείο θα επι­λέ­γει βιβλίο και πλευ­ρές του προ­γράμ­μα­τος σπου­δών, καταρ­γώ­ντας εντε­λώς τον ενιαίο χαρα­κτή­ρα της Εκπαί­δευ­σης και εντεί­νο­ντας τις ανι­σό­τη­τες και τους φραγ­μούς, ειδι­κά στις πιο φτω­χές περιοχές.

Ο δεύ­τε­ρος άξο­νας του σχε­δί­ου νόμου είναι η «αξιο­λό­γη­ση», η οποία θα απο­τε­λέ­σει το «εργα­λείο» για την υπο­τα­γή των υπο­τα­γή των εκπαι­δευ­τι­κών στο στό­χο της «αυτο­νο­μί­ας» των σχο­λι­κών μονά­δων και στις άλλες αντι­δρα­στι­κές δια­τά­ξεις του νομοσχεδίου.

Το γεγο­νός αυτό παρα­δέ­χε­ται και η ίδια η υπουρ­γός Παι­δεί­ας, Ν. Κερα­μέ­ως, δηλώ­νο­ντας σε συνέ­ντευ­ξη της στην «Καθη­με­ρι­νή της Κυρια­κής» ότι το «νέο «ανα­βαθ­μι­σμέ­νο σχο­λείο» (όπως ονο­μά­ζει το σχο­λείο των πολ­λών ταχυ­τή­των και της αμορ­φω­σιάς) που «ξεκι­νά το Σεπτέμ­βρη, απαι­τεί ανά­λο­γες ρυθ­μί­σεις και σε σχέ­ση με το ανθρώ­πι­νο δυνα­μι­κό της Εκπαίδευσης».

Στην ίδια συνέ­ντευ­ξη, η Ν. Κερα­μέ­ως δηλώ­νει ότι «η συμ­με­το­χή στην αξιο­λό­γη­ση κάθε είδους ‑σχο­λεί­ων, εκπαι­δευ­τι­κών, στε­λε­χών- θα είναι υπο­χρε­ω­τι­κή». Για όποιον δεν συμ­με­τέ­χει, οι συνέ­πειες θα είναι «η μη μισθο­λο­γι­κή εξέ­λι­ξη και η παρα­κρά­τη­ση μισθού για περί­ο­δο έως και ενός μηνός».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο