Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στη Σαγκάη το μεγαλύτερο μουσείο αστρονομίας στον κόσμο υποδέχεται το κοινό

Το φαρα­ω­νι­κό αρχι­τε­κτό­νη­μα είναι σχε­δια­σμέ­νο χωρίς ευθεί­ες γραμ­μές ή ορθές γωνί­ες, «απη­χώ­ντας τη γεω­με­τρία του σύμπα­ντος και τη δυνα­μι­κή ενέρ­γεια των ουρά­νιων σωμά­των».
Το Μου­σείο Αστρο­νο­μί­ας της Σαγκά­ης 420.000ft² (m² = ft² / 10.764 ~39.000m²) — παράρ­τη­μα του Μου­σεί­ου Επι­στή­μης και Τεχνο­λο­γί­ας της πόλης, δια­θέ­τει πλα­νη­τά­ριο, παρα­τη­ρη­τή­ριο και ένα ηλια­κό τηλε­σκό­πιο ύψους ~24m και θα φιλο­ξε­νή­σει εκθέσεις
Σχε­διά­στη­κε από την αμε­ρι­κα­νι­κή εται­ρεία Ennead Architects (σσ. το 2014 κέρ­δι­σε το σχε­τι­κό διε­θνή διαγωνισμό).
«Κατα­σκευά­ζο­ντας αυτό το κτή­ριο, θελή­σα­με να δημιουρ­γή­σου­με ένα μέρος όπου η απο­στο­λή του είναι πλεγ­μέ­νη πλή­ρως με μια αρχι­τε­κτο­νι­κή που αυτή η ίδια διδά­σκει και βρί­σκει μορ­φή σε κάποιες από τις θεμε­λιώ­δεις αρχές που καθο­ρί­ζουν το σύμπαν μας» επι­σή­μα­νε ο σχε­δια­στής της εται­ρεί­ας Thomas J. Wong.Μουσείο αστρονομίας Σαγκάη

Με ευθείς τοί­χους να υπε­ρι­σχύ­ουν των καμπύ­λων (τοξο­τών) γραμ­μών, ο Wong και η ομά­δα του ήλπι­ζαν να δεί­ξουν ότι όλα στο σύμπαν βρί­σκο­νται σε συνε­χή κίνη­ση και διέ­πο­νται από μια σει­ρά δυνάμεων.

Σύμ­φω­να με τον Wong, επη­ρε­ά­στη­καν επί­σης από το «πρό­βλη­μα των τριών σωμά­των», το μέχρι τώρα άλυ­το ερώ­τη­μα για το πώς να υπο­λο­γί­σει μαθη­μα­τι­κά την κίνη­ση τριών ουρά­νιων οντο­τή­των — όπως πλα­νή­τες, φεγ­γά­ρια ή αστέ­ρια — με βάση τις μετα­ξύ βαρυ­τι­κές τους σχέ­σεις (έλξης).
Ενώ αυτός ο υπο­λο­γι­σμός είναι σχε­τι­κά απλός με δύο ουρά­νια σώμα­τα, τα μονο­πά­τια γίνο­νται χαο­τι­κά και απρό­βλε­πτα με τρία.
«Ο λόγος για τον οποίο πιστεύ­α­με ότι το πρό­βλη­μα των τριών σωμά­των ήταν ενδια­φέ­ρον είναι επει­δή είναι ένα πολύ­πλο­κο σύνο­λο τρο­χιών», εξή­γη­σε ο Wong.
(Αυτές είναι) σχέ­σεις δυνα­μι­κές, σε αντί­θε­ση με έναν απλό κύκλο γύρω από το κέντρο, και αυτό ήταν μέρος της πρό­θε­σης (του σχε­δια­σμού) — να συλ­λά­βει αυτήν την πολυπλοκότητα.

🔹 Στο σχέ­διο του Wong, το κοσμι­κό αίνιγ­μα μετα­φρά­ζε­ται σε τρία καμπύ­λα σχή­μα­τα τόξου: έναν μάτι, μια σφαί­ρα και έναν ανε­στραμ­μέ­νο θόλο, με ανα­φο­ρά στον ήλιο, το φεγ­γά­ρι και τα αστέ­ρια, αντί­στοι­χα. Καθέ­να στε­γά­ζει μια σημα­ντι­κή έλξη επι­σκε­πτών ή σχε­δια­στι­κή λειτουργία.
Οι επι­σκέ­πτες συνα­ντούν πρώ­τα τον οφθαλ­μό, ο οποί­ος ανοί­γει πάνω από την κύρια είσο­δο του μου­σεί­ου. Λει­τουρ­γεί ως ρολόι, παρά­γο­ντας έναν κύκλο ηλια­κού φωτός που κινεί­ται πέρα από το πάτω­μα όλη την ημέ­ρα, υπο­δει­κνύ­ο­ντας την ώρα και την εποχή.
Στη συνέ­χεια έρχε­ται το θέα­τρο του πλα­νη­τά­ριου, το οποίο περι­κλεί­ε­ται σε μια σφαί­ρα και βγαί­νει από την ορο­φή του κτη­ρί­ου σαν ανα­το­λή του φεγ­γα­ριού. Η κοι­λιά της τερά­στιας δομής φαί­νε­ται να αιω­ρεί­ται χωρίς βάρος, με χώρο να περ­πα­τά κάτω.
Τέλος, ένας τερά­στιος γυά­λι­νος θόλος στην κορυ­φή της ορο­φής δίνει στους επι­σκέ­πτες την ευκαι­ρία να δουν τον ανοι­χτό νυχτε­ρι­νό ουρα­νό, σε ένα δελ­τίο τύπου που περι­γρά­φε­ται ως «μια πραγ­μα­τι­κή συνά­ντη­ση με το σύμπαν για να ολο­κλη­ρώ­σει την προ­σο­μοιω­μέ­νη εμπει­ρία μέσα».

«Θέλου­με οι άνθρω­ποι να κατα­νο­ή­σουν την ιδιαί­τε­ρη φύση της Γης ως μέρος που φιλο­ξε­νεί τη ζωή, σε αντί­θε­ση με οποιο­δή­πο­τε άλλο μέρος που γνω­ρί­ζου­με στο σύμπαν», είπε ο Wong.Μουσείο αστρονομίας Σαγκάη 1

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από το CNN

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο