Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περιστατικό αλλεργικής αντίδρασης στους πρώτους εμβολιασθέντες

«Στις 26 Δεκεμ­βρί­ου η Ελλά­δα παρέ­λα­βε 9.700 δόσεις, όσες παρέ­λα­βαν και οι υπό­λοι­πες χώρες της ΕΕ ανε­ξαρ­τή­τως πλη­θυ­σμού κάθε χώρας» υπο­γράμ­μι­σε ο Μάριος Θεμι­στο­κλέ­ους, γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας του υπ. Υγεί­ας, προ­σθέ­το­ντας ότι η απο­θή­κευ­σή τους έγι­νε σε κεντρι­κό σημείο στην Αττι­κή σε συν­θή­κες «βαθιάς κατά­ψυ­ξης» και από εκεί έγι­νε η δια­νο­μή στα 5 νοσο­κο­μεία της Αττι­κής και «σήμε­ρα έγι­νε η δια­νο­μή στα 4 νοσο­κο­μεία της περιφέρειας».

«Μέχρι τις 4:00 μ.μ. σήμε­ρα εμβο­λιά­στη­καν στα 5 νοσο­κο­μεία ανα­φο­ράς της Αθή­νας, 471 άτο­μα» είπε ο κ. Θεμι­στο­κλέ­ους, ενώ ανα­φέρ­θη­κε ένα περι­στα­τι­κό «μη σοβα­ρής αλλερ­γι­κής αντί­δρα­σης το οποίο αντι­με­τω­πί­στη­κε επι­τυ­χώς» για το οποίο ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας ενη­μέ­ρω­σε «πιστός στη δέσμευ­σή» για «λεπτο­με­ρή ενη­μέ­ρω­ση με από­λυ­τη διαφάνεια».

Αύριο συνε­χί­ζο­νται οι εμβο­λια­σμοί στα νοσο­κο­μεία της Αθή­νας ενώ ξεκι­νά­νε οι εμβο­λια­σμοί και στα 4 νοσο­κο­μεία της περι­φέ­ρειας, δηλα­δή το Πανε­πι­στη­μια­κό της Λάρι­σας, το ΑΧΕΠΑ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, το Πανε­πι­στη­μια­κό των Ιωαν­νί­νων και το Πανε­πι­στη­μια­κό της Πάτρας.

Επί­σης, «αύριο, 29 Δεκεμ­βρί­ου, παρα­λαμ­βά­νου­με την πρώ­τη μεγά­λη παρ­τί­δα της Pfizer, 83.850 δόσε­ων η οποία θα κατα­νε­μη­θεί στα 5 κεντρι­κά απο­θη­κευ­τι­κά σημεία έτσι ώστε από εκεί να γίνει η δια­νο­μή στα εμβο­λια­στι­κά κέντρα των νοσο­κο­μεί­ων» υπο­γράμ­μι­σε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Ανά εβδο­μά­δα θα ακο­λου­θή­σουν και οι επό­με­νες παρα­δό­σεις των εμβο­λί­ων της Pfizer που αντι­στοι­χούν στον πλη­θυ­σμό μας- και με βάση την κεντρι­κή ευρω­παϊ­κή συμ­φω­νία είναι να μας παρα­δο­θούν έως τέλος Ιανουα­ρί­ου 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουα­ρί­ου 333.450 δόσεις. Μέχρι το τέλος Μαρ­τί­ου θα έχου­με παρα­λά­βει από τη Pfizer 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθ­μός είναι πιθα­νό να αυξη­θεί εάν κατα­λή­ξει η ΕΕ σε συμ­φω­νία για επι­πλέ­ον 100 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις» τόνι­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας του υπ. Υγείας.

Επι­πλέ­ον, «στις δόσεις αυτές θα προ­στε­θούν και παρα­δό­σεις της Moderna που ανα­μέ­νε­ται η έγκρι­ση από τον Ευρω­παϊ­κό Οργα­νι­σμό Φαρ­μά­κων στις 6 Ιανουα­ρί­ου και αφο­ρούν 240.000 για το πρώ­το τρί­μη­νο του 2021».

Σε αυτές θα προ­στε­θούν και παρα­δό­σεις από την AstraZeneca, εάν εξε­λι­χθούν όλα με βάση το σχέ­διο της Ε.Ε.

«Στην επο­χή της Ηούς», του Γιάν­νη Βεντούρα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο