Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πλάκα αφιερωμένη στον Χοσέ Μαρτί και την Ελληνοκουβανική φιλία τοποθετήθηκε στον Όλυμπο

Μια πλά­κα αφιε­ρω­μέ­νη στον Εθνι­κό Ήρωα της Κού­βας Χοσέ Μαρ­τί και την Ελλη­νο­κου­βα­νι­κή Φιλία υπάρ­χει πλέ­ον στις βου­νο­κορ­φές του Ολύμπου.

«Ένα ταξί­δι στον Όλυ­μπο απ’ όπου γυρί­ζει κανείς, πιο δυνα­τός, για τους αγώ­νες πάνω στη γη, σφυ­ρη­λα­τη­μέ­νος με σκλη­ρά αμό­νια, καμω­μέ­νος από Θεούς» είναι η ρήση του Χοσέ Μαρ­τί που ανα­γρά­φε­ται στην πλά­κα, συνο­δευό­με­νη από το μήνυ­μα: «Αφιε­ρω­μέ­νο στον Ελλη­νι­κό λαό και το Όρος Όλυ­μπος, εξ ονό­μα­τος του λαού της Κούβας».

Με πρω­το­βου­λία του πρό­ξε­νου της Κού­βας Χοσέ Οριόλ Μαρέ­ρο Μαρ­τί­νες και κου­βα­νών που ζουν στην Ελλά­δα, με την πολύ­τι­μη βοή­θεια ελλή­νων φίλων της Κού­βας, η πλά­κα τοπο­θε­τή­θη­κε στις 26 Ιού­λη στο ορο­πέ­διο των Μου­σών, σε υψό­με­τρο περί­που 2.600 μέτρα, σε κοντι­νή από­στα­ση από το σημείο που ξεκι­νά η τελι­κή ανά­βα­ση για την κορυ­φή του βου­νού, τον Μύτικα.

Η πλά­κα τοπο­θε­τή­θη­κε για να υπεν­θυ­μί­ζει τόσο την αγά­πη του Χοσέ Μαρ­τί για την Ελλά­δα, όσο και τους ακα­τάλ­λυ­τους δεσμούς μετα­ξύ του Κου­βα­νι­κού και του Ελλη­νι­κού λαού.

Εφη­με­ρί­δα Granma / Πρε­σβεία της Κούβας

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο