Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα δεν είναι μόνη!

Η πρόσφατη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κατά της Κούβας, του λαού της και της κυβέρνησής της είναι ένα καλά οργανωμένο και βήμα βήμα μεθοδευμένο σχέδιο από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων καπιταλιστικών κρατών, όπως και από την ΕΕ. 
Ενα σχέδιο που έρχεται από πολύ μακριά, δεκαετίες τώρα, και στοχεύει τον κουβανικό λαό και τις κατακτήσεις της Επανάστασης.

Προ­κλη­τι­κά, στην «προ­με­τω­πί­δα» της επί­θε­σης βρί­σκο­νται τα «ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα», οι «ελευ­θε­ρί­ες» και οι «συν­θή­κες δια­βί­ω­σης» του κου­βα­νι­κού λαού, που πάνω από 60 χρό­νια τώρα αντι­με­τω­πί­ζει έναν μονα­δι­κό στην Ιστο­ρία και πολύ­μορ­φο οικο­νο­μι­κό — εμπο­ρι­κό απο­κλει­σμό (εμπάρ­γκο).

Από αυτό το ιμπε­ρια­λι­στι­κό «καρα­βά­νι» κατά της Κού­βας — αντι­δρα­στι­κών και λεγό­με­νων «προ­ο­δευ­τι­κών» δυνά­με­ων — δεν θα μπο­ρού­σε να λεί­πει και η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, η οποία έσπευ­σε να συν­δρά­μει τις ΗΠΑ και συνυ­πέ­γρα­ψε την κοι­νή δήλω­ση του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ και άλλων 19 υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών, κατα­δι­κά­ζο­ντας τις «μαζι­κές συλ­λή­ψεις» και ζητώ­ντας «πλή­ρη πρό­σβα­ση στο ίντερνετ»…
Την ίδια στιγ­μή στην Ελλά­δα πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται και «εμπλου­τί­ζο­νται» οι αντερ­γα­τι­κοί νόμοι, εντεί­νο­νται η φτώ­χεια και η εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων, επι­χει­ρεί­ται να μπει στον «γύψο» το δικαί­ω­μα στην απερ­γία και στις δια­δη­λώ­σεις, η δε αντι­λαϊ­κή δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας έχει στοι­χί­σει μέχρι στιγ­μής τη ζωή σε σχε­δόν 13.000 ανθρώπους.

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ — που έχει τη δική του συμ­βο­λή στην έντα­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής στην Ελλά­δα — θέλει να εμφα­νί­ζε­ται ότι «στη­ρί­ζει» τον κου­βα­νι­κό λαό.
Κατά τ’ άλλα, από τις ανα­κοι­νώ­σεις του λεί­πουν ανα­φο­ρές που θα δυσα­ρε­στού­σαν τους υπε­ρα­τλα­ντι­κούς φίλους του, της κυβέρ­νη­σης Μπάιντεν.
Επί της ουσί­ας ακο­λου­θεί τακτι­κή ίσων απο­στά­σε­ων, «βλέ­πο­ντας» στις παρα­ποι­η­μέ­νες εικό­νες της ιμπε­ρια­λι­στι­κής προ­πα­γάν­δας και από τα τρολς του δια­δι­κτύ­ου «δια­μαρ­τυ­ρί­ες Κου­βα­νών πολι­τών» που «πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στούν με σεβα­σμό στην ελευ­θε­ρία της έκφρασης».

Η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν όχι μόνο δια­τη­ρεί αλλά και ενι­σχύ­ει τις 243 πρό­σθε­τες κυρώ­σεις που επέ­βα­λε την περί­ο­δο 2017 — 2021 η κυβέρ­νη­ση Τραμπ και συνε­πά­γο­νται νέα εμπό­δια στην πρό­σβα­ση της Κού­βας σε καύ­σι­μα, νέες απα­γο­ρεύ­σεις σχε­τι­κά με τον Του­ρι­σμό, επι­πλέ­ον κυρώ­σεις σε επι­χει­ρή­σεις που συναλ­λάσ­σο­νται με την Κού­βα και πολ­λά άλλα. Από αυτά τα μέτρα, μάλι­στα, τα 50 εφαρ­μό­στη­καν κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας. Οι ΗΠΑ, με τους πάνω από 600.000 νεκρούς από κορο­νο­ϊό, αντι­με­τω­πί­ζουν την παν­δη­μία και ως «ευκαι­ρία» για να εντεί­νουν την προ­σπά­θεια να προ­κα­λέ­σουν ασφυ­ξία στον κου­βα­νι­κό λαό.
Ο οποί­ος με νύχια και με δόντια, σε δυσμε­νείς συν­θή­κες, με μεγά­λες ελλεί­ψεις σε σύριγ­γες και υπο­δο­μές, όχι μόνο κατά­φε­ρε να αντι­με­τω­πί­σει την παν­δη­μία πολύ καλύ­τε­ρα από άλλες ισχυ­ρές καπι­τα­λι­στι­κές χώρες και προ­χώ­ρη­σε μαζι­κά τον γενι­κό εμβο­λια­σμό, με θνη­τό­τη­τα 0,7% (στις ΗΠΑ είναι 2% και στην Ελλά­δα 2,6%), αλλά προ­σέ­φε­ρε και την έμπρα­κτη αλλη­λεγ­γύη του. Ποιος ξεχνά την περ­σι­νή ιατρι­κή μπρι­γά­δα αλλη­λεγ­γύ­ης στον ιτα­λι­κό λαό, που μέτρη­σε χιλιά­δες νεκρούς από την παν­δη­μία; Μετά λοι­πόν από δεκα­ε­τί­ες εμπάρ­γκο, απο­κλει­σμών και κυρώ­σε­ων, σχέ­δια ανα­τρο­πής από μέσα κι έξω, η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση δια­πι­στώ­νει …«ελλεί­ψεις» στην Κού­βα! Ο ίδιος ο Μπάι­ντεν δήλω­σε προ­κλη­τι­κά ότι «οι ΗΠΑ συμπα­ρα­στέ­κο­νται στον λαό της Κού­βας και στο αίτη­μά του για ελευ­θε­ρία και απαλ­λα­γή από την τρα­γι­κή λαβή της παν­δη­μί­ας και τις δεκα­ε­τί­ες κατα­στο­λής και οικο­νο­μι­κών δει­νών που υπέ­στη από το αυταρ­χι­κό καθε­στώς»! Ο επι­κε­φα­λής της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής της ΕΕ, Ζ. Μπο­ρέλ, κάλε­σε την κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση «να ακού­σει τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες δυσα­ρέ­σκειας», την ώρα που η ΕΕ συμ­βάλ­λει ενερ­γά στον «στραγ­γα­λι­σμό» του κου­βα­νι­κού λαού…Mi Bandera es aquella

Την ίδια στιγμή, απέναντι σε όλους αυτούς τους εκπροσώπους της εκμετάλλευσης, της αδικίας, των ανισοτήτων, των αποκλεισμών, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών, φουντώνει το κύμα αλληλεγγύης από τους λαούς όλου του κόσμου. 

Το εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα και στην Ελλά­δα, που όλα αυτά τα χρό­νια έχει «αγκα­λιά­σει» με τη δρά­ση του τον κου­βα­νι­κό λαό, στά­θη­κε από την πρώ­τη στιγ­μή στο πλευ­ρό της Κού­βας, απέ­να­ντι σε ένα ακό­μα μέτω­πο των παγκό­σμιων ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών και επι­διώ­ξε­ων, και βροντοφωνάζει:

🇨🇺 🇬🇷  Η Κούβα δεν είναι μόνη της!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο