Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Ιράν θα αρχίσει να παράγει ένα από τα κουβανικά εμβόλια κατά της Covid-19

Το Ιράν θα γίνει την επό­με­νη εβδο­μά­δα η πρώ­τη χώρα εκτός Κού­βας που θα παρά­γει ένα από τα κου­βα­νι­κά εμβό­λια κατά της covid-19, ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα τα κρα­τι­κά, κου­βα­νι­κά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο χώρες, ενα­ντί­ον των οποί­ων οι ΗΠΑ έχουν επι­βά­λει αυστη­ρές κυρώ­σεις, δυσκο­λεύ­ο­νται εδώ και χρό­νια να έχουν πρό­σβα­ση σε φάρ­μα­κα και δρα­στι­κές ουσί­ες, κάτι που τις έχει ανα­γκά­σει να γίνουν αυτάρ­κεις. Τόσο η Κού­βα όσο και το Ιράν έχουν παρά­ξει εγχώ­ρια εμβό­λια κατά της covid-19.

Σύμ­φω­να με τα προ­κα­ταρ­κτι­κά κου­βα­νι­κά στοι­χεία, οι κλι­νι­κές δοκι­μές των κου­βα­νι­κών εμβο­λί­ων Soberana 2 και το Abdala δεί­χνουν ότι είναι ιδιαί­τε­ρα αξιό­πι­στα με απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα μεγα­λύ­τε­ρη του 90%.

Το Ινστι­τού­το Παστέρ του Ιράν είχε συμ­φω­νή­σει νωρί­τε­ρα φέτος να συνερ­γα­στεί με το ινστι­τού­του Finlay της Κού­βας, το οποίο παρα­σκεύ­α­σε το Soberana 2, προ­κει­μέ­νου να διε­ξά­γει κλι­νι­κές δοκι­μές τρί­της φάσης του σκευά­σμα­τος στην Ισλα­μι­κή Δημο­κρα­τία. Μετά το πέρας των δοκι­μών αυτών το εμβό­λιο εγκρί­θη­κε για έκτα­κτη χρή­ση στο Ιράν νωρί­τε­ρα τον Ιούλιο.

Το Ιράν και η Κού­βα θα παρά­ξουν εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις του Soberana 2, με την ονο­μα­σία PastuCovac, στη χώρα της Μέσης Ανα­το­λή, ανα­κοί­νω­σε ο επι­κε­φα­λής του Finlay Βιν­σέ­ντε Βέρες Μπεν­κό­μο στη διάρ­κεια επί­σκε­ψής του στην Τεχε­ρά­νη αυτή την εβδομάδα.

Ο τομέ­ας βιο­τε­χνο­λο­γί­ας της Κού­βας έχει μακρά ιστο­ρία στην παρα­γω­γή εμβο­λί­ων, καθώς παρά­γει το 80% των εμβο­λί­ων που χορη­γού­νται στη χώρα και εξά­γει κάποια από αυτά.

Το Μεξι­κό, το Βιετ­νάμ, η Αργε­ντι­νή και η Τζα­μάι­κα είναι μετα­ξύ των χωρών που έχουν εκφρά­σει ενδια­φέ­ρον να παρά­ξουν ή να αγο­ρά­σουν τα κου­βα­νι­κά εμβό­λια κατά της covid-19.

«Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος» του Νικο­λάς Γκι­γιέν, από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο