Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πλυντήρια … συνδρόμου Σαγκάης

Το σίριαλ «δημο­κρα­τία vs ολο­κλη­ρω­τι­σμός» προ­βάλ­λει αυτές τις μέρες επει­σό­δια με θέμα την παν­δη­μία, εκτός απ’ αυτά του πολέ­μου στην Ουκρα­νία, με αφορ­μή τις εικό­νες από το lockdown στη Σαγκάη. Η προ­πα­γάν­δα τους ψάχνει άλλο­θι για όλα αυτά στις εικό­νες των Κινέ­ζων που φωνά­ζουν απελ­πι­σμέ­νοι από τα μπαλ­κό­νια τους ή συλ­λαμ­βά­νο­νται με δίκρα­να στους δρό­μους, στο πλαί­σιο της κινε­ζι­κής πολι­τι­κής για μηδε­νι­κή ανο­χή σε κρού­σμα­τα COVID.

Η ουσία όμως για την αντι­λαϊ­κή δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας σε όλο τον κόσμο, από τη Σαγκάη μέχρι τη Νέα Υόρ­κη, είναι ότι έχει προ­τε­ραιό­τη­τα την «υγεία» της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας και όχι την υγεία του λαού, και αυτό δεν αλλά­ζει. Παρε­μπι­πτό­ντως, οι μεγα­λύ­τε­ρες πόλεις της Αυστρα­λί­ας έμει­ναν σε αυστη­ρό lockdown για σχε­δόν εννιά μήνες στο πρώ­το κύμα της παν­δη­μί­ας, αλλά ποτέ δεν μάθα­με αν εκεί ο κόσμος πηδού­σε από τα παρά­θυ­ρα ή πώς αντι­με­τώ­πι­ζε τους «παρα­βά­τες» η αστυνομία.

Ανε­ξάρ­τη­τα πάντως από το τι είναι αλή­θεια και τι ψέμα­τα στον παράλ­λη­λο πόλε­μο της προ­πα­γάν­δας, που συνο­δεύ­ει τον αντα­γω­νι­σμό της καπι­τα­λι­στι­κής Δύσης με την καπι­τα­λι­στι­κή Κίνα, οι εικό­νες που κάνουν τον γύρο του κόσμου από τη Σαγκάη δεν μπο­ρεί να γίνο­νται πλυ­ντή­ριο για την εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή της ΕΕ και των ΗΠΑ στη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας, με κρι­τή­ριο τις ανά­γκες της οικο­νο­μί­ας και όχι του λαού.

Δεν μπο­ρούν να ξεχα­στούν οι απα­γο­ρεύ­σεις και οι περιο­ρι­σμοί λαϊ­κών δικαιω­μά­των και ελευ­θε­ριών, με πρό­σχη­μα την παν­δη­μία, που άλλω­στε ζήσα­με και στη χώρα μας.

Δεν μπο­ρεί να ξεχα­στεί το Μπέρ­γκα­μο.

Δεν μπο­ρούν να ξεπλυ­θούν ούτε οι ομα­δι­κοί τάφοι στη Νέα Υόρ­κη, εξαι­τί­ας των τερά­στιων ελλεί­ψε­ων στην ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη των ασθε­νών με COVID, ούτε το γεγο­νός ότι η ανα­λο­γία θανά­των έφτα­σε στις ΗΠΑ στους 3.000 ανά 1 εκα­τομ­μύ­ριο ασθε­νείς, ούτε η επι­λο­γή ασθε­νών στις ΜΕΘ σκαν­δι­να­βι­κών κρα­τών, που επέ­λε­ξαν την «ανο­σία της αγέλης».

Άδικα πασχίζουν…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο