Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Κατα­τέ­θη­κε στη Βου­λή το νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών με στό­χο να καταρ­γη­θούν τα κρι­τή­ρια για την ψήφο των απο­δή­μων που περι­λαμ­βά­νο­νται στο σχε­τι­κό νόμο που ψηφί­στη­κε το 2019 με ευρεία πλειο­ψη­φία. Το Νομο­σχέ­διο έχει τίτλο: «Άρση περιο­ρι­σμών για την εγγρα­φή στους ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους εκλο­γέ­ων εξω­τε­ρι­κού — Τρο­πο­ποί­η­ση άρθρων 2 και 4 ν. 4648/2019».

Μετα­ξύ άλλων προ­βλέ­πει την κατάρ­γη­ση των δια­τά­ξε­ων για τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις εγγρα­φής στους ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους ψηφο­φό­ρων εξω­τε­ρι­κού. Συγκε­κρι­μέ­να ανα­φέ­ρει πως «οι παρ. 2 περί προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων εγγρα­φής στους ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους ψηφο­φό­ρων εξω­τε­ρι­κού, 6 περί συγκρό­τη­σης Δια­κομ­μα­τι­κής Επι­τρο­πής εξέ­τα­σης ενστά­σε­ων κατά απορ­ρι­πτι­κών απο­φά­σε­ων εγγρα­φής στους ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους, 7 περί δια­δι­κα­σί­ας 2 εγγρα­φής στους ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους και 10 περί της εφαρ­μο­γής των περιο­ρι­σμών εγγρα­φής στους ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους στις εκλο­γές για την ανά­δει­ξη μελών του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου, του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 καταργούνται».

Συνε­πώς η κυβέρ­νη­ση θέτει θέμα κατάρ­γη­σης των κρι­τη­ρί­ων που ψηφί­στη­καν το 2019 και συγκε­κρι­μέ­να την παρά­γρα­φο 2 του άρθρου 2 του ισχύ­ο­ντα νόμου που αναφέρει:

«Επί­σης, απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση για την εγγρα­φή στους ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους ψηφο­φό­ρων εξω­τε­ρι­κού είναι οι εκλο­γείς να συγκε­ντρώ­νουν σωρευ­τι­κά τα παρα­κά­τω κριτήρια:

α) να έχουν δια­μεί­νει συνο­λι­κά δύο (2) έτη εντός της Ελλη­νι­κής Επι­κρά­τειας κατά το χρο­νι­κό διά­στη­μα των τελευ­ταί­ων τριά­ντα πέντε (35) ετών από την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της αίτη­σης εγγρα­φής, β) να έχουν υπο­βά­λει φορο­λο­γι­κή δήλω­ση κατά το τρέ­χον ή το προη­γού­με­νο φορο­λο­γι­κό έτος. Εξαρ­τώ­με­να μέλη των οικο­γε­νειών εξαι­ρού­νται του περιο­ρι­σμού της περί­πτω­σης β΄ εφό­σον: αα) δεν έχουν συμπλη­ρώ­σει τα τριάντα(30) έτη και ββ) έχουν υπο­βά­λει φορο­λο­γι­κή δήλω­ση συγ­γε­νείς α΄ βαθ­μού κατά το τρέ­χον ή το προη­γού­με­νο φορο­λο­γι­κό έτος. Ως «φορο­λο­γι­κή δήλω­ση» νοεί­ται η υπο­βο­λή στην Ανε­ξάρ­τη­τη Αρχή Δημο­σί­ων Εσό­δων δήλω­σης φορο­λο­γί­ας εισο­δή­μα­τος φυσι­κών προ­σώ­πων (Έντυ­πο Ε1), ανα­λυ­τι­κής δήλω­σης εισο­δη­μά­των από μίσθω­ση ακι­νή­των (Έντυ­πο Ε2), κατά­στα­σης οικο­νο­μι­κών στοι­χεί­ων από επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα (Έντυ­πο Ε3) ή δήλω­σης στοι­χεί­ων ακι­νή­των (Έντυ­πο Ε9), όπως κάθε φορά ισχύουν».

Το όλο θέμα ανέ­κυ­ψε μετά από δηλώ­σεις της βου­λευ­τή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζά­κρη που μίλη­σε στον «Εθνι­κό Κήρυ­κα» Νέας Υόρ­κης ανα­φέ­ρο­ντας πως «όχι μόνο θα δώσου­με τη μάχη για την άρση των περιο­ρι­σμών, αλλά και θα τους καταρ­γή­σου­με αμέ­σως μόλις επι­στρέ­ψου­με στη δια­κυ­βέρ­νη­ση της χώρας. Είναι άδι­κοι. Υπο­τι­μη­τι­κοί». Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Μ. Βορί­δης αξιο­ποί­η­σε αυτές τις δηλώ­σεις και κατέ­θε­σε νομο­σχέ­διο στη Βου­λή καλώ­ντας το ΣΥΡΙΖΑ να το υπερ­ψη­φί­σει. Για να γίνει δεκτό το νομο­σχέ­διο θα πρέ­πει να ψηφι­στεί από τα 2/3 της Βου­λής, δηλα­δή να έχει του­λά­χι­στον 200 θετι­κές ψήφους.

Για πολι­τι­κά παι­χνί­δια με τους από­δη­μους σε συμπαι­γνία Μητσο­τά­κη και Τσί­πρα κάνει λόγο το ΚΚΕ. Σε σχό­λιο το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Παρά το γεγο­νός ότι το νομο­σχέ­διο για την ψήφο των απο­δή­μων και τα κρι­τή­ρια που αυτό έθε­τε ψηφί­στη­καν με μεγά­λη πλειο­ψη­φία πριν ενά­μι­ση χρό­νο, αρχι­κά η βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζά­κρη και στη συνέ­χεια ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών της ΝΔ Μ. Βορί­δης, με συνε­ντεύ­ξεις τους, ανοί­γουν θέμα κατάρ­γη­σης αυτών των κριτηρίων.

Ουσια­στι­κά η κα Τζά­κρη εξε­λίσ­σε­ται σε “λαγό” της ΝΔ και ευρύ­τε­ρων σχε­δια­σμών και προ­κα­λεί μια συζή­τη­ση για να αμφι­σβη­τη­θεί και να ανα­θε­ω­ρη­θεί αυτό που τα κόμ­μα­τά τους πρό­σφα­τα ψήφι­σαν στη Βου­λή. Αν δεν υπάρ­χει άλλου τύπου συνεν­νό­η­ση ανά­με­σα στις ηγε­σί­ες των κομ­μά­των τους, ανά­με­σα στον κ. Τσί­πρα και τον κ. Μητσοτάκη…

Να στα­μα­τή­σουν αμέ­σως τώρα τα πολι­τι­κά παι­χνί­δια με τους από­δη­μους, ανά­με­σα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συμπαι­γνία προ­φα­νώς του κ. Μητσο­τά­κη με τον κ. Τσίπρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέ­θε­σε δική του τρο­πο­λο­γία και αφή­νει περι­θώ­ρια για κοι­νή στά­ση με τον ΝΔ σε ότι αφο­ρά την κατάρ­γη­ση των κρι­τη­ρί­ων του νόμου του 2019. Συγκε­κρι­μέ­να, προ­βλέ­πει «τέσ­σε­ρις έδρες βου­λευ­τών Επι­κρα­τεί­ας» για τους από­δη­μους «με ενιαίο ψηφο­δέλ­τιο» και «χωρίς άλλους περιο­ρι­σμούς από την ιδιό­τη­τα του Έλλη­να πολί­τη» και την μόνι­μη εγκα­τά­στα­ση στο εξω­τε­ρι­κό. Μάλι­στα ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρ­νη­ση να την απο­δε­χτεί διό­τι καταρ­γεί καταρ­γεί τους περιο­ρι­σμούς ανα­φέ­ρο­ντας στην ανα­κοί­νω­ση πως, «η πρό­τα­ση αυτή δίνει το δικαί­ω­μα ψήφου σε όλους τους Έλλη­νες της δια­σπο­ράς, χωρίς δια­κρί­σεις και περιο­ρι­σμούς, εφό­σον τον απο­δε­χθεί η Νέα Δημοκρατία».

Ναι στην κατάρ­γη­ση των κρι­τη­ρί­ων λέει και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: 902.gr

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο