Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα νεότερα δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Οι εκδη­λώ­σεις θρομ­βώ­σε­ων και θρομ­βο­πε­νί­ας με το εμβό­λιο της AstraZeneca απα­σχό­λη­σε και σήμε­ρα την ενη­μέ­ρω­ση για το Εθνι­κό Σχέ­διο εμβο­λια­στι­κής κάλυ­ψης κατά της νόσου COVID-19.

Η ομό­τι­μη καθη­γή­τρια Παι­δια­τρι­κής και Πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμών Μαρία Θεο­δω­ρί­δου ανέ­φε­ρε ότι πρό­κει­ται για σπά­νια περι­στα­τι­κά και ανα­φέρ­θη­κε στα τελευ­ταία επι­στη­μο­νι­κά δεδο­μέ­να. Είπε ότι δεν υπάρ­χει τεκ­μη­ριω­μέ­νη συσχέ­τι­ση με προη­γού­με­νο ιστο­ρι­κό θρόμ­βω­σης, καθώς και με άλλους προ­δια­θε­σι­κούς παρά­γο­ντες. Πρό­κει­ται για μία περί­πτω­ση ανά 100.000. Τόνι­σε ότι το ενθαρ­ρυ­ντι­κό είναι ότι δεν υπάρ­χουν ανα­φο­ρές για περι­στα­τι­κά θρομ­βώ­σε­ων με την δεύ­τε­ρη δόση του εμβολίου.

Πάνω από 380.000 δόσεις AstraZeneca έχουν γίνει στη χώρα μας και μόνο μία περί­πτω­ση έχει ανα­φερ­θεί στον ΕΜΑ, σημεί­ω­σε η κ. Θεοδωρίδου.

Επα­νέ­λα­βε την από­φα­ση της Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμών για χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου σε άτο­μα άνω των 30 ετών και ότι δεν ενδεί­κνυ­ται λήψη αντι­πη­κτι­κής αγω­γής πριν τον εμβολιασμό.

Ανα­φέρ­θη­κε, επί­σης, στον εμβο­λια­σμό των παι­διών, θέμα που θα απα­σχο­λή­σει στο μέλ­λον. «Είναι πολύ πρό­ω­ρο να μιλά­με για συστά­σεις εμβο­λια­σμού» προς τα παιδιά.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο