Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοικτά της Λιβύης – 61 νεκροί

61 μετα­νά­στες, μετα­ξύ των οποί­ων γυναί­κες και παι­διά, πνί­γη­καν ύστε­ρα από ένα τρα­γι­κό ναυά­γιο στα ανοι­χτά της Λιβύ­ης. Σύμ­φω­να με τους επι­ζώ­ντες, το σκά­φος με περί­που 86 άτο­μα έφυ­γε από τις ακτές της Λιβύ­ης από τη Ζουά­ρα. Η κεντρι­κή Μεσό­γειος εξα­κο­λου­θεί να είναι ένας από τους πιο επι­κίν­δυ­νους μετα­να­στευ­τι­κούς δρό­μους στον κόσμο», τονί­σθη­κε σε δημο­σί­ευ­ση του Διε­θνούς Οργα­νι­σμού Μετανάστευσης.

Διάσωση 25 μεταναστών από άλλο πλοιάριο

Δύο αερο­σκά­φη της Frontex φέρε­ται να πέτα­ξαν πάνω από την περιο­χή που είχε σημά­νει ο συνα­γερ­μός, ενώ, στο σημείο βρι­σκό­ταν και το πλοίο Ocean Viking, του δικτύ­ου ανθρω­πι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων SOS Mediterranée, το οποίο διέ­σω­σε άλλους 25 μετα­νά­στες που βρί­σκο­νταν σε άλλο πλοιάριο.

Η εφη­με­ρί­δα Repubblica μετέ­δω­σε ότι το πλή­ρω­μα του πλοί­ου ήθε­λε να συμ­με­τά­σχει στις έρευ­νες για τον εντο­πι­σμό του πλε­ού­με­νου, όμως, έλα­βε εντο­λή να επι­στρέ­ψει αμέ­σως στην Ιτα­λία. «Στο μετα­ξύ, η φου­σκω­τή λέμ­βος ανε­τρά­πη και οι 25 επι­ζώ­ντες μετα­φέρ­θη­καν πίσω στη Λιβύη με ρυμουλ­κό», επι­ση­μάν­θη­κε στο ρεπορτάζ.

Το σκά­φος που ανα­χω­ρού­σε από τη Λιβύη εντο­πί­στη­κε από δύο αερο­σκά­φη της Frontex. Οι 25 επι­ζώ­ντες μετα­φέρ­θη­καν στη Λιβύη με ρυμουλκό
Την είδη­ση ​​επι­βε­βαιώ­νει ο ΔΟΜ, ο διε­θνής οργα­νι­σμός μετα­να­στών: «Ένα ναυά­γιο στα ανοι­κτά των ακτών της Λιβύ­ης προ­κά­λε­σε 61 θανά­τους, όλοι πνί­γη­καν. Ανά­με­σά τους και γυναί­κες και παι­διά. 86 μετα­νά­στες έφυ­γαν από τη Zwara – ο εκπρό­σω­πος τύπου Flavio Di Giacomo στα tweet – περισ­σό­τε­ροι από 2250 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους στην κεντρι­κή Μεσό­γειο φέτος. Ένας δρα­μα­τι­κός αριθ­μός που δυστυ­χώς δεί­χνει ότι δεν γίνο­νται αρκε­τά για να σωθούν ζωές στη θάλασσα».

Και η υπο­ψία είναι ότι και αυτή τη φορά θα μπο­ρού­σε να είχε γίνει κάτι περισ­σό­τε­ρο για να σωθούν οι άνθρω­ποι που έφυ­γαν από τη Λιβύη πριν από λίγες μέρες σε απα­γο­ρευ­τι­κές θαλάσ­σιες συνθήκες.

Ο πρώ­τος συνα­γερ­μός εξέ­δω­σε το κέντρο έρευ­νας και διά­σω­σης στη Ρώμη την Πέμ­πτη μετά από αίτη­μα της λιβυ­κής ακτο­φυ­λα­κής. Δύο αερο­σκά­φη της Frontex προ­φα­νώς πέτα­ξαν πάνω από την περιο­χή τις ίδιες ώρες με το Ocean Viking της SOS Mediterranee που είχε ήδη σώσει 26 μετα­νά­στες σε ένα μικρό σκάφος.

Όμως το ανθρω­πι­στι­κό πλοίο που ήθε­λε να συμ­με­τά­σχει στην ανα­ζή­τη­ση της λέμ­βου έλα­βε αντί­θε­τα την εντο­λή να στρί­ψει την πλώ­ρη του προς την Ιτα­λία με προ­ο­ρι­σμό το λιμά­νι του Λιβόρ­νο, το οποίο στη συνέ­χεια ανα­γκά­στη­κε να κατα­φύ­γει κάτω από τις ακτές της νότιας Σικε­λί­ας λόγω κακοκαιρίας.

Στο μετα­ξύ, η παρα­συ­ρό­με­νη λέμ­βος ανα­πο­δο­γύ­ρι­σε. Οι επι­ζώ­ντες, 25 ετών, δια­σώ­θη­καν από ένα ρυμουλ­κό και μετα­φέρ­θη­καν πίσω στη Λιβύη. Στο λιμά­νι της Τρί­πο­λης δήλω­σαν ότι έφυ­γαν 86 άτο­μα, άρα θα υπήρ­χαν 61 θάνα­τοι.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο