Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πορτογαλία: Χιλιάδες διαδήλωσαν για το δικαίωμα στη στέγη

Χιλιά­δες Πορ­το­γά­λοι δια­δή­λω­σαν το Σάβ­βα­το στη Λισα­βό­να και σε άλλες 20 του­λά­χι­στον πόλεις της χώρας, ενά­ντια στην πολι­τι­κή της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής κυβέρ­νη­σης που έχει αφή­σει ανε­ξέ­λεγ­κτα τα νοί­κια των σπι­τιών, με απο­τέ­λε­σμα πολ­λές λαϊ­κές οικο­γέ­νειες να αδυ­να­τούν να αντεπεξέλθουν.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, από το 2012 μέχρι το 2021 το κόστος στέ­γα­σης αυξή­θη­κε κατά 78%, ενώ μόνο το δεύ­τε­ρο τρί­μη­νο του 2023 το μέσο ενοί­κιο αυξή­θη­κε κατά 11% σε ετή­σια βάση, σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοιχεία.

Την ίδια ώρα η λεγό­με­νη «χρυ­σή βίζα», δηλα­δή η διευ­κό­λυν­ση άδειας σε πλού­σιους επεν­δυ­τές, καθώς και η παρο­χή φορο­λο­γι­κών προ­νο­μί­ων σε συντα­ξιού­χους από το εξω­τε­ρι­κό και τους λεγό­με­νους «ψηφια­κούς νομά­δες», έχουν συμ­βά­λει στην αύξη­ση των τιμών.

Αντί­στοι­χα αυξη­μέ­νες είναι και οι δόσεις στα στε­γα­στι­κά δάνεια.

Οι κινή­σεις κατευ­να­σμού από τη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση Κόστα, όπως το μέτρο που ανα­κοι­νώ­θη­κε την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα περί «διευ­κό­λυν­σης δανειο­λη­πτών για μειω­μέ­να επι­τό­κια τα επό­με­να δύο χρό­νια», δεν δίνουν πραγ­μα­τι­κή λύση, ούτε το μέτρο περιο­ρι­σμού της «χρυ­σής βίζας», για το οποίο προ­βάλ­λει αντιρ­ρή­σεις ο Πρό­ε­δρος της χώρας.

Στις δια­δη­λώ­σεις στη Λισα­βό­να και σε άλλες πόλεις συμ­με­τεί­χε με δικά του μπλοκ το Πορ­το­γα­λι­κό ΚΚ, απαι­τώ­ντας από την κυβέρ­νη­ση να πάρει άμε­σα μέτρα τόσο για τα αυξη­μέ­να ενοί­κια όσο και για την ακρί­βεια σε είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης, με ουσια­στι­κές αυξή­σεις στους μισθούς.

(Πηγή: Εφη­με­ρί­δα «Ριζο­σπά­στης»)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο