Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: «Επιδημία» κοριών κατακλύζει το Παρίσι

Είναι παντού: στα νοσο­κο­μεία, τα μέσα μετα­φο­ράς, τα σινεμά…Μα τι συμ­βαί­νει στην Γαλ­λία με τους κοριούς; Εδώ και λίγες ημέ­ρες, τα μικρο­σκο­πι­κά έντο­μα έχουν κατα­φέ­ρει να σπεί­ρουν τον πανι­κό και να θέσουν σε συνα­γερ­μό την γαλ­λι­κή κυβέρνηση.

«Κοριοί: χει­ρό­τε­ροι κι΄από βαμπίρ», «Κοριοί! Τι ψύχω­ση!»… από την Libération μέχρι την Parisien-Aujourd’hui-en-France, τα παρά­σι­τα κατα­λαμ­βά­νουν πλέ­ον τους πρώ­τους τίτλους των γαλ­λι­κών εφη­με­ρί­δων. Ακό­μη πιο ανη­συ­χη­τι­κό, το CNN κάνει λόγο για «γενι­κευ­μέ­νη επι­δη­μία κοριών» στην Γαλ­λία λιγό­τε­ρο από έναν χρό­νο πριν από τους Ολυ­μπια­κούς Αγώνες.

Μπρο­στά στην αυξα­νό­με­νη αγω­νία που προ­κα­λεί η μάστι­γα, η κυβέρ­νη­ση εγκα­λεί­ται από όλες τις πλευ­ρές. Ο εκπρό­σω­πός της Ολι­βιέ Βεράν υπο­σχέ­θη­κε χθες «γρή­γο­ρες απα­ντή­σεις στους Γάλ­λους», την ώρα που στην Γαλ­λι­κή Εθνο­συ­νέ­λευ­ση, η επι­κε­φα­λής του μακρο­νι­κού στρα­το­πέ­δου Σιλ­βέν Μαγιάρ ανα­κοί­νω­νε ότι θα υπάρ­ξει πρό­τα­ση νόμου για το θέμα μέχρι τον Δεκέμβριο.

Εξα­φα­νι­σμέ­να από την καθη­με­ρι­νή ζωή από την δεκα­ε­τία του 1950, τα έντο­μα αυτά που τρέ­φο­νται με ανθρώ­πι­νο αίμα έκα­ναν θριαμ­βευ­τι­κή επι­στρο­φή εδώ και τριά­ντα χρό­νια στις ανα­πτυσ­σό­με­νες χώρες λόγω του πιο νομα­δι­κού τρό­που ζωής, κατα­να­λω­τι­κών συνη­θειών όπως η χρή­ση μετα­χει­ρι­σμέ­νων αντι­κει­μέ­νων και της αυξα­νό­με­νης αντί­στα­σης στα εντομοκτόνα.

Τα στοι­χεία που δημο­σί­ευ­σε τον Ιού­λιο η Εθνι­κή Υπη­ρε­σία Υγειο­νο­μι­κής Ασφά­λειας στην Δια­τρο­φή, το Περι­βάλ­λον και την Εργα­σία (Anses) δημιουρ­γούν ανη­συ­χία. Στην Γαλ­λία, περισ­σό­τε­ρο από ένα στα δέκα νοι­κο­κυ­ριά έχουν πλη­γεί από κοριούς τα τελευ­ταία πέντε χρόνια.

«Δεν σταματάω να ξύνομαι»

Στην αρχή του φθι­νο­πώ­ρου, οι κοριοί φαί­νε­ται να έχουν διεισ­δύ­σει σε κάθε γωνιά της καθη­με­ρι­νής ζωής των Γάλ­λων. Στις συζη­τή­σεις στα καφέ, στο παρι­σι­νό μετρό, όπου κανείς πλέ­ον δεν εκπλήσ­σε­ται αν δει τον διπλα­νό του να επι­θε­ω­ρεί το κάθι­σμα πριν καθή­σει. «Οι κοριοί θα μας τρε­λά­νουν, δεν στα­μα­τάω να ξύνο­μαι. Αυτήν την στιγ­μή, έχω την εντύ­πω­ση ότι έχω παντού», λέει μία επι­βά­τις της Γραμ­μής 11 στην φίλη της που ξεσπά­ει στα γέλια.

Του­λά­χι­στον δύο σχο­λεία της νότιας Γαλ­λί­ας μολύν­θη­καν και χρειά­στη­κε να κλεί­σουν προ­σω­ρι­νά. Στην βόρεια Γαλ­λία, μονά­δα Επει­γό­ντων νοσο­κο­μεί­ου χρειά­στη­κε να μετα­φερ­θεί για μία μέρα μετά την ανα­κά­λυ­ψη εστιών κοριών.

Φωτο­γρα­φί­ες και βίντεο έχουν κατα­κλύ­σει από τα μέσα του Σεπτεμ­βρί­ου τα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, όπου εμφα­νί­ζο­νται φοι­τη­τές να εκκε­νώ­νουν αμφι­θέ­α­τρο στην Αιξ-αν-Προ­βάνς έπει­τα από «υπο­ψία», κορε­ά­τι­σα influencer με δύο εκα­τομ­μύ­ρια ακο­λού­θους που δεί­χνει τα χέρια της γεμά­τα τσι­μπή­μα­τα που υπο­τί­θε­ται ότι προ­έρ­χο­νται από το παρι­σι­νό μετρό, «κοριοί» που υπο­τί­θε­ται ότι βολ­τά­ρουν στα καθί­σμα­τα του TGV…

Επει­τα από απαί­τη­ση των επι­βα­τών, SNCF και RATP, οι δια­χει­ρί­στριες εται­ρεί­ες του μετρό και του σιδη­ρο­δρό­μου, χρειά­στη­κε να επέμ­βουν επα­νει­λημ­μέ­νως για να επι­θε­ω­ρή­σουν τους συρ­μούς και να καθησυχάσουν.

«Ολα τα υλι­κά μας περ­νούν συστη­μα­τι­κά από βαθύ καθα­ρι­σμό (…) Τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες δεν υπήρ­ξε κανέ­να περι­στα­τι­κό κοριών…», είτε πρό­κει­ται για το μετρό, το RER, το τραμ ή τα λεω­φο­ρεία, ανα­κοί­νω­νε στα τέλη του Σεπτεμ­βρί­ου η RATP.

Πανικός

Δύο εται­ρεί­ες απε­ντό­μω­σης με τις οποί­ες ήρθε σε επα­φή το AFP δηλώ­νουν ότι έχουν κατα­κλυ­σθεί από αιτή­μα­τα ιδιω­τών ή επαγ­γελ­μα­τιών του του­ρι­στι­κού τομέα που ανη­συ­χούν για τις συνέ­πειες που θα έχει η αρνη­τι­κή δια­φή­μι­ση λιγό­τε­ρο από έναν χρό­νο πριν από τους Ολυ­μπια­κούς Αγώνες.

«Περισ­σό­τε­ρο από τα τρία τέταρ­τα των κλή­σε­ων που δεχό­μα­στε αυτήν την στιγ­μή αφο­ρούν κοριούς, κατα­λα­βαί­νου­με ότι οι άνθρω­ποι έχουν πανι­κο­βλη­θεί», εξη­γεί ο Σιλ­βέν της Hygiène Services solutions. Αυτή την στιγ­μή, «οι άνθρω­ποι μας τηλε­φω­νούν μόλις τσι­μπη­θούν από έντο­μο που μπο­ρεί να είναι οτι­δή­πο­τε, κου­νού­πι, αρά­χνη…», λέει ο Σαμ της Expert Hygiène.

Ο λόγος για τον οποίο υπάρ­χει τόση ανη­συ­χία είναι διό­τι «το πρό­βλη­μα αφο­ρά τους πάντες, ανε­ξαρ­τή­τως ηλι­κί­ας ή κοι­νω­νι­κής θέσης, πλού­σιους και φτω­χούς», λέει ο Πασκάλ Ντε­λο­νέ, ιατρι­κός παρα­σι­το­λό­γος και εντο­μο­λό­γος των νοσο­κο­μεί­ων της Νίκαιας. «Βέβαια, οι κοριοί δεν είναι φορείς ασθε­νειών, αλλά «εξα­ντλούν σωμα­τι­κά και νευρικά».

Οσο για την εξά­πλω­σή τους στην Γαλ­λία, «είναι μια πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δύσκο­λο να την αρνη­θείς. Εδώ και πέντε με επτά χρό­νια, είμα­στε μάρ­τυ­ρες μιας γεω­με­τρι­κής αύξη­σης των εστιών μόλυν­σης», λέει ο ειδικός.

Οι πρώ­τοι που επλή­γη­σαν από την μάστι­γα αυτή, οι αγγλο­σα­ξω­νι­κές χώρες, όπως η Αυστρα­λία, την ώρα που φιλο­ξε­νού­σε τους Αγώ­νες του Σίδνεϊ το 2000, και οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες εδώ και μια δεκα­πε­ντα­ε­τία, όπου έγι­ναν σημα­ντι­κές προ­σπά­θειες για την ανά­σχε­ση της εξάπλωσης.

Συγκρι­τι­κά, «υστε­ρού­με πολύ σε στοι­χεία σχε­τι­κά με την εξέ­λι­ξη του πλη­θυ­σμού των κοριών», λέει ο Πασκάλ Ντε­λο­νέ που επι­ση­μαί­νει καθυστερήσεις.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο