Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πούτιν: Δεν θα επιτεθούμε στο ΝΑΤΟ — Αν δοθούν F‑16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

Η Ρωσία δεν σκο­πεύ­ει να επι­τε­θεί σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά αν η Δύση προ­σφέ­ρει πολε­μι­κά αερο­σκά­φη F‑16 στην Ουκρα­νία αυτά θα καταρ­ρί­πτο­νται από τις ρωσι­κές δυνά­μεις, δήλω­σε αργά χθες Τετάρ­τη ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πούτιν.

Μιλώ­ντας σε πιλό­τους της ρωσι­κής πολε­μι­κής αερο­πο­ρί­ας ο Πού­τιν δήλω­σε ότι το ΝΑΤΟ επε­κτά­θη­κε προς τα ανα­το­λι­κά προς τη Ρωσία μετά την κατάρ­ρευ­ση της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης το 1991, αλλά η Μόσχα δεν σχε­διά­ζει να επι­τε­θεί σε οποια­δή­πο­τε χώρα της Συμμαχίας.

«Δεν έχου­με επι­θε­τι­κούς σκο­πούς προς τις χώρες αυτές», τόνι­σε ο Ρώσος πρό­ε­δρος, σύμ­φω­να με σημε­ρι­νή ανα­κοί­νω­ση του Κρεμλίνου.

«Η άπο­ψη ότι θα επι­τε­θού­με σε κάποια άλλη χώρα – την Πολω­νία, τις χώρες της Βαλ­τι­κής και οι Τσέ­χοι φοβού­νται – είναι εντε­λώς ανό­η­τη. Είναι απλώς μπούρ­δες», υπογράμμισε.

Το Κρεμ­λί­νο, το οποίο κατη­γο­ρεί τις ΗΠΑ ότι πολε­μούν ενα­ντί­ον της Ρωσί­ας υπο­στη­ρί­ζο­ντας την Ουκρα­νία με χρή­μα­τα, όπλα και την παρο­χή πλη­ρο­φο­ριών, σημειώ­νει ότι οι σχέ­σεις της Μόσχας με την Ουά­σινγ­κτον μάλ­λον δεν έχουν υπάρ­ξει ποτέ χειρότερες.

Ερω­τη­θείς για τα πολε­μι­κά αερο­σκά­φη F‑16, τα οποία η Δύση έχει δεσμευ­θεί να στεί­λει στην Ουκρα­νία, ο Πού­τιν εκτί­μη­σε ότι αυτά δεν θα αλλά­ξουν την κατά­στα­ση στον πόλεμο.

«Αν προ­σφέ­ρουν F‑16, και μιλά­νε για αυτό και φαί­νε­ται ότι εκπαι­δεύ­ουν πιλό­τους, αυτό δεν θα αλλά­ξει την κατά­στα­ση επί του πεδί­ου», σημείωσε.

«Θα κατα­στρέ­ψου­με αυτά τα αερο­σκά­φη όπως σήμε­ρα κατα­στρέ­φου­με άρμα­τα μάχης, τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα και άλλον εξο­πλι­σμό περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων εκτο­ξευ­τή­ρων πολ­λα­πλών ρου­κε­τών», πρόσθεσε.

Ο Πού­τιν δήλω­σε εξάλ­λου ότι τα F‑16 μπο­ρούν να φέρουν πυρη­νι­κά όπλα.

«Φυσι­κά, αν χρη­σι­μο­ποι­η­θούν από αερο­δρό­μια τρί­των χωρών, γίνο­νται νόμι­μοι στό­χοι, όπου κι αν βρί­σκο­νται», τόνι­σε ο Ρώσος πρόεδρος.

Νωρί­τε­ρα χθες ο Ουκρα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Νμτί­τρο Κου­λέ­μπα είχε δηλώ­σει ότι F‑16 ανα­μέ­νε­ται να φτά­σουν στην Ουκρα­νία τους επό­με­νους μήνες.

Το Βέλ­γιο, η Δανία, η Νορ­βη­γία και η Ολλαν­δία είναι μετα­ξύ των χωρών που έχουν δεσμευ­θεί να προ­σφέ­ρουν F‑16 στο Κίε­βο, ενώ συνα­σπι­σμός χωρών έχει ανα­κοι­νώ­σει ότι θα συμ­με­τά­σχει στην εκπαί­δευ­ση των Ουκρα­νών πιλό­των στη χρή­ση τους.

 

Ο δαί­μων του τυπο­γρα­φεί­ου, του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο