Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πούτιν: Η έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας ήταν “τρομοκρατική ενέργεια” των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών

Ο πρό­ε­δρος της Ρωσί­ας Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν κατη­γό­ρη­σε από­ψε τις ουκρα­νι­κές μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες για την ισχυ­ρή έκρη­ξη που σημειώ­θη­κε το πρωί του Σαβ­βά­του στη γέφυ­ρα που συν­δέ­ει τη Ρωσία με τη χερ­σό­νη­σο της Κρι­μαί­ας, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την ενέρ­γεια αυτή «τρο­μο­κρα­τι­κή».

«Οι δρά­στες, οι αυτουρ­γοί και οι εντο­λείς είναι οι ουκρα­νι­κές μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες», είπε ο Πού­τιν σε μια συνά­ντη­ση με τον επι­κε­φα­λής της ρωσι­κής Ερευ­νη­τι­κής Επι­τρο­πής, όπως μετα­δί­δουν τα ρωσι­κά πρα­κτο­ρεία ειδήσεων.

«Δεν υπάρ­χει αμφι­βο­λία. Πρό­κει­ται για μια τρο­μο­κρα­τι­κή πρά­ξη που στό­χευε στην κατα­στρο­φή μιας πολι­τι­κής υπο­δο­μής κρί­σι­μης σημα­σί­ας» ανέ­φε­ρε, σύμ­φω­να με ένα βίντεο που αναρ­τή­θη­κε στον λογα­ρια­σμό του Κρεμ­λί­νου στο Telegram.

Ο Πού­τιν συνα­ντή­θη­κε με τον Αλε­ξά­ντερ Μπα­στρί­κιν, τον επι­κε­φα­λής της Ερευ­νη­τι­κής Επι­τρο­πής, ο οποί­ος του παρου­σί­α­σε το πόρι­σμα της έρευ­νας που διε­νερ­γή­θη­κε για την έκρη­ξη και την πυρ­κα­γιά στη γέφυρα.

Η Μόσχα δεν είχε κατη­γο­ρή­σει μέχρι τώρα ευθέ­ως το Κίε­βο για την έκρη­ξη του παγι­δευ­μέ­νου φορ­τη­γού από την οποία σκο­τώ­θη­καν τρεις άνθρωποι.

«Είναι μια τρο­μο­κρα­τι­κή ενέρ­γεια που σχε­δί­α­σαν οι μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες της Ουκρα­νί­ας. Ο στό­χος ήταν να κατα­στρα­φεί μια μεγά­λη πολι­τι­κή υπο­δο­μή, πολύ σημα­ντι­κή για τη Ρωσία» είπε ο Μπα­στρί­κιν σε αυτή τη συνάντηση.

Η γέφυ­ρα, που εγκαι­νιά­στη­κε από τον ίδιο τον Πού­τιν το 2018, χρη­σι­μο­ποιεί­ται και για τον ανε­φο­δια­σμό των Ρώσων στρα­τιω­τών που πολε­μούν στην Ουκρανία.

Σύγκληση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας με φόντο την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας

Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν θα συμ­με­τέ­χει αύριο σε συνε­δρί­α­ση του Ρωσι­κού Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας, με φόντο τη χθε­σι­νή ισχυ­ρή έκρη­ξη στη γέφυ­ρα της Κρι­μαί­ας και τη συνο­λι­κό­τε­ρη κλι­μά­κω­ση της ιμπε­ρια­λι­στι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και Ρωσί­ας στην Ουκρανία.

«Αύριο ο Πρό­ε­δρος θα έχει αύριο συνά­ντη­ση με τα μόνι­μα μέλη του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας», δήλω­σε στο πρα­κτο­ρείο TASS ο εκπρό­σω­πος Τύπου του Κρεμ­λί­νου, Ντμ. Πεσκόφ.

Ο ίδιος εμφα­νί­στη­κε να μη διευ­κρι­νί­ζει επι­σή­μως αν θα συζη­τη­θεί στη συνά­ντη­ση η έκρη­ξη της Κρι­μαί­ας. «Θα σας ενη­με­ρώ­σου­με για τα απο­τε­λέ­σμα­τα», ανέφερε.

Το Ρωσι­κό Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας, το οποίο συνε­δριά­ζει κατά κανό­να σε εβδο­μα­διαία βάση παρου­σία του Ρώσου προ­έ­δρου, απο­τε­λεί­ται από ανώ­τα­τους κρα­τι­κούς αξιω­μα­τού­χους και τους επι­κε­φα­λής των υπη­ρε­σιών άμυ­νας και ασφά­λειας της Ρωσίας.

Στο μετα­ξύ, σε ό,τι αφο­ρά στην κατά­στα­ση στη γέφυ­ρα της Κρι­μαί­ας το ρωσι­κό υπουρ­γείο Μετα­φο­ρών ανέ­φε­ρε σήμε­ρα ότι τα επι­βα­τι­κά και εμπο­ρι­κά δρο­μο­λό­για τρέ­νων διε­ξά­γο­νται με βάση το πρό­γραμ­μα, ενώ από το από­γευ­μα του Σαβ­βά­του ανα­κοί­νω­σε ότι ξεκί­νη­σε περιο­ρι­σμέ­νη οδι­κή κυκλο­φο­ρία στις λωρί­δες της γέφυ­ρας που δεν κατα­στρά­φη­καν από την έκρηξη.

Σε κάθε περί­πτω­ση, οι σοβα­ρές ζημιές στη στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας γέφυ­ρα έχουν υπο­χρε­ώ­σει τη Μόσχα να κατα­φύ­γει στην χρή­ση φέρι-μποτ για τη μετα­φο­ρά φορ­τη­γών μετα­ξύ της ρωσι­κής ενδο­χώ­ρας και της χερ­σο­νή­σου της Κρι­μαί­ας που έχει προ­σαρ­τη­θεί στην Κρι­μαία από το 2014.

Σε δηλώ­σεις του στο πρα­κτο­ρείο TASS, ο διευ­θυ­ντής του λιμα­νιού του Κερτς, Γιού­ρι Τσερ­νέν­κο ανέ­φε­ρε ότι ως τώρα δρο­μο­λό­για εκτε­λεί μόνο το οχη­μα­τα­γω­γό Kerchensky‑2, το οποίο όμως είναι σχε­δια­σμέ­νο για τη μετα­φο­ρά ελα­φρών φορ­τη­γών. Ο ίδιος πρό­σθε­σε ότι στο λιμά­νι έφτα­σε το μεγά­λο οχη­μα­τα­γω­γό Lavrenty, για να ξεκι­νή­σει δρο­μο­λό­για μετα­φο­ράς βαρέ­ων φορ­τη­γών, ενώ ετοι­μά­ζε­ται να μπει σε λει­τουρ­γία ένα ακό­μα οχη­μα­τα­γω­γό για τη μετα­φο­ρά ελα­φρών οχημάτων.

Χθες εξάλ­λου, ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλ. Πού­τιν υπέ­γρα­ψε διά­ταγ­μα για παρο­χή αυξη­μέ­νων αρμο­διο­τή­των στην Ομο­σπον­δια­κή Υπη­ρε­σία Ασφά­λειας με στό­χο την ενί­σχυ­ση των μέτρων ασφα­λεί­ας στη γέφυ­ρα της Κρι­μαί­ας, όπως και για τους ενερ­γεια­κούς αγω­γούς και τα δίκτυα ηλε­κτρι­σμού που συν­δέ­ουν την χερ­σό­νη­σο με τη ρωσι­κή ενδοχώρα.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο