Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πούτιν: Η ουκρανική αντεπίθεση απέτυχε, οι απώλειές τους είναι μεγάλες

“Ο εχθρός δεν πέτυ­χε σε καμία από τις περιο­χές. Έχουν μεγά­λες απώ­λειες” είπε σήμε­ρα ο Πού­τιν ανα­φε­ρό­με­νος στην λεγό­με­νη ουκρα­νι­κή αντε­πί­θε­ση.  Ο Πού­τιν έκα­νε τα σχό­λια αυτά κατά τη διάρ­κεια τηλε­ο­πτι­κής συνά­ντη­σης με στρα­τιω­τι­κούς μπλόγκερ.

Ο Πού­τιν είπε ότι η μεγά­λης κλί­μα­κας αντε­πί­θε­ση της Ουκρα­νί­ας συνε­χί­ζε­ται από τις 4 Ιου­νί­ου, το Κίε­βο χρη­σι­μο­ποιεί εφε­δρεί­ες ειδι­κά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νες για αυτό και επι­τί­θε­ται σε τέσ­σε­ρις κατευ­θύν­σεις, όμως δεν πέτυ­χε προς καμία κατεύθυνση.

Το κλει­δί για την επί­λυ­ση του προ­βλή­μα­τος της Ουκρα­νί­ας βρί­σκε­ται στο πλευ­ρό της Δύσης, συνέ­χι­σε ο Πού­τιν. “Εάν θέλουν πραγ­μα­τι­κά να τερ­μα­τί­σουν τη σημε­ρι­νή σύγκρου­ση με τη βοή­θεια των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, χρειά­ζε­ται μόνο να πάρουν μια από­φα­ση — να στα­μα­τή­σουν την προ­μή­θεια όπλων και εξο­πλι­σμού. Αυτό είναι”.

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν δήλω­σε ότι πιστεύ­ει ότι η Ουκρα­νία έχει χάσει το 25 έως 30% των στρα­τιω­τι­κών οχη­μά­των που έχουν παρα­σχε­θεί στο Κίε­βο από τις δυτι­κές χώρες από την έναρ­ξη της αντε­πί­θε­σής της και ότι οι ανθρώ­πι­νες απώ­λειες της Ουκρα­νί­ας είναι 10 φορές περισ­σό­τε­ρες από εκεί­νες της Ρωσίας.

Είπε ότι η Ρωσία έχα­σε 54 από τα άρμα­τα μάχης της στις μάχες, μερι­κά από τα οποία μπο­ρούν να επι­σκευα­στούν, και ότι η Ουκρα­νία έχα­σε πάνω από 160.

Είπε επί­σης ότι η Ουκρα­νία ήταν υπεύ­θυ­νη για το ρήγ­μα την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα του φράγ­μα­τος Καχόβ­κα, το οποίο, όπως είπε, προ­κλή­θη­κε από τον βομ­βαρ­δι­σμό του από το Κίε­βο με πυραυ­λι­κά συστή­μα­τα HIMARS αμε­ρι­κα­νι­κής κατασκευής.

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος είπε επί­σης ότι δεν βλέ­πει την ανά­γκη να επι­βλη­θεί στρα­τιω­τι­κός νόμος στη Ρωσία, εν μέσω της πρό­σφα­της αύξη­σης των ουκρα­νι­κών επι­δρο­μών μη επαν­δρω­μέ­νων αερο­σκα­φών και πυρο­βο­λι­κού και των επι­δρο­μών χερ­σαί­ων δυνά­με­ων στο ρωσι­κό έδαφος.

Στην συνά­ντη­ση του αυτή με στρα­τιω­τι­κούς μπλό­γκερ μετά από εβδο­μά­δες βομ­βαρ­δι­σμών της παρα­με­θό­ριας περιο­χής του Μπέλ­γκο­ροντ και ένα κύμα επι­θέ­σε­ων μη επαν­δρω­μέ­νων αερο­σκα­φών στην ίδια τη Μόσχα, ο Πού­τιν ανα­γνώ­ρι­σε ότι οι ουκρα­νι­κές επι­θέ­σεις στο ρωσι­κό έδα­φος απο­τε­λούν πρό­βλη­μα και ότι η Ρωσία πρέ­πει να υπε­ρα­σπι­στεί καλύ­τε­ρα τα σύνο­ρά της.

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος είπε ότι οι στό­χοι της στρα­τιω­τι­κής εκστρα­τεί­ας της Μόσχας στην Ουκρα­νία μπο­ρεί να εξε­λίσ­σο­νται ανά­λο­γα με την κατά­στα­ση, αλλά ο θεμε­λιώ­δης χαρα­κτή­ρας τους δεν θα αλλάξει.

Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα επιστράτευση,

Ο πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν είπε ότι επί του παρό­ντος δεν θεω­ρεί ότι είναι ανα­γκαίο να υπάρ­ξει μια πρό­σθε­τη επι­στρά­τευ­ση ανδρών για να πολε­μή­σουν στην Ουκρα­νία, αλλά είπε ότι όλα εξαρ­τώ­νται από το τι θέλει η Ρωσία να πετύ­χει εκεί και ρωτή­θη­κε εάν οι στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις της Μόσχας θα προ­σπα­θή­σουν εκ νέου να κατα­λά­βουν το Κίεβο.

«Δεν υπάρ­χει τέτοιους είδους ανά­γκη σήμε­ρα» δήλω­σε ο Πού­τιν κατά την διάρ­κεια συνά­ντη­σης που μετα­δό­θη­κε από την τηλε­ό­ρα­ση με ρώσους στρα­τιω­τι­κούς συντά­κτες και στρα­τιω­τι­κούς μπλό­γκερς όταν ρωτή­θη­κε αν θα υπάρ­ξει νέα επι­στρά­τευ­ση μετά από εκεί­νη που ανα­κοι­νώ­θη­κε πέρυ­σι και είχε χαρα­κτη­ρι­σθεί ως «μερι­κή επι­στρά­τευ­ση» 300.000 εφέδρων.

Ο Πού­τιν είπε ότι το υπουρ­γείο Άμυ­νας δεν βλέ­πει την ανά­γκη για ένα ακό­μη κύμα επιστράτευσης.

«Μερι­κά δημό­σια πρό­σω­πα λένε ότι χρειά­ζε­ται να επι­στρα­τεύ­σου­με ένα εκα­τομ­μύ­ριο, ή δύο εκα­τομ­μύ­ρια. Αυτό εξαρ­τά­ται από το τι θέλου­με», είπε ο Πούτιν.

Ο Πού­τιν είπε εξάλ­λου, μιλώ­ντας σε στρα­τιω­τι­κούς μπλό­γκερ και πολε­μι­κούς αντα­πο­κρι­τές σε τηλε­ο­πτι­κή συνά­ντη­ση, ότι οι επι­στρα­τεύ­σεις στο μέλ­λον θα εξαρ­τη­θούν από τους στό­χους που θέτει η Ρωσία στην Ουκρα­νία, υπο­νο­ώ­ντας ότι μια νέα προ­σπά­θεια για την κατά­λη­ψη του Κιέ­βου θα μπο­ρού­σε να απαι­τή­σει επι­πλέ­ον ανθρώ­πι­νο δυναμικό.

Ο Πού­τιν είπε επί­σης ότι η Ρωσία χρειά­ζε­ται να κατα­πο­λε­μή­σει τους πρά­κτο­ρες του εχθρού και να βελ­τιώ­σει την άμυ­να της στις επι­θέ­σεις που γίνο­νται στο εσω­τε­ρι­κό του εδά­φους της αλλά είπε ότι δεν υπάρ­χει ανά­γκη να ακο­λου­θή­σου­με το παρά­δειγ­μα της Ουκρα­νί­ας και να κηρύ­ξου­με στρα­τιω­τι­κό νόμο.

«Δεν υπάρ­χει λόγος να εισά­γου­με ένα είδος ειδι­κού καθε­στώ­τος ή στρα­τιω­τι­κό νόμο στην χώρα. Δεν υπάρ­χει ανά­γκη για κάτι τέτοιο σήμε­ρα» είπε ο Πούτιν.

Τα ρωσικά όπλα βελτιώνονται, αλλά η χώρα έχει ελλείψεις σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας

Ο πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν δήλω­σε­ό­τι η ποιό­τη­τα των ρωσι­κών όπλων βελ­τιώ­νε­ται, αλλά ότι η χώρα έχει ελλεί­ψεις σε πυρο­μα­χι­κά υψη­λής ακρί­βειας και μη επαν­δρω­μέ­να αεροσκάφη.

Ο Πού­τιν είπε ότι η Ρωσία αύξη­σε την παρα­γω­γή βασι­κών όπλων κατά 2,7 φορές τον τελευ­ταίο χρό­νο και κατη­γό­ρη­σε επί­σης τη Δύση ότι διο­χε­τεύ­ει όπλα στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν αρνήθηκε να πει αν η Ρωσία θα εξαπολύσει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν αρνή­θη­κε να πει σήμε­ρα κατά την διάρ­κεια συνά­ντη­σης που είχε με στρα­τιω­τι­κούς συντά­κτες και στρα­τιω­τι­κούς μπλό­γκε­ρςαν η Μόσχα θα εξα­πο­λύ­σει μια νέα επί­θε­ση στην Ουκρα­νία ως απά­ντη­ση της αντε­πί­θε­σης του Κιέ­βου, λέγο­ντας ότι τα σχέ­δια της Ρωσί­ας θα εξαρ­τη­θούν από τις στρα­τιω­τι­κές της δυνατότητες.

Ο Πού­τιν υπε­ρα­σπί­σθη­κε την εντο­λή του υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας προς τις ρωσι­κές ιδιω­τι­κές στρα­τιω­τι­κές εται­ρεί­ες να υπο­γρά­ψουν συμ­βά­σεις με το υπουρ­γείο πριν την 1η Ιου­λί­ου, κάτι που ο επι­κε­φα­λής της μισθο­φο­ρι­κής οργά­νω­σης «Βάγκνερ» αρνή­θη­κε να κάνει.

Ο ιδρυ­τής της μισθο­φο­ρι­κής οργά­νω­σης «Βάγκνερ» Γιε­βγκέ­νι Πρι­γκό­ζιν δήλω­σε ότι η οργά­νω­ση του δεν θα υπο­γρά­ψει σύμ­βα­ση με το υπουργείο.

Νωρί­τε­ρα σήμε­ρα είχε δηλώ­σει ότι δεν είναι βέβαιος αν οι άνδρες του θα συνε­χί­σουν να πολε­μούν στην Ουκρα­νία εν μέσω μιας σκλη­ρής αντι­πα­ρά­θε­σης στην οποία βρί­σκε­ται εδώ και και­ρό με το υπουρ­γείο Άμυνας.

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος είπε επί­σης ότι εάν κατα­στεί ανα­γκαίο η Ρωσία θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σει όπλα με απε­μπλου­τι­σμέ­νο ουρά­νιο ως απά­ντη­ση σε δημο­σιεύ­μα­τα σύμ­φω­να με τα οποία οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες ενδέ­χε­ται να προ­μη­θεύ­σουν την Ουκρα­νία με παρό­μοια όπλα.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο