Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πούτιν σε Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη συμφωνία για τα σιτηρά

Ο πρό­ε­δρος Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν δήλω­σε στον Ταγίπ Ερντο­γάν ότι η Ρωσία ήταν ανοι­χτή σε συζη­τή­σεις σχε­τι­κά με τη συμ­φω­νία για τα σιτη­ρά της Μαύ­ρης Θάλασ­σας, μια συμ­φω­νία που βοή­θη­σε να φτά­σουν τα σιτη­ρά της Ουκρα­νί­ας στην αγο­ρά και έτσι να αμβλυν­θεί μια παγκό­σμια επι­σι­τι­στι­κή κρίση.

Η Ρωσία εγκα­τέ­λει­ψε τη συμ­φω­νία τον Ιού­λιο — ένα χρό­νο μετά τη μεσο­λά­βη­ση των Ηνω­μέ­νων Εθνών και της Τουρ­κί­ας — δια­μαρ­τυ­ρό­με­νη ότι οι δικές της εξα­γω­γές τρο­φί­μων και λιπα­σμά­των αντι­με­τώ­πι­σαν εμπό­δια και ότι δεν πήγαι­ναν αρκε­τά ουκρα­νι­κά σιτη­ρά σε χώρες που είχαν ανάγκη.

Ο Ερντο­γάν, ο οποί­ος προη­γου­μέ­νως έπαι­ξε σημα­ντι­κό ρόλο στο να πεί­σει τον Πού­τιν να τηρή­σει τη συμ­φω­νία, και τα Ηνω­μέ­να Έθνη προ­σπα­θούν να πεί­σουν τον Πού­τιν να επι­στρέ­ψει στη συμφωνία.

Μιλώ­ντας κατά την έναρ­ξη της συνά­ντη­σής τους στο θέρε­τρο Σότσι της Μαύ­ρης Θάλασ­σας, ο Πού­τιν είπε στον Ερντο­γάν ότι ελπί­ζει ότι θα ολο­κλη­ρώ­σουν τις συνο­μι­λί­ες για έναν κόμ­βο φυσι­κού αερί­ου στην Τουρ­κία και είπε ότι θα συζη­τή­σουν επί­σης τη συμ­φω­νία για τα σιτηρά.

«Γνω­ρί­ζω ότι σκο­πεύ­ε­τε να θέσε­τε το ζήτη­μα της συμ­φω­νί­ας για τα σιτη­ρά», είπε ο Πού­τιν στον Ερντο­γάν. «Είμα­στε ανοι­χτοί σε δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για το θέμα αυτό».

Ο Ερντο­γάν δήλω­σε ότι ο κόσμος περι­μέ­νει νέα σχε­τι­κά με το θέμα του δια­δρό­μου σιτηρών.

«Όλοι περι­μέ­νουν τι θα προ­κύ­ψει από τη συνά­ντη­σή μας σήμε­ρα», είπε. «Πιστεύω ότι το μήνυ­μα στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου μετά τη συνά­ντη­ση θα είναι ένα σημα­ντι­κό βήμα για ολό­κλη­ρο τον κόσμο, ειδι­κά για τις αφρι­κα­νι­κές χώρες».

Η συμ­φω­νία είχε ως στό­χο να μετα­φέ­ρει σιτη­ρά από την Ουκρα­νία στις παγκό­σμιες αγο­ρές μέσω της Μαύ­ρης Θάλασ­σας και να αμβλύ­νει μια παγκό­σμια επι­σι­τι­στι­κή κρί­ση που σύμ­φω­να με τα Ηνω­μέ­να Έθνη είχε επι­δει­νω­θεί από την πλή­ρους κλί­μα­κας εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία τον Φεβρουά­ριο του περα­σμέ­νου έτους.

Η Ρωσία και η Ουκρα­νία είναι δύο από τους βασι­κούς παρα­γω­γούς γεωρ­γι­κών προ­ϊ­ό­ντων στον κόσμο και σημα­ντι­κοί παί­κτες στις αγο­ρές σιτα­ριού, κρι­θα­ριού, αρα­βο­σί­του, ελαιο­κράμ­βης, ελαιο­κράμ­βης, ηλιό­σπο­ρου και ηλιελαίου.

Πριν από τις συνο­μι­λί­ες με τον Ερντο­γάν, Ουκρα­νοί αξιω­μα­τού­χοι δήλω­σαν ότι η Ρωσία ξεκί­νη­σε μια ολο­νύ­κτια αερο­πο­ρι­κή επί­θε­ση σε ένα από τα σημα­ντι­κό­τε­ρα λιμά­νια εξα­γω­γής σιτη­ρών της Ουκρανίας.

Η Ρου­μα­νία διέ­ψευ­σε ουκρα­νι­κή δήλω­ση ότι ρωσι­κά μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη έπε­σαν και εξερ­ρά­γη­σαν στο έδα­φος του μέλους του ΝΑΤΟ.

Η πρόταση του ΟΗΕ

Ο Πού­τιν έχει δηλώ­σει ότι η Ρωσία θα μπο­ρού­σε να επι­στρέ­ψει στη συμ­φω­νία για τα σιτη­ρά εάν η Δύση εκπλη­ρώ­σει ένα ξεχω­ρι­στό μνη­μό­νιο που συμ­φω­νή­θη­κε ταυ­τό­χρο­να με τα Ηνω­μέ­να Έθνη για να διευ­κο­λύ­νει τις ρωσι­κές εξα­γω­γές τρο­φί­μων και λιπασμάτων.

Ενώ οι ρωσι­κές εξα­γω­γές τρο­φί­μων και λιπα­σμά­των δεν υπό­κει­νται στις δυτι­κές κυρώ­σεις που επι­βλή­θη­καν μετά την εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία, η Μόσχα δήλω­σε ότι οι περιο­ρι­σμοί στις πλη­ρω­μές, την εφο­δια­στι­κή και την ασφά­λι­ση έχουν εμπο­δί­σει τις αποστολές.

Ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες δήλω­σε την Πέμ­πτη ότι έστει­λε στον Ρώσο υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ «μια σει­ρά συγκε­κρι­μέ­νων προ­τά­σε­ων» με στό­χο την ανα­βί­ω­ση της συμφωνίας.

Ένα από τα κύρια αιτή­μα­τα της Μόσχας είναι η επα­να­σύν­δε­ση της Ρωσι­κής Αγρο­τι­κής Τρά­πε­ζας με το διε­θνές σύστη­μα πλη­ρω­μών SWIFT. Η ΕΕ την διέ­κο­ψε τον Ιού­νιο του 2022 στο πλαί­σιο των σαρω­τι­κών κυρώ­σε­ων που επι­βλή­θη­καν ως απά­ντη­ση στην εισβολή.

Η εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών, Μαρία Ζαχά­ρο­βα, δήλω­σε το Σάβ­βα­το ότι τα πράγ­μα­τα που υπο­νο­ού­νται από τη συμ­φω­νία δεν είχαν εφαρ­μο­στεί την τελευ­ταία φορά, χωρίς να διευ­κρι­νί­σει. Στο ρεπορ­τάζ της για τη συνά­ντη­ση Ερντο­γάν, η ρωσι­κή κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση ανέ­φε­ρε ότι οι υπο­σχέ­σεις που δόθη­καν στη Ρωσία πρέ­πει να εφαρμοστούν.

Η Ρωσία έχει απο­κλεί­σει τα ουκρα­νι­κά λιμά­νια της Μαύ­ρης Θάλασ­σας από τότε που εισέ­βα­λε στη γει­το­νι­κή της χώρα και απεί­λη­σε να αντι­με­τω­πί­σει όλα τα πλοία ως πιθα­νούς στρα­τιω­τι­κούς στό­χους μετά την απο­χώ­ρη­σή της από τη συμ­φω­νία που υπο­στη­ρί­χθη­κε από τον ΟΗΕ, η οποία επέ­τρε­ψε στην Ουκρα­νία να εξά­γει δεκά­δες εκα­τομ­μύ­ρια μετρι­κούς τόνους προϊόντων.

Σε απά­ντη­ση, η Ουκρα­νία ανα­κοί­νω­σε έναν «ανθρω­πι­στι­κό διά­δρο­μο» που αγκα­λιά­ζει τη δυτι­κή ακτή της Μαύ­ρης Θάλασ­σας κοντά στη Ρου­μα­νία και τη Βουλ­γα­ρία. Την Κυρια­κή ένα τρί­το πλοίο, το Anna-Theresa, με σημαία Λιβε­ρί­ας, βγή­κε από τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα μέσω της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης μέσω του διαδρόμου.

Η Ρωσία συζη­τά επί­σης μια πρω­το­βου­λία του Πού­τιν για την προ­μή­θεια έως και 1 εκα­τομ­μυ­ρί­ου τόνων ρωσι­κών σιτη­ρών στην Τουρ­κία σε μειω­μέ­νες τιμές για μετα­γε­νέ­στε­ρη επε­ξερ­γα­σία σε τουρ­κι­κά εργο­στά­σια και απο­στο­λή σε χώρες που έχουν μεγα­λύ­τε­ρη ανάγκη.

Πηγή: Reuters

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο