Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακοκαιρία στην Ισπανία: Δύο νεκροί, δύο αγνοούμενοι και άνθρωποι αποκλεισμένοι στις στέγες των σπιτιών

Δύο άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους ενώ αγνο­εί­ται η τύχη άλλων δύο μετά τις καταρ­ρα­κτώ­δεις βρο­χές που προ­κά­λε­σαν μεγά­λες πλημ­μύ­ρες χθες, Κυρια­κή, και σήμε­ρα το πρωί στην κεντρι­κή Ισπα­νία, με απο­τέ­λε­σμα να κλεί­σουν δρό­μοι και να δια­κο­πεί η λει­τουρ­γία γραμ­μών του μετρό καθώς και να ματαιω­θούν δρο­μο­λό­για αμα­ξο­στοι­χιών υψη­λής ταχύτητας.

Ελι­κό­πτε­ρα εστά­λη­σαν για να δια­σώ­σουν ανθρώ­πους που ανα­ζή­τη­σαν κατα­φύ­γιο στις στέ­γες των σπι­τιών τους στην περιο­χή του Τολέ­δο, σε από­στα­ση περί­που 50 χιλιο­μέ­τρων νοτιο­δυ­τι­κά της Μαδρί­της, ανα­κοί­νω­σαν υπη­ρε­σί­ες έκτα­κτης ανάγκης.

Η ξαφ­νι­κή νερο­πο­ντή μετέ­τρε­ψε δρό­μους σε χει­μάρ­ρους λάσπης που παρέ­συ­ραν αυτο­κί­νη­τα και κάδους σκου­πι­διών στις περι­φέ­ρειες της Μαδρί­της, της Καστίλ­λης-Λα-Μάν­τσα, της Κατα­λο­νί­ας και της Βαλέν­θια. Σε πολ­λές περιο­χές έπε­σε επί­σης χαλάζι.

Δύο άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους στην ύπαι­θρο γύρω από το Τολέ­δο, δήλω­σε εκπρό­σω­πος της αστυνομίας.

«Έβρε­χε συνε­χώς και φοβη­θή­κα­με λίγο, όμως ήμα­σταν μέσα στο σπί­τι και ήμα­σταν ασφα­λείς», είπε η Ιζα­μπέ­λα Στιού­αρτ, αμε­ρι­κα­νί­δα ιερα­πό­στο­λος που ζει στο Τολέδο.

Ένας άλλος κάτοι­κος του Τολέ­δο, ο Ρού­μπεν Γκον­θά­λεθ, είπε: «Ζω τέσ­σε­ρα τετρά­γω­να μακρύ­τε­ρα και ήταν πολύ έντο­νο. Όλα είναι πλημ­μυ­ρι­σμέ­να. Είναι κάτι τρελό».

Στην περι­φέ­ρεια της Μαδρί­της, οι υπη­ρε­σί­ες έκτα­κτης ανά­γκης αντι­με­τώ­πι­σαν σχε­δόν 1.200 περι­στα­τι­κά στη διάρ­κεια της νύκτας και πυρο­σβέ­στες και αστυ­νο­μι­κοί διε­ξά­γουν έρευ­νες για έναν άνδρα στην αγρο­τι­κή περιο­χή Αλντέα ντε Φρέσ­νο, νοτιο­δυ­τι­κά της Μαδρί­της, ανα­κοί­νω­σαν οι υπη­ρε­σί­ες έκτα­κτης ανάγκης.

Η τύχη του άνδρα αγνο­εί­ται αφού το αυτο­κί­νη­το, στο οποίο επέ­βαι­νε μαζί με τον 10χρονο γιο του, παρα­σύρ­θη­κε από τα ύδα­τα του ποτα­μού Αλμπέρ­τσε που υπερχείλισε.

«Ο ανή­λι­κος δια­σώ­θη­κε αφού σκαρ­φά­λω­σε σε ένα δέν­δρο», ανα­κοί­νω­σαν οι αρχές της Μαδρί­της. Η μητέ­ρα του και η αδελ­φή του, οι οποί­ες βρί­σκο­νταν επί­σης μέσα στο όχη­μα, είχαν δια­σω­θεί λίγο νωρίτερα.

Η τύχη ενός 84χρονου αγνο­εί­ται επί­σης στην περιο­χή Βιγια­μά­ντα, δυτι­κά της Μαδρί­της, αφού παρα­σύρ­θη­κε από χεί­μαρ­ρο νερού και λάσπης.

Δρό­μοι στην περι­φέ­ρεια της Μαδρί­της έχουν κλεί­σει καθώς έξι γέφυ­ρες έχουν καταρ­ρεύ­σει από την πίε­ση των υδά­των που υπερχείλισαν.

Η έντα­ση των βρο­χο­πτώ­σε­ων έχει κάπως μειω­θεί σήμε­ρα και η Εθνι­κή Μετε­ω­ρο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία μεί­ω­σε το επί­πε­δο του συνα­γερ­μού στο κίτρι­νο, από το πορ­το­κα­λί και το κόκ­κι­νο που ήταν χθες, Κυρια­κή, σε επτά περι­φέ­ρειες, μετα­ξύ των οποί­ων εκεί­νες της Μαδρί­της, της Καστίλ­λης-Λα-Μάν­τσα, της Κατα­λο­νί­ας, των Βαλε­α­ρί­δων νήσων και της Χώρας των Βάσκων.

Γραμ­μές του μετρό παρέ­με­ναν κλει­στές σήμε­ρα το πρωί στο κέντρο της Μαδρί­της, αν και τα δρο­μο­λό­για επα­να­λή­φθη­καν στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της πόλης στη διάρ­κεια του πρω­ι­νού και γύρω στο μεση­μέ­ρι παρέ­με­ναν κλει­στοί μόνο λίγοι σταθ­μοί κοντά στον ποτα­μό Μαν­θα­νά­ρες, ανέ­φε­ρε σε δήλω­σή της η εται­ρεία που δια­χει­ρί­ζε­ται το μετρό της Μαδρίτης.

Μερι­κά δρο­μο­λό­για τρέ­νων υψη­λής ταχύ­τη­τας ανά­με­σα στη Μαδρί­τη και τη νότια περι­φέ­ρεια της Ανδα­λου­σί­ας, στη νότια Ισπα­νία, επα­να­λή­φθη­καν αργό­τε­ρα σήμε­ρα, όμως τα τρέ­να κινού­νται με ταχύ­τη­τες χαμη­λό­τε­ρες των συνηθισμένων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο