Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρέσβης της Κούβας: «Ο Μίκης θα ζεί για πάντα στις καρδιές των Κουβανών»

Με αφορ­μή τον θάνα­το του σπου­δαί­ου Μίκη Θεο­δω­ρά­κη — ενός μεγά­λου φίλου της Κού­βας — η Πρέ­σβης της Δημο­κρα­τί­ας της Κού­βας στην Ελλά­δα Zelmys María Domínguez Cortina έκα­νε την ακό­λου­θη δήλωση.

 

Στην οικο­γέ­νεια και τους φίλους του μεγά­λου Μίκη Θεοδωράκη:

Αγα­πη­τοί φίλοι,

Με μεγά­λη λύπη ενη­με­ρω­θή­κα­με για τον θάνα­το του σπου­δαί­ου μου­σι­κού Μίκη Θεο­δω­ρά­κη. Παρα­κα­λώ δεχτεί­τε τα βαθύ­τα­τα μας συλ­λυ­πη­τή­ρια για την απώ­λια αυτού του σπου­δαί­ου ανθρώ­που και φίλου της Κούβας.

Ο Μίκης ήταν επα­να­στά­της, στε­νός φίλος του Κου­βα­νι­κού λαού, ιδιαί­τε­ρα του Κομα­ντά­ντε Φιντέλ Κάστρο και του Ηρω­ϊ­κού Αντάρ­τη Ερνέ­στο Τσε Γκεβάρα.

Θυμό­μα­στε όταν ταξί­δε­ψε στην Κού­βα, την συνά­ντη­σή του με τον Φιντέλ, την υπέ­ρο­χη συναυ­λία του στην Πλά­ζα ντε λα Κατε­ντράλ στην Αβά­να με το έργο του Κάντο Χενεράλ.

Με βαθιά συγκί­νη­ση θυμό­μα­στε επί­σης τα λόγια του όταν έφυ­γε ο Κομα­ντά­ντε (Φιντέλ), τότε που ο Μίκης έγρα­ψε: «Αγα­πη­τέ μου Φιντέλ, μας άφη­σες και αυτή είναι η πρώ­τη φορά που δια­φω­νώ μαζί σου. Αθή­να, 26.11.2016».

Θυμό­μα­στε πάντο­τε την υπο­στή­ρι­ξή του για την Κου­βα­νι­κή Επα­νά­στα­ση και παρό­τι ασθε­νής, στή­ρι­ξε με την υπο­γρα­φή του το αίτη­μα για την απο­νο­μή του Βρα­βεί­ου Νόμπελ Ειρή­νης 2021 στην Διε­θνή Ταξιαρ­χία Henry Reeve των Κου­βα­νών γιατρών.

Άνθρω­ποι σαν τον Μίκη Θεο­δω­ρά­κη κου­βα­λούν μέσα τους ένα άσβε­στο φως που λάμπει πέρα απ’ τον θάνα­το, με τον ήχο της μου­σι­κής του και την τερά­στια σπου­δαιό­τη­τα της ζωής και του έργου του.

Όπως ο Εθνι­κός μας Ήρω­ας Χοσέ Μαρ­τί είπε: «Ο θάνα­τος δεν είναι πραγ­μα­τι­κός εφό­σον το έργο της ζωής είναι καλώς καμω­μέ­νο» και ο Μίκης είχε ένα ξεχω­ρι­στό έργο καθ’ όλη την διάρ­κεια της ζωής του.

Ευχα­ρι­στού­με τον Μίκη για την φιλία του και την αλλη­λεγ­γύη με τον Κου­βα­νι­κό λαό, ο οποί­ος τον αγά­πη­σε σαν παι­δί του.

Επα­να­λαμ­βά­νω τα συλ­λυ­πη­τή­ρια μας και σας δια­βε­βαιώ ότι ο Μίκης θα ζεί για πάντα στις καρ­διές των Κουβανών.

 

Zelmys María Domínguez Cortina, 

Πρέ­σβης της Δημο­κρα­τί­ας της Κούβας».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο