Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προκλητική δήλωση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η κατοχή της Κύπρου δεν είναι το ίδιο με την κατοχή της Γάζας»

Για ακό­μη μια φορά, δια στό­μα­τος του εκπρο­σώ­που του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, καταρ­ρέ­ουν σαν χάρ­τι­νος πύρ­γος τα όσα ισχυ­ρί­ζο­νται οι θια­σώ­τες του ευρω-ατλα­ντι­σμού, περί προ­στα­σί­ας των κυριαρ­χι­κών και άλλων δικαιω­μά­των από την στοί­χι­ση πίσω από τις ΗΠΑ.

Το νέο «χαστού­κι» σε όλους όσοι τάσ­σο­νται με την αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή πλευ­ρά της ιστο­ρί­ας, ήρθε δια στό­μα­τος του ανα­πλη­ρω­τή εκπρο­σώ­που του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, Vedant Patel. Απα­ντώ­ντας σε σε ερώ­τη­ση του αντα­πο­κρι­τή της ιστο­σε­λί­δας «Hellas Journal», στο Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, Μιχά­λη Ιγνα­τί­ου εάν η Ουά­σιγ­κτον κατα­δι­κά­ζει την εισβο­λή της Τουρ­κί­ας στην Κύπρο, όπως κατα­δι­κά­ζει την εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία, ή όπως εκφρά­ζει την αντί­θε­σή της στην κατο­χή της Γάζας από το Ισρα­ήλ, ο Patel, όχι μόνο δεν την κατα­δί­κα­σε άλλα δήλω­σε ξεκά­θα­ρα ότι «κάθε περί­στα­ση είναι διαφορετική».

Πρό­κει­ται για θέση που «ξεπερ­νά» την μέχρι τώρα θέση του Στέιτ Ντι­παρ­τμεντ με την οποία «οι ΗΠΑ ανα­γνω­ρί­ζουν την κυβέρ­νη­ση της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας ως τη μονα­δι­κή νόμι­μη κυβέρ­νη­ση του νησιού», εκφρά­ζο­ντας παράλ­λη­λα στή­ρι­ξη στις προ­σπά­θειες «για επα­νέ­νω­ση του νησιού στη βάση μιας διζω­νι­κής — δικοι­νο­τι­κής ομο­σπον­δί­ας με πολι­τι­κή ισότητα».

Πλέ­ον οι ΗΠΑ, την στιγ­μή που τόσο η κυπρια­κή κυβέρ­νη­ση, όσο και η ελλη­νι­κή στοι­χί­ζο­νται πλή­ρως πίσω από τις ΗΠΑ, μετα­τρέ­πο­ντας την Κύπρο και την Ελλά­δα, σε αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κά ορμη­τή­ρια, σπεύ­δουν να «δια­χω­ρί­σουν» την στά­ση τους απέ­να­ντι στην Τουρ­κία, για τη δια­τή­ρη­ση της αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κής συνο­χής στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και την ευό­δω­ση των μπίζ­νες τους κόντρα στη διείσ­δυ­ση άλλων ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων.

Ολό­κλη­ρος ο διά­λο­γος του Μ. Ιγνα­τί­ου με τον εκπρό­σω­πος του Στειτ Ντιπάρτμεντ:

«Μιχά­λη, προχώρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ευχα­ρι­στώ. Ευχα­ρι­στώ πολύ, Vedant. Είπα­τε πολ­λές φορές τις τελευ­ταί­ες δύο ημέ­ρες ότι είστε κατά της κατο­χής της Γάζας από τους Ισραη­λι­νούς. Πριν – αλλά όλοι το ξέχα­σαν, νομί­ζω. Είπα­τε ότι είστε κατά της κατο­χής της Ουκρα­νί­ας από τους Ρώσους. Και κατά τη γνώ­μη μου, έχε­τε πολύ δίκιο που το λέτε αυτό. Μπο­ρού­με όμως να πού­με ότι είστε και ενά­ντια σε όλες τις κατα­λή­ψεις στον κόσμο; Για παρά­δειγ­μα, της κατο­χής της Κύπρου από τους συμ­μά­χους σας, τους Τούρκους;

ΠΑΤΕΛ: Μιχα­ήλ, κάθε περί­στα­ση είναι δια­φο­ρε­τι­κή και θα ήταν ακα­τάλ­λη­λο για μένα να προ­σφέ­ρω ένα εύστο­χο σχό­λιο όπως αυτό για κάθε περί­πτω­ση σε όλο τον κόσμο».

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο