Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προσωπείο υπερασπιστή δικαιωμάτων φόρεσε ο Κ. Μητσοτάκης

Το προ­σω­πείο του υπε­ρα­σπι­στή ατο­μι­κών δικαιω­μά­των και λαϊ­κών ελευ­θε­ριών φόρε­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης κατά την εισή­γη­σή του στο Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο, παρου­σιά­ζο­ντας συνο­πτι­κά τόσο το νομο­σχέ­διο για τα ομό­φυ­λα ζευ­γά­ρια, αλλά μιλώ­ντας και για την επι­στο­λι­κή ψήφο.

Αφού «απο­θέ­ω­σε» τα «επι­τεύγ­μα­τα» της κυβέρ­νη­σης στην οικο­νο­μία που δήθεν έχουν αυξή­σει τα εισο­δή­μα­τα και την ευη­με­ρία του λαού, ενώ στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ο κόσμος στε­νά­ζει από την ακρί­βεια, σε ένα προ­κλη­τι­κό κρε­σέ­ντο ο Κ. Μητσο­τά­κης είπε ότι «η ανά­πτυ­ξη πρέ­πει να συνο­δεύ­ε­ται με περισ­σό­τε­ρη ισό­τη­τα και δικαιο­σύ­νη», με «εμβά­θυν­ση της δημο­κρα­τί­ας», «μεί­ω­ση των ανι­σο­τή­των», με «ατο­μι­κά δικαιώ­μα­τα και ελευ­θε­ρί­ες» που δεν μετριού­νται, όπως είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός με εισο­δη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια και μακρο­οι­κο­νο­μι­κούς δεί­κτες. Την ίδια ώρα μάλι­στα που η κυβέρ­νη­ση στο Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο δια­φή­μι­ζε «ισό­τη­τα» και «δικαιώ­μα­τα», αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις έσερ­ναν στα δικα­στή­ρια την Ιωάν­να Κολο­βού και το γιο της (άτο­μο με ανα­πη­ρία), αφού τους ξεσπί­τω­σαν για λογα­ρια­σμό των κορα­κιών! Τέτοια υποκρισία!

Επι­στρα­τεύ­ο­ντας την ρήση του Κων­στα­ντί­νου Καρα­μαν­λή πώς η Ελλά­δα ανή­κει «πολι­τι­κά, αμυ­ντι­κά, κοι­νω­νι­κά και πολι­τι­σμι­κά εις την Δύσιν» ο Κ. Μητσο­τά­κης επι­χεί­ρη­σε να παρου­σιά­σει ‑πέρα από την κυβέρ­νη­ση- ως υπε­ρα­σπι­στές της «ισό­τη­τας» και των «δικαιω­μά­των» το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ! Στο πλαί­σιο αυτό, μίλη­σε για το νομο­σχέ­διο «ισό­τη­τας στον πολι­τι­κό γάμο», με το οποίο είπε ότι «επι­διώ­κε­ται η ισο­τι­μία όλων των πολι­τών», η «προ­στα­σία των παι­διών των ομό­φυ­λων γονέ­ων που ήδη υπάρ­χουν», ώστε «να έχουν αυτά τα παι­διά ίδια δικαιώ­μα­τα με όλα τα παιδιά».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός ανέ­φε­ρε ότι το νομο­σχέ­διο έχει συζη­τη­θεί «εκτε­νώς με τους βου­λευ­τές» της ΝΔ και εξέ­φρα­σε «ικα­νο­ποί­η­ση» για το ότι «η μεταρ­ρύθ­μι­ση συζη­τή­θη­κε νηφά­λια στην κοι­νω­νία και στα κόμ­μα­τα». Σε μια προ­σπά­θεια απο­κλι­μά­κω­σης της έντο­νης εσω­κομ­μα­τι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης στο κυβερ­νών κόμ­μα, ο Κ. Μητσο­τά­κης έκα­νε λόγο για «ώρι­μη δια­βού­λευ­ση μέσα στη ΝΔ αντί για το μέτρο της κομ­μα­τι­κής πειθαρχίας».

Ειδι­κό­τε­ρα για το νομο­σχέ­διο είπε ότι «δεν μετα­βά­λει το ισχύ­ον πλαί­σιο της παρέν­θε­της κύη­σης». Φυσι­κά το πλαί­σιο της παρέν­θε­της μητρό­τη­τας παρα­μέ­νει στη λογι­κή της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και της κοστο­λό­γη­σης και ακραί­ας εκμε­τάλ­λευ­σης ευά­λω­των γυναι­κών. Βέβαια, οι δια­βε­βαιώ­σεις της κυβέρ­νη­σης στε­ρού­νται λογι­κής καθώς η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, που λέει ότι τα παι­διά προς υιο­θε­σία από ιδιω­τι­κές και δημό­σιες δομές είναι στα­γό­να στον ωκε­α­νό των αιτή­σε­ων από ζευ­γά­ρια και μεμο­νω­μέ­να άτο­μα, θα ανοί­ξει εξ αντι­κει­μέ­νου τον δρό­μο είτε για παρά­νο­μες υιο­θε­σί­ες, είτε στην εμπο­ρι­κή παρέν­θε­τη μητρό­τη­τα. Άλλω­στε το ισχύ­ον πλαί­σιο που έχει μετα­τρέ­ψει την Ελλά­δα σε «ελκυ­στι­κό προ­ο­ρι­σμό» για την εμπο­ρι­κή παρέν­θε­τη μητρό­τη­τα το δια­μόρ­φω­σαν οι κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και το δια­τή­ρη­σε ασφα­λώς και η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ακό­μα ότι το νομο­σχέ­διο «απο­κλεί­ει τους χαρα­κτη­ρι­σμούς γονέ­ας 1,2» καθώς, «δεν θα γίνει η Ελλά­δα εργα­στή­ρι πολι­τι­κών που εφαρ­μό­ζο­νται σε ελά­χι­στες χώρες». Ωστό­σο η ευρω­ε­νω­σια­κή πρα­κτι­κή που υπερ­ψή­φι­σε και η ΝΔ υιο­θε­τεί την απροσ­διό­ρι­στη γονεϊ­κό­τη­τα και πρό­κει­ται να γίνει κανο­νι­σμός της ΕΕ με ισχύ για όλα τα κρά­τη-μέλη το επό­με­νο διάστημα.

Όσον αφο­ρά στην Εκκλη­σία, είπε ότι «σέβο­μαι από­λυ­τα τις θέσεις της», θύμι­σε μάλι­στα ότι η κυβέρ­νη­ση έχει δώσει λύση σε ανά­γκες του κλή­ρου», ωστό­σο τα ζητή­μα­τα αυτά είναι «επι­λο­γές της Πολιτείας».

Σημειώ­νε­ται ότι στην αρχή της εισή­γη­σής του ο Κ. Μητσο­τά­κης ανα­φέρ­θη­κε στο νομο­σχέ­διο για την επι­στο­λι­κή ψήφο, παρι­στά­νο­ντας τον αθώο… επι­μέ­νο­ντας ότι διευ­κο­λύ­νει τους εκτός επι­κρα­τεί­ας να συμ­με­τέ­χουν στις εκλο­γές, ωστό­σο έρι­ξε τα βέλη του σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που «σπα­τά­λη­σαν» μια «σημα­ντι­κή ευκαι­ρία συναί­νε­σης», με αφορ­μή την τρο­πο­λο­γία για την επέ­κτα­ση του μέτρου στις εθνι­κές εκλογές.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός έκα­νε λόγο για «παλι­νω­δία» από πλευ­ράς των δύο κομ­μά­των σημειώ­νο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι «δεν μπο­ρώ να κατα­λά­βω για­τί η αντι­πο­λί­τευ­ση αρνεί­ται συλ­λή­βδην το νομο­σχέ­διο για μια τρο­πο­λο­γία που το βελ­τιώ­νει» και «πώς γίνε­ται να συμ­φω­νούν με την επι­στο­λι­κή στις ευρω­ε­κλο­γές και όχι στις εθνικές».

Στη βάση αυτή κάλε­σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ «να υπερ­ψη­φί­σουν το νομο­σχέ­διο και ας κατα­ψη­φί­σουν την τρο­πο­λο­γία». Ενώ προ­α­νήγ­γει­λε ότι «αργά ή γρή­γο­ρα θα γίνει και το επό­με­νο βήμα», ότι δηλα­δή «η τρο­πο­λο­γία θα επα­νέλ­θει μετά τις ευρω­ε­κλο­γές», δεί­χνο­ντας σαφή πρό­θε­ση και επι­μο­νή να επι­βλη­θεί και αυτό το αντι­δρα­στι­κό μέτρο αλλοί­ω­σης του χαρα­κτή­ρα της εκλο­γι­κής δια­δι­κα­σί­ας με όλους τους κιν­δύ­νους νόθευ­σης της ψήφου.

Πηγή: 902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο