Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προφυλακίστηκαν και οι 105 κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια

Με τις προ­φυ­λα­κί­σεις και των 105 κατη­γο­ρου­μέ­νων, έπε­σε την Κυρια­κή η αυλαία των απο­λο­γιών για τα αιμα­τη­ρά επει­σό­δια έξω από το γήπε­δο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλα­δέλ­φεια τη Δευ­τέ­ρα 7 Αυγούστου.

Την πόρ­τα των ανα­κρι­τι­κών και εισαγ­γε­λι­κών αρχών πέρα­σαν συνο­λι­κά από την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή 102 κατη­γο­ρού­με­νοι Κρο­ά­τες δύο Έλλη­νες και ένας αλβα­νι­κής καταγωγής.

Οι κατη­γο­ρού­με­νοι κατά τη δια­δι­κα­σία αρνή­θη­καν κάθε σχέ­ση με την αιμα­τη­ρή συμπλοκή, ενώ ένας 40χρονος κατη­γο­ρού­με­νος ο οποί­ος φέρε­ται να είναι επι­κε­φα­λής της κρο­α­τι­κής ομά­δας φανα­τι­κών φιλά­θλων, «Bad Blue Boys» ισχυ­ρί­στη­κε στην απο­λο­γία του πως ήρθε αερο­πο­ρι­κώς από τη Βιέν­νη, όπου δια­μέ­νει, για να χει­ρο­κρο­τή­σουν την ομά­δα τους μετά το τέλος της προ­πό­νη­σης της, και εκεί, όπως ισχυ­ρί­στη­κε, δέχθη­καν επί­θε­ση από τη αντί­πα­λη ομά­δας, ενώ αρνή­θη­κε τον αρχη­γι­κό του ρόλο.

Στο μετα­ξύ οι πολυ­πλη­θείς ομά­δες των προ­φυ­λα­κι­σμέ­νων κατη­γο­ρού­με­νων θα κρα­τη­θούν σε συνο­λι­κά 16 σωφρο­νι­στι­κά ιδρύ­μα­τα της χώρας, χωρι­σμέ­νοι σε μικρές ομά­δες των 3 ατό­μων. Επί­σης ομά­δα από οκτώ κατη­γο­ρού­με­νους θα μετα­φερ­θεί στις φυλα­κές Αυλώ­να και ομά­δα από άλλους έξι θα κρα­τη­θεί στον Κορυδαλλό.

Στο δια­βι­βα­στι­κό των αρχών περι­λαμ­βά­νε­ται ωστό­σο ακό­μη ένα πρό­σω­πο ελλη­νι­κής κατα­γω­γής, τα στοι­χεία του οποί­ου δεν έχουν ταυ­το­ποι­η­θεί πλήρως.

Να μην κρατηθούν στην Ελλάδα και οι 100 φασίστες ζήτησε ο πρόεδρος της Κροατίας

Για «πολί­τες που έχουν τα δικαιώ­μα­τά τους» έκα­νε λόγο ο πρό­ε­δρος της Κρο­α­τί­ας Ζόραν Μιλά­νο­βιτς απο­φεύ­γο­ντας να μιλή­σει για ναζί και χαϊ­δεύ­ο­ντας τους φασί­στες Bad Blue Boys, οπα­δούς της Ντι­να­μό Ζάγκρεπ, που εξα­πέ­λυ­σαν οργα­νω­μέ­νη επί­θε­ση στη Νέα Φιλα­δέλ­φεια μαζί με Έλλη­νες ομοϊ­δε­ά­τες τους και σκό­τω­σαν τον 29χρόνο Μιχάλη.

Ζήτη­σε μάλι­στα να μην κρα­τη­θούν στην Ελλά­δα και οι 100 συλ­λη­φθέ­ντες ναζί διό­τι αυτό θα θεω­ρού­νταν εκδί­κη­ση! Το κρά­τος της Κρο­α­τί­ας για χρό­νια δεν αγγί­ζει τα φασι­στοει­δή Bad Blue Boys!

Ο Ζόραν Μιλά­νο­βιτς δήλω­σε ότι «η αστυ­νο­μία έχει το δικαί­ω­μα να τους κρα­τή­σει για πέντε ημέ­ρες. Αυτό λήγει τώρα, και αν κρα­τη­θούν όλοι, 100 άτο­μα, ανε­ξάρ­τη­τα από το για­τί κατέ­βη­καν, πήγαν να πολε­μή­σουν και δεν μπο­ρώ να το υπο­στη­ρί­ξω αυτό, είναι απλώς περί­ερ­γη συμπε­ρι­φο­ρά Αλλά οι πολί­τες έχουν τα δικαιώ­μα­τά τους. Οι συν­θή­κες της απώ­λειας της ζωής, της δολο­φο­νί­ας, δεν έχουν διευ­κρι­νι­στεί, δεν είναι γνωστές».

Υπο­στή­ρι­ξε ότι «εάν οι ελλη­νι­κές αρχές μπο­ρού­σαν να τους κρα­τή­σουν και τους 100 μέσω κάποιου είδους τεχνη­τής κρά­τη­σης, ξέρω ότι θα είχε στοι­χεία εκδί­κη­σης ή συλ­λο­γι­κής ευθύ­νης». Ανέ­φε­ρε ξανά ότι «οι συν­θή­κες του θανά­του αυτού του ανθρώ­που δεν είναι και οι πιο ξεκάθαρες».

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο