Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προ των πυλών το πρώτο κύμα καύσωνα στην Ελλάδα

Προ των πυλών είναι το πρώ­το κύμα καύ­σω­να στη χώρα καθώς όπως ανα­φέ­ρει στο Αθη­ναϊ­κό- Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων ο διευ­θυ­ντής ερευ­νών του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, Κώστας Λαγου­βάρ­δος, εκτι­μά­ται ότι το επό­με­νο διά­στη­μα θα επι­κρα­τή­σουν στην χώρα πολύ υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες για περί­που μία εβδομάδα.

Συγκε­κρι­μέ­να από την Τρί­τη 11 Ιου­λί­ου θα επι­κρα­τή­σουν στην χώρα θερ­μο­κρα­σί­ες άνω των 37 βαθ­μών Κελ­σί­ου ενώ από την Τετάρ­τη 12 Ιου­λί­ου το θερ­μό­με­τρο θα αρχί­σει να ανε­βαί­νει κι άλλο.

«Αυτό που φαί­νε­ται σαν πρώ­τα στοι­χεία είναι ότι θα ξεκι­νή­σει από την επό­με­νη Τρί­τη 11/7 και πιθα­νό­τα­τα για 7 μέρες μία περί­ο­δος υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών. Η εκτί­μη­σή μου είναι ότι θα δού­με θερ­μο­κρα­σί­ες άνω των 40 βαθ­μών Κελ­σί­ου σε πολ­λές περιο­χές και υπάρ­χει πιθα­νό­τη­τα να έχει διάρ­κεια ενώ το επό­με­νο σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο οι θερ­μο­κρα­σί­ες αυτές θα φτά­σουν στο πικ τους», εξη­γεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος.

Όπως τονί­ζει, ξεκι­νά μία θερ­μή εισβο­λή που θα γίνει αισθη­τή τη Δευ­τέ­ρα στις περιο­χές της Ισπα­νί­ας, της Νότιας Γαλ­λί­ας και Ιτα­λί­ας. Μεγά­λο μέρος της Ισπα­νί­ας , Νότιας Γαλ­λί­ας, Σαρ­δη­νί­ας, Κορ­σι­κής και Σικε­λί­ας μέχρι την Τετάρ­τη, Πέμ­πτη θα έχουν καλυ­φθεί από αυτές τις θερ­μές αέριες μάζες που από την Τετάρ­τη και μετά θα επη­ρε­ά­σουν και την Ελλά­δα και τα Βαλ­κά­νια. « Από την Τρί­τη θα ξεκι­νή­σουν οι υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες. Πιθα­νόν να δού­με θερ­μο­κρα­σί­ες που θα ξεπε­ρά­σουν και τους 40 βαθ­μούς Κελ­σί­ου αν επι­βε­βαιω­θούν αυτές οι προ­γνώ­σεις και να πάμε έτσι μέχρι 20 Ιου­λί­ου. Αυτό είναι μία πρώ­τη τάση για τη διάρ­κεια δεν είμα­στε ακό­μη σίγου­ροι. Αυτό που δια­φαί­νε­ται αυτή την στιγ­μή είναι ότι θα έχου­με μία νέα θερ­μή εισβο­λή που θα περά­σει ένα μεγά­λο κομ­μά­τι της κεντρι­κής Μεσο­γεί­ου μέσα στην ερχό­με­νη εβδο­μά­δα και η πρώ­τη τάση είναι η θερ­μή εισβο­λή να είναι υψη­λό­τε­ρη από αυτήν που είχα­με έως τώρα», σημειώ­νει ο κ. Λαγουβάρδος.

Παράλ­λη­λα ο κ. Λαγου­βάρ­δος τονί­ζει ότι χρειά­ζε­ται προ­σο­χή καθώς ο κίν­δυ­νος εκδή­λω­σης δασι­κών πυρ­κα­γιών θα είναι αυξη­μέ­νος. «Η παρα­τε­τα­μέ­νη περί­ο­δος υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών από τις 11/7–20/7 πέρα από τις επι­πτώ­σεις που θα έχει στους ανθρώ­πους θα έχει συνέ­πειες και στις αγρο­τι­κές καλ­λιέρ­γειες καθώς και στις δασι­κές πυρ­κα­γιές», ανα­φέ­ρει και προ­σθέ­τει: «Παρό­λο που είχα­με έναν βρο­χε­ρό και δρο­σε­ρό Ιού­νιο η λεπτή καύ­σι­μη ύλη, που είναι στην επι­φά­νεια, στα δάση ξεραί­νε­ται εξαι­ρε­τι­κά γρή­γο­ρα. Θέλει πολύ μεγά­λη προ­σο­χή και σε αυτό το κομ­μά­τι. Σαν μία πρώ­τη εικό­να μπαί­νου­με σε μία περί­ο­δο επι­κίν­δυ­νη για τις δασι­κές πυρκαγιές».

Ο πιο θερμός Ιούνιος παγκοσμίως στα χρονικά — Πώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο επηρεάζει τις υψηλές θερμοκρασίες

Εξαι­ρε­τι­κά θερ­μός ήταν ο Ιού­νιος 2023 για αρκε­τές περιο­χές παγκο­σμί­ως, καταρ­ρί­πτο­ντας εκα­το­ντά­δες ρεκόρ θερ­μο­κρα­σί­ας, Καθώς κατα­γρά­φη­κε ως ο θερ­μό­τε­ρος Ιού­νιος από το 1979 παγκο­σμί­ως, σύμ­φω­να με το Climatebook.

Οι μεγα­λύ­τε­ρες θετι­κές απο­κλί­σεις θερ­μο­κρα­σί­ας κατα­γρά­φη­καν σε περιο­χές της Βόρειας και Δυτι­κής Ευρώ­πης, όπου χώρες όπως η Αγγλία, η Ιρλαν­δία, το Βέλ­γιο και η Ολλαν­δία κατέ­γρα­ψαν τον πιο θερ­μό Ιού­νιο στα χρονικά.

Αντι­θέ­τως, με τη Βόρεια και Δυτι­κή Ευρώ­πη, στα νότια Βαλ­κά­νια, στην Ελλά­δα, στην Τουρ­κία και στη Δυτι­κή Ρωσία η θερ­μο­κρα­σία ήταν κάτω από το μέσο όρο, όπως συνέ­βη τον Απρί­λιο και τον Μάιο.

«Το απο­τέ­λε­σμα όμως είναι ότι στο σύνο­λο της Ηπεί­ρου αν τα βάλει κάτω κανείς είχα­με μία σημα­ντι­κή από­κλι­ση προς τα πάνω. Στην νοτιο­α­να­το­λι­κή Ευρώ­πη δεν ακο­λου­θή­θη­κε το πρό­τυ­πο της υπό­λοι­πης Ευρώ­πης για τον Ιού­νιο. Στην Ελλά­δα ήμα­σταν και τον Ιού­νιο όπως και το Μάιο σε θερ­μο­κρα­σί­ες κάτω από τις κανο­νι­κές τιμές», υπο­γραμ­μί­ζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος.

Την Τρί­τη η μέση θερ­μο­κρα­σία της Γης έφθα­σε τους 17 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, κάτι που όπως εξη­γεί ο κ. Λαγου­βάρ­δος δεν έχει ξανασυμβεί.

Η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή σε συν­δυα­σμό με το περιο­δι­κό μετε­ω­ρο­λο­γι­κό φαι­νό­με­νο Ελ Νίνιο στον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό, σύμ­φω­να με τον κ. Λαγου­βάρ­δο απο­τε­λούν βασι­κούς παρά­γο­ντες για τις υψη­λό­τε­ρες θερ­μο­κρα­σί­ες και τις μετα­βο­λές στη θερ­μο­κρα­σία των υδάτων.

«Έχου­με μπει στην φάση του φαι­νο­μέ­νου Ελ Νίνιο, στις αρχές αυτού του φαι­νο­μέ­νου. Οι επι­στή­μο­νες υπεν­θυ­μί­ζουν ότι το 2016 που επί­σης είχα­με πολύ σημα­ντι­κές απο­κλί­σεις πάλι ήταν μία χρο­νιά που είχα­με ισχυ­ρό Ελ Νίνιο. Υπάρ­χει δηλα­δή ο φόβος ότι με το Ελ Νίνιο στους επό­με­νους μήνες απ ό,τι δεί­χνουν τα στοι­χεία μας, θα ανέ­βουν ακό­μη περισ­σό­τε­ρο οι θερ­μο­κρα­σί­ες στις θάλασ­σες στον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό. Αυτό συμπα­ρα­σύ­ρει και τις θερ­μο­κρα­σί­ες του αέρα και προς το τέλος του χρό­νου, στο καλο­καί­ρι του νοτί­ου ημι­σφαι­ρί­ου, θα δού­με πιθα­νόν θερ­μο­κρα­σί­ες πολύ υψη­λό­τε­ρες. Θα δού­με πλέ­ον ίσως και με μεγα­λύ­τε­ρη διάρ­κεια θερ­μο­κρα­σί­ες που θα είναι αρκε­τά πάνω από τα κανο­νι­κά σε παγκό­σμιο επί­πε­δο πάντα», επι­ση­μαί­νει ο κ. Λαγου­βάρ­δος και προ­σθέ­τει ότι μαζί με την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή το Ελ Νίνιο θα ανε­βά­σει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο τις θερμοκρασίες.

«Δεν ανε­βά­ζει παντού τις θερ­μο­κρα­σί­ες, αλλά επει­δή τις ανε­βά­ζει σε ένα μεγά­λο μέρος του πλα­νή­τη, συμπα­ρα­σύ­ρει τους μέσους όρους και σε άλλες περιο­χές», τονίζει.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο