Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΕΔΥΕ στα Σχολεία: «Για Μεσόγειο θάλασσα γέφυρα ειρήνης, φιλίας, αλληλεγγύης των λαών»

Για έκτη χρο­νιά, με οδη­γό μια πλού­σια εμπει­ρία και θετι­κή αντα­πό­κρι­ση, η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή για τη Διε­θνή Υφε­ση και Ειρή­νη (ΕΕΔΥΕ) ξεδι­πλώ­νει μια πρω­το­βου­λία καλ­λι­τε­χνι­κής — πνευ­μα­τι­κής δημιουρ­γί­ας στα σχο­λεία. Φέτος, καλεί τους μαθη­τές να δημιουρ­γή­σουν «Για Μεσό­γειο θάλασ­σα γέφυ­ρα ειρή­νης, φιλί­ας, αλλη­λεγ­γύ­ης των λαών. Ενω­σε κι εσύ τη φωνή σου στην πάλη των λαών ενά­ντια στον πόλε­μο, στη φτώ­χεια και τον ξεριζωμό».

Η Γραμ­μα­τεία της ΕΕΔΥΕ απευ­θύ­νε­ται σε εκπαι­δευ­τι­κούς και γονείς «συστή­νο­ντας» την πρω­το­βου­λία της, που τα προη­γού­με­να χρό­νια έχει δώσει σημα­ντι­κές δημιουρ­γί­ες από μαθη­τές οι οποί­οι με λόγο, εικό­να, βίντεο, μου­σι­κή, θεα­τρι­κά δρώ­με­να, εικα­στι­κά και με όποιον τρό­πο καλ­λι­τε­χνι­κής έκφρα­σης επι­λέ­γουν, μιλούν για το θέμα της. Η διάρ­κεια της φετι­νής πρω­το­βου­λί­ας είναι από τον Νοέμ­βρη 2019 μέχρι τον Ιού­νη του 2020 και τα έργα των μαθη­τών θα παρου­σια­στούν σε εκδη­λώ­σεις των Επι­τρο­πών Ειρή­νης της κάθε περιο­χής, στο τέλος της σχο­λι­κής περιό­δου ή σε εκδη­λώ­σεις των ίδιων των σχο­λεί­ων, με βάση την προη­γού­με­νη θετι­κή εμπειρία.

Σε επι­στο­λή της προς εκπαι­δευ­τι­κούς και γονείς, η ΕΕΔΥΕ ανα­φέ­ρε­ται στο περιε­χό­με­νο της φετι­νής πρω­το­βου­λί­ας, περι­γρά­φο­ντας τα φυσι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά, τη γεω­γρα­φία της Μεσο­γεί­ου, τους αντα­γω­νι­σμούς και την προ­σφυ­γιά που γεν­νούν οι πολε­μι­κές συγκρού­σεις και επεμ­βά­σεις. «Ο υπο­θα­λάσ­σιος πλού­τος — πετρέ­λαιο, φυσι­κό αέριο — σε συν­δυα­σμό με τη γεω­στρα­τη­γι­κή σημα­σία των δρό­μων μετα­φο­ράς εμπο­ρευ­μά­των και τις δια­δρο­μές των αγω­γών, έχει συγκε­ντρώ­σει στη λεκά­νη της Μεσο­γεί­ου έναν πρω­το­φα­νέ­ρω­το στην ιστο­ρία της ανθρω­πό­τη­τας αριθ­μό πολε­μι­κών μέσων και στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων. Πρό­κει­ται για απο­τέ­λε­σμα των αντα­γω­νι­σμών ανά­με­σα σε μεγά­λα κρά­τη, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα κ.ά. Πηγή και βασι­κή αιτία της όξυν­σης όλων αυτών των αντα­γω­νι­σμών, του ξεσπά­σμα­τος πολε­μι­κών συγκρού­σε­ων και επεμ­βά­σε­ων, δεν είναι άλλη από το κυνή­γι του κέρ­δους ανά­με­σα στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και τα ισχυ­ρά κρά­τη, ποιος θα πάρει το μεγα­λύ­τε­ρο κομ­μά­τι από τη μοι­ρα­σιά της λεί­ας, του πλού­του δηλα­δή που βρί­σκε­ται στην περιο­χή και παρά­γουν οι ίδιοι οι λαοί. Η θάλασ­σα της Μεσο­γεί­ου κόβε­ται σε “οικό­πε­δα” και μοι­ρά­ζε­ται σε επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους για να αντλή­σουν τον πλού­το της, κάνο­ντας την ευρύ­τε­ρη περιο­χή μας πεδίο σύγκρου­σης για τα κέρ­δη τους», σημειώ­νει. Ανα­φέ­ρε­ται στο πέρα­σμα της Μεσο­γεί­ου, με τα αμέ­τρη­τα θύμα­τα — ανά­με­σά τους και παι­διά — από πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που ξερι­ζώ­νο­νται από τις πολε­μι­κές συγκρού­σεις, τις επεμ­βά­σεις στις δύο ηπεί­ρους, Ασία και Αφρι­κή. «Από αυτήν την κατά­στα­ση δε μένει απέ­ξω η χώρα μας. Από τη μια δέχε­ται καθη­με­ρι­νά εκα­το­ντά­δες ξερι­ζω­μέ­νους που ζουν σε συν­θή­κες από­λυ­της εξα­θλί­ω­σης, λει­τουρ­γώ­ντας ουσια­στι­κά ως απο­θή­κη ψυχών. Από την άλλη συμ­με­τέ­χει σε στρα­τιω­τι­κές απο­στο­λές στο εξω­τε­ρι­κό — σε χώρες όπου μαί­νο­νται πολε­μι­κές επεμ­βά­σεις — ενώ φιλο­ξε­νεί παράλ­λη­λα ένα τερά­στιο δίκτυο ευρω­α­τλα­ντι­κών βάσε­ων και υπο­δο­μών που πλη­θαί­νουν. Από αυτές τις βάσεις όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια έχουν εξα­πο­λυ­θεί μια σει­ρά πόλε­μοι και επι­θέ­σεις (Γιου­γκο­σλα­βία, Αφγα­νι­στάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία κ.λπ.), άρα λει­τουρ­γούν ταυ­τό­χρο­να και ως στό­χος επι­θέ­σε­ων σε ενδε­χό­με­νη πολε­μι­κή σύγκρου­ση», τονίζει.

«Απέ­να­ντι σε αυτήν την κατά­στα­ση, απέ­να­ντι σε αυτές τις εικό­νες που μας πλη­γώ­νουν καθη­με­ρι­νά, καλού­νται οι μαθη­τές του σχο­λεί­ου σας να πάρουν θέση με τη δική τους μονα­δι­κή ευαι­σθη­σία και οπτι­κή στα πράγ­μα­τα. Να στεί­λουν μήνυ­μα αντί­στα­σης ενά­ντια σε όλους τους πολε­μι­κούς αντα­γω­νι­σμούς και σχε­δια­σμούς, ενά­ντια στο ρατσι­σμό και στην ξενο­φο­βία. Ταυ­τό­χρο­να, να στεί­λουν μήνυ­μα ελπί­δας, ώστε μέσα από την πάλη του κάθε λαός, και ο δικός μας, να γίνει νοι­κο­κύ­ρης στον τόπο του. Η χώρα μας και καμία άλλη χώρα δεν μπο­ρεί και δεν πρέ­πει να γίνε­ται πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο, ούτε στό­χος επι­θέ­σε­ων, ούτε φυλα­κή για τους ξερι­ζω­μέ­νους», ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο