Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Πρωτοπόρα» η κυβέρνηση και στις προσπάθειες διεθνούς αναγνώρισης του Κοσόβου

«Πρά­σι­νο φως» για να γίνει απο­δε­κτό το ΝΑΤΟι­κό προ­τε­κτο­ρά­το του Κοσό­βου και στο Συμ­βού­λιο της Ευρώ­πης άνα­ψε η Επι­τρο­πή Πολι­τι­κών Υπο­θέ­σε­ων και Δημο­κρα­τί­ας της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Συνέ­λευ­σης του Συμ­βου­λί­ου, μετά και από τη σχε­τι­κή εισή­γη­ση της υπεύ­θυ­νης για το θέμα από το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο, Ντό­ρας Μπα­κο­γιάν­νη.

Στη σχε­τι­κή από­φα­ση χαρα­κτη­ρί­ζε­ται «ιστο­ρι­κή εξέ­λι­ξη» η πρό­σφα­τη ανα­κοί­νω­ση των κοσο­βά­ρι­κων αρχών ότι θα επι­τρέ­ψουν να μετα­βι­βα­στούν 24 εκτά­ρια (240 στρέμ­μα­τα) γης στο ορθό­δο­ξο σερ­βι­κό μονα­στή­ρι Βισό­κι Ντέ­τσα­νι, ενώ η δημιουρ­γία της Ενω­σης Σερ­βι­κών Κοι­νο­τή­των περι­γρά­φε­ται ως «δέσμευ­ση μετά την προ­σχώ­ρη­ση» για το Κόσο­βο. Κατά τ’ άλλα, η από­φα­ση εκτι­μά ότι «ο κίν­δυ­νος για ανοι­χτή βία στο Κόσο­βο είναι εντε­λώς αλη­θι­νός» και ότι η ασφά­λεια εξαρ­τά­ται και από την «εξο­μά­λυν­ση των σχέ­σε­ων μετα­ξύ Κοσό­βου και Σερ­βί­ας». Ακό­μα, ανα­γνω­ρί­ζει τις «άνευ προη­γου­μέ­νου συν­θή­κες» μέσα στις οποί­ες θα συζη­τη­θεί η αίτη­ση έντα­ξης του Κοσό­βου στο Συμ­βού­λιο και σε αυτό το πλαί­σιο καλεί σε «διπλω­μα­τία, διά­λο­γο και συμ­βι­βα­σμό» καλώ­ντας την Επι­τρο­πή των Υπουρ­γών (που θα λάβει και την τελι­κή από­φα­ση) να εγγυ­η­θεί τη σχε­τι­κή συζή­τη­ση «χωρίς προ­κα­τά­λη­ψη απέ­να­ντι στις μεμο­νω­μέ­νες θέσεις κρα­τών — μελών σχε­τι­κά με την κατά­στα­ση στο Κόσοβο».

Την ίδια στιγ­μή, τη στοί­χι­ση όλων των αστι­κών κομ­μά­των στα ευρω­α­τλα­ντι­κά σχέ­δια επι­βε­βαί­ω­σε και η στά­ση του Αλ. Τσί­πρα, που πρό­σφα­τα εκλέ­χτη­κε πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής του Συμ­βου­λί­ου για τα Δυτι­κά Βαλ­κά­νια, ο οποί­ος δεν κατα­ψή­φι­σε την εισή­γη­ση στην Επι­τρο­πή, αλλά ψήφι­σε «παρών».

Την από­φα­ση της Επι­τρο­πής επέ­κρι­νε έντο­να η σερ­βι­κή ηγε­σία, με τον Πρό­ε­δρο της χώρας, Αλε­ξά­νταρ Βού­τσιτς, να στρέ­φει πυρά και προ­σω­πι­κά κατά της Ντό­ρας Μπα­κο­γιάν­νη, κάνο­ντας λόγο για τηλε­φώ­νη­μα που δέχτη­κε η πρώ­ην ΥΠΕΞ και λέγο­ντας ότι ξέρει «πολύ καλά ποιος έδω­σε την εντο­λή να εγκα­τα­λεί­ψε­τε τις αρχές σας και να συμπε­ρι­φέ­ρε­στε έτσι. Ντρο­πή σας!». Ανά­με­σα σε άλλα, ο Σέρ­βος ηγέ­της είπε ότι η χώρα του βρί­σκε­ται σε «μια εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη πολι­τι­κή κατά­στα­ση» και ότι «η ειρή­νη είναι το συμ­φέ­ρον προ­τε­ραιό­τη­τας της Σερ­βί­ας». Πρό­σθε­σε δε ότι «υπήρ­ξαν 494 επι­θέ­σεις με εθνι­κά κίνη­τρα κατά των Σέρ­βων και της σερ­βι­κής Εκκλη­σί­ας από τότε που ανέ­λα­βε ο Κούρ­τι την εξου­σία το 2021. Υπήρ­ξαν μόνο 170 ακό­μη επι­θέ­σεις τα εννέα χρό­νια πριν από αυτό».

Απα­ντώ­ντας δε σε ερώ­τη­μα για τη σύμ­φω­νη γνώ­μη που έδω­σε η κυβέρ­νη­σή του στην περ­σι­νή Συμ­φω­νία της Οχρί­δας (που δυτι­κά και άλλα επι­τε­λεία εμφά­νι­σαν ως διμε­ρή συμ­φω­νία εξο­μά­λυν­σης των σχέ­σε­ων), ο Βού­τσιτς είπε ότι «την απο­δε­χτή­κα­με επί της αρχής, αλλά είπα ότι αρνού­μαι να την υπο­γρά­ψω για πολ­λούς λόγους». Μετα­ξύ άλλων, η συμ­φω­νία αυτή προ­έ­βλε­πε και ότι οι δύο πλευ­ρές δεν θα εμπο­δί­ζουν η μία την έντα­ξη της άλλης σε διε­θνείς οργανισμούς.

(Πηγή: Ριζο­σπά­στης)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο