Ελαιόλαδο, πορτοκάλια, λεμόνια, γλυκάνισος, μαστίχα, κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο και κονιάκ ενώνονται με μαύρη ζάχαρη, αμύγδαλα, καρύδια ψιλοκοπανισμένα δύο ειδών σταφίδες και … απογείωση _Καλή Χρονιά!!
2 κιλά αλεύρι (κατάλληλο για κέικ, ψωμιά κλπ)
9 φακελάκια μαγιά η 8 κυβάκια φρέσκια μαγιά των 25 γραμ
500 γρ ζάχαρη μαύρη
1 ποτήρι ελαιόλαδο (περ. 300 γραμ)
3 κουτ. σ. κοφτές γαρύφαλλο
1 κουτ. σ. κοφτή μοσχοκάρυδο
6 κουτ. σ. κοφτές κανέλλα
2 κυλινδράκια βανίλια
3 κοφτά κ. γλ. baking powder
Ξύσμα φλούδες από 2 πορτοκάλια
2 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
2 κουτ.γλυκού γλυκάνισο κοπανισμένο
200 gr. καρυδόψιχα κοπανισμένη
200 gr. αμύγδαλα άψητα κοπανισμένα
Χυμός 2 πορτοκαλιών
Χυμός 1 λεμονιού
2 κουτ. γλυκού αλάτι διαλυμένα σε νερό
300 gr. μαύρη σταφίδα
300 gr. σουλτανίνα
150 gr κονιάκ (η και ρούμι)
150 gr. κάντιτα πορτοκάλι η ανάμικτα εσπεριδοειδή (προαιρετικό)
Εναλλακτικά 🔻🔻
Ζακυνθινή-κουλούρα
Ψήνουμε για 1 ώρα κι ένα τέταρτο στους 180–190οC.
Βυθίστε ένα μαχαίρι για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκε στο κέντρο.
Όταν τη βγάλουμε αφήνουμε να κρυώσει λίγο, αλείφουμε με λάδι ή μέλι την επιφάνεια και ρίχνουμε πάνω ζαχαρωτά, ζάχαρη χρωματιστή, κάστανα ή ό,τι άλλο θέλουμε. Εγώ περιμένω να κρυώσει λίγο, αραιώνω μια γερή κουταλιά μέλι με λίγο νερό και την περνάω με ένα πινέλο. Μετά την πασπαλίζω με ζάχαρη.
Συμβουλή. Μη βάλετε παραπάνω σταφίδες από όσες λέει γιατί όταν το γλυκό μας έχει μέσα υγρά υλικά όπως οι σταφίδες κινδυνεύει να λασπώσει και να μην ψηθεί καλά. Γι’ αυτό και η κουλούρα θέλει πολλή ώρα ψήσιμο.