Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρωτοχρονιάτικο χριστόψωμο από το Φιόρο του Λεβάντε

Ελαιό­λα­δο, πορ­το­κά­λια, λεμό­νια, γλυ­κά­νι­σος, μαστί­χα, κανέ­λα, μοσχο­κά­ρυ­δο, γαρύ­φαλ­λο και κονιάκ ενώ­νο­νται με μαύ­ρη ζάχα­ρη, αμύ­γδα­λα, καρύ­δια ψιλο­κο­πα­νι­σμέ­να δύο ειδών στα­φί­δες και … απο­γεί­ω­ση _Καλή Χρονιά!!

2 κιλά αλεύ­ρι (κατάλ­λη­λο για κέικ, ψωμιά κλπ)
9 φακε­λά­κια μαγιά η 8 κυβά­κια φρέ­σκια μαγιά των 25 γραμ
500 γρ ζάχα­ρη μαύρη
1 ποτή­ρι ελαιό­λα­δο (περ. 300 γραμ)
3 κουτ. σ. κοφτές γαρύφαλλο
1 κουτ. σ. κοφτή μοσχοκάρυδο
6 κουτ. σ. κοφτές κανέλλα
2 κυλιν­δρά­κια βανίλια
3 κοφτά κ. γλ. baking powder
Ξύσμα φλού­δες από 2 πορτοκάλια
2 κουτ. γλυ­κού μαστί­χα κοπανισμένη
2 κουτ.γλυκού γλυ­κά­νι­σο κοπανισμένο
200 gr. καρυ­δό­ψι­χα κοπανισμένη
200 gr. αμύ­γδα­λα άψη­τα κοπανισμένα
Χυμός 2 πορτοκαλιών
Χυμός 1 λεμονιού
2 κουτ. γλυ­κού αλά­τι δια­λυ­μέ­να σε νερό
300 gr. μαύ­ρη σταφίδα
300 gr. σουλτανίνα
150 gr κονιάκ (η και ρούμι)
150 gr. κάντι­τα πορ­το­κά­λι η ανά­μι­κτα εσπε­ρι­δοει­δή (προ­αι­ρε­τι­κό)

Εναλ­λα­κτι­κά 🔻🔻

Ζακυνθινή-κουλούρα

Ψήνου­με για 1 ώρα κι ένα τέταρ­το στους 180–190οC.
Βυθί­στε ένα μαχαί­ρι για να σιγου­ρευ­τεί­τε ότι ψήθη­κε στο κέντρο.

Όταν τη βγά­λου­με αφή­νου­με να κρυώ­σει λίγο, αλεί­φου­με με λάδι ή μέλι την επι­φά­νεια και ρίχνου­με πάνω ζαχα­ρω­τά, ζάχα­ρη χρω­μα­τι­στή, κάστα­να ή ό,τι άλλο θέλου­με. Εγώ περι­μέ­νω να κρυώ­σει λίγο, αραιώ­νω μια γερή κου­τα­λιά μέλι με λίγο νερό και την περ­νάω με ένα πινέ­λο. Μετά την πασπα­λί­ζω με ζάχαρη.

Συμ­βου­λή. Μη βάλε­τε παρα­πά­νω στα­φί­δες από όσες λέει για­τί όταν το γλυ­κό μας έχει μέσα υγρά υλι­κά όπως οι στα­φί­δες κιν­δυ­νεύ­ει να λασπώ­σει και να μην ψηθεί καλά. Γι’ αυτό και η κου­λού­ρα θέλει πολ­λή ώρα ψήσιμο.



Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο