Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρώτο «ναι» από την Τουρκία για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ψηφί­στη­κε από την Επι­τρο­πή Εξω­τε­ρι­κών της τουρ­κι­κής Εθνο­συ­νέ­λευ­σης το πρω­τό­κολ­λο έντα­ξης της Σου­η­δί­ας στο ΝΑΤΟ.

Το κυβερ­νών Κόμ­μα Δικαιο­σύ­νης και Ανά­πτυ­ξης (ΑΚΡ), το Κόμ­μα Εθνι­κι­στι­κής Δρά­σης (ΜΗΡ) του Ντε­βλέτ Μπα­χτσε­λί, κυβερ­νη­τι­κού εταί­ρου του προ­έ­δρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν και το κεμα­λι­κό Ρεπου­μπλι­κα­νι­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα (CHP) της αντι­πο­λί­τευ­σης ψήφι­σαν υπέρ. Κατά ψήφι­σε το Καλό Κόμ­μα (ΙΥΙ) της Μεράλ Ακσε­νέρ, ενώ το φιλο­κουρ­δι­κό Κόμ­μα Ισό­τη­τας των Λαών και Δημο­κρα­τί­ας (DEM) απεί­χε της ψηφοφορίας.

Μετά την έγκρι­ση του από την 27μελή επι­τρο­πή, το πρω­τό­κολ­λο έντα­ξης θα τεθεί σε ψηφο­φο­ρία στην Ολο­μέ­λεια της Εθνο­συ­νέ­λευ­σης ‑εκτι­μά­ται στις 16 Ιανουα­ρί­ου- και μετά θα πρέ­πει η από­φα­ση να υπο­γρα­φεί από τον πρό­ε­δρο Ερντογάν.

Το πρω­τό­κολ­λο που είχε στεί­λει στην τουρ­κι­κή Εθνο­συ­νέ­λευ­ση ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος είχε τεθεί αρχι­κά στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη της Επι­τρο­πής Εξω­τε­ρι­κών στις 16 Νοεμ­βρί­ου, ωστό­σο η σχε­τι­κή συζή­τη­ση είχε αναβληθεί.

Το θέμα της έντα­ξης της Σου­η­δί­ας στο ΝΑΤΟ συζη­τή­θη­κε και κατά την πρό­σφα­τη τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία που είχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν και ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάι­ντεν. Σε δηλώ­σεις του ο Ερντο­γάν πρό­τει­νε η έγκρι­ση του πρω­το­κόλ­λου προ­σχώ­ρη­σης της Σου­η­δί­ας στη Συμ­μα­χία να γίνει ταυ­τό­χρο­να με την έγκρι­ση από το αμε­ρι­κα­νι­κό Κογκρέ­σο της πώλη­σης στην Τουρ­κία αερο­σκα­φών F‑16 και κιτ εκσυγ­χρο­νι­σμού για τον υφι­στά­με­νο στό­λο μαχη­τι­κών της τουρ­κι­κής αεροπορίας.

Μιλώ­ντας στους δημο­σιο­γρά­φους κατά την πτή­ση της επι­στρο­φής του από τη Βου­δα­πέ­στη, στις 18 Δεκεμ­βρί­ου, ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος υπο­στή­ρι­ξε μάλι­στα ότι ο Τζο Μπάι­ντεν ήταν εκεί­νος που του ζήτη­σε να ψηφι­στεί από την τουρ­κι­κή Εθνο­συ­νέ­λευ­ση η προ­σχώ­ρη­ση της Σου­η­δί­ας στην Βορειο­α­τλα­ντι­κή Συμ­μα­χία και οι ΗΠΑ θα περά­σουν την από­φα­ση για την πώλη­ση των F‑16 στην Τουρ­κία «με τον ίδιο τρόπο».

Ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος ενέ­πλε­ξε στο θέμα της έντα­ξης της Σου­η­δί­ας στο ΝΑΤΟ και τον Κανα­δά. Όπως είπε, «ένα άλλο ζήτη­μα που περι­πλέ­κει την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή δια­δι­κα­σία είναι η αρνη­τι­κή στά­ση του Κανα­δά και ορι­σμέ­νων συμ­μά­χων στις αμυ­ντι­κές προ­μή­θειες… Όλα αυτά είναι αλλη­λέν­δε­τα μετα­ξύ τους».

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο