Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πυρκαγιές Αυστυραλία: Οι καταιγίδες έσβησαν φωτιές που μαίνονταν στο ανατολικό τμήμα της χώρας

Οι καται­γί­δες, που ξέσπα­σαν χθες Παρα­σκευή έσβη­σαν τις περισ­σό­τε­ρες από τις πυρ­κα­γιές που μαί­νο­νταν στο ανα­το­λι­κό τμή­μα της Αυστρα­λί­ας, ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα οι αρχές, επι­ση­μαί­νο­ντας ωστό­σο ότι εξα­κο­λου­θούν να μαί­νο­νται άλλες φωτιές στο νότιο και το νοτιο­α­να­το­λι­κό τμή­μα της χώρας.

Σήμε­ρα εξα­κο­λου­θού­σαν να μαί­νο­νται 75 πυρ­κα­γιές ένα­ντι 100 πριν από μερι­κές ημέ­ρες, διευ­κρί­νι­σε η πυρο­σβε­στι­κή υπη­ρε­σία της πολι­τεί­ας της Νέας Νότιας Ουα­λί­ας, που είναι η πολυ­πλη­θέ­στε­ρη στην Αυστρα­λία και η χει­ρό­τε­ρα πλη­γεί­σα από την περι­βαλ­λο­ντι­κή αυτή κρίση.

“Βρο­χή εξα­κο­λου­θεί να πέφτει σε έναν αριθ­μό ζωνών με πυρ­κα­γιές”, πρό­σθε­σε η υπη­ρε­σία αυτή σε ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε, στην οποία επι­σή­μα­νε ότι οι “ευνοϊ­κές συν­θή­κες” που προ­κλή­θη­καν από τις πιο χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες και τη βρο­χή βοη­θούν στον περιο­ρι­σμό των πυρ­κα­γιών που εξα­κο­λου­θούν να μαίνονται.

Την ίδια ώρα στο βόρειο τμή­μα της χώρας, σφο­δρές καται­γί­δες ξέσπα­σαν κατά τη διάρ­κεια της νύχτας που πέρα­σε στην πολι­τεία Κουίν­σλαντ, προ­κα­λώ­ντας ξαφ­νι­κά πλημ­μύ­ρες και τον απο­κλει­σμό δρό­μων. Δεν υπάρ­χουν ανα­φο­ρές για θύματα.

Έπει­τα από μια μακρά περί­ο­δο ξηρα­σί­ας και εξαι­ρε­τι­κά υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, χθες σημειώ­θη­καν οι πιο σημα­ντι­κές βρο­χο­πτώ­σεις εδώ και σχε­δόν 10 χρό­νια σε ορι­σμέ­νες περιο­χές που βρί­σκο­νται κοντά στις πιο μεγά­λες πυρκαγιές.

Ωστό­σο δύο πυρ­κα­γιές που μαί­νο­νταν εκτός ελέγ­χου συνε­χί­ζουν και σήμε­ρα την κατα­στρο­φι­κή τους πορεία στο νότιο τμή­μα της Νέας Νότιας Ουα­λί­ας και της γει­το­νι­κής της Βικτό­ρια, αλλά οι μετε­ω­ρο­λο­γι­κές υπη­ρε­σί­ες προ­βλέ­πουν και για εκεί καταρ­ρα­κτώ­δεις βρο­χές για αύριο Κυρια­κή και μεθαύ­ριο Δευ­τέ­ρα, κάτι το οποίο δημιουρ­γεί την ελπί­δα ότι και αυτές οι πυρ­κα­γιές θα μπο­ρέ­σουν επί­σης να τεθούν υπό έλεγχο.

Την ίδια ώρα πυρ­κα­γιά συνε­χί­ζει να μαί­νε­ται στο εθνι­κό πάρ­κο του νησιού Καγκου­ρό, ένα πραγ­μα­τι­κό κατα­φύ­γιο μονα­δι­κής χλω­ρί­δας και πανί­δας. Οι φλό­γες έχουν ήδη προ­κα­λέ­σει τον θάνα­το μεγά­λου αριθ­μού κοά­λα, που­λιών και μαρ­σι­πο­φό­ρων που ανή­κουν σε είδη που υπάρ­χουν μόνον σε αυτό το νησί, το οποίο βρί­σκε­ται στο νότιο τμή­μα της Αυστραλίας.

Η κρί­ση αυτή με τις δασι­κές πυρ­κα­γιές στην Αυστρα­λία, η οποία επι­δει­νώ­θη­κε από την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή, έχει ήδη προ­κα­λέ­σει τον θάνα­το 28 ανθρώ­πων. Αυτή τρο­φο­δο­τή­θη­κε από τον ιδιαί­τε­ρα ζεστό και­ρό και την ξηρα­σία στη διάρ­κεια των τελευ­ταί­ων μηνών στην Αυστραλία.

Οι πυρ­κα­γιές αυτές κατέ­στρε­ψαν τερά­στιες επι­φά­νειες παρ­θέ­νων δασών στο ανα­το­λι­κό και το νότιο τμή­μα της χώρας, απο­δε­κά­τι­σαν την κτη­νο­τρο­φία και κατέ­στρε­ψαν περί­που 2.000 σπίτια.

Οι αρχές προει­δο­ποί­η­σαν ωστό­σο ότι η κρί­ση μπο­ρεί να επι­δει­νω­θεί εκ νέου, καθώς η Αυστρα­λία βρί­σκε­ται μόνον στο μέσον της θερι­νής της περιόδου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο