Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Ακόμα μια δύσκολη νύχτα σε Εβρο, Ανδρο, Βοιωτία

Ακό­μη μια δύσκο­λη νύχτα στα πύρι­να μέτω­πα είναι αυτή που έρχε­ται σε μια σει­ρά από περιο­χές, εξαι­τί­ας της επι­λε­κτι­κής «ανι­κα­νό­τη­τας» του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού και της απου­σί­ας ολο­κλη­ρω­μέ­νου αντι­πυ­ρι­κού σχε­δια­σμού, της ενί­σχυ­σης με προ­σω­πι­κό και μέσα δασαρ­χεί­ων και πυροσβεστικής.

Στη φωτιά στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη που καί­ει από το περα­σμέ­νο Σάβ­βα­το, έχο­ντας κατα­κά­ψει απ’ άκρη σ’ άκρη όλο το νομό, δύσκο­λη παρα­μέ­νει η κατά­στα­ση στη Δαδιά, όπου όπως μετα­δί­δουν τοπι­κά μέσα καί­ει τις περιο­χές Κοτρω­νιά, Λεπτο­κα­ρυά, Αισύ­μη, Συκορ­ρά­χη και Κίρ­κη και φτά­νει μέχρι τα όρια των νομών Έβρου και Ροδό­πης, ενώ θυμί­ζου­με νωρί­τε­ρα μηνύ­μα­τα για εκκέ­νω­ση στη γνω­στή λογι­κή «τρε­χά­τε να σωθεί­τε», στάλ­θη­καν στους κατοί­κους σε Κασ­σι­τέ­ρα, Ατάρ­νη, Πλά­κα και Αύρα.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό στο μετα­ξύ για το πώς η εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή οδη­γεί οι φωτιές που ξεσπά­νε… να σβή­νουν στη θάλασ­σα, όπως απο­τυ­πώ­νουν και τα στοι­χεία του Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, είναι πως σύμ­φω­να με το συντο­νι­στι­κό όργα­νο πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας δίνε­ται μάχη με τον χρό­νο, αφού υπάρ­χει ανη­συ­χία για τις προ­γνώ­σεις που δεί­χνουν γύρι­σμα του ανέ­μου τις επό­με­νες μέρες, προς την ορο­σει­ρά της Ροδό­πης. Στη συνε­δρί­α­ση του μάλι­στα το συντο­νι­στι­κό απο­φά­σι­σε να ζητή­σει την επι­πλέ­ον ενί­σχυ­ση των ενα­έ­ριων και επί­γειων δυνά­με­ων που επι­χει­ρούν στη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη.

Με λιγό­τε­ρες πυρ­κα­γιές κάη­καν τρι­πλά­σιες εκτάσεις!

Συνολικά το προηγούμενο 24ωρο εκδηλώθηκαν 75 νέες δασικές πυρκαγιές, ενώ συνολικά τα μέτωπα είναι 122. 

Ανά­με­σα τους και στην Άνδρο όπου το μέτω­πο είναι πλέ­ον πολ­λών χιλιο­μέ­τρων, ενώ μάχη δίνε­ται και για το χωριό Γίδες και τον οικι­σμό Βιτά­λι που απει­λεί­ται. Μάλι­στα κατά την προ­σπά­θεια κατά­σβε­σης κιν­δύ­νευ­σε και ο οδη­γός υδρο­φό­ρας εθε­λο­ντι­κής ομά­δας που τυλί­χτη­κε στις φλόγες.

Η μάχη συνε­χί­ζε­ται και σε Δίστο­μο και Στεί­ρι Βοιω­τί­ας, αλλά και με τις ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις στην Πάρ­νη­θα. Στο μετα­ξύ υπό έλεγ­χο τέθη­κε η φωτιά που είχε ξεσπά­σει νωρί­τε­ρα στην αρχαία Ολυ­μπία.

Και για αύριο υψη­λός είναι ο κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς σε μια σει­ρά από περιο­χές της χώρας. Στο κόκ­κι­νο βρί­σκε­ται η Βοιω­τία, η Θεσ­σα­λία, καθώς και περιο­χές στη Μακε­δο­νία, την Πελο­πόν­νη­σο, την Εύβοια, την Κρή­τη, τη Δυτι­κή Ελλά­δα και νησιά του Αιγαί­ου και του Ιόνιου πελάγους.

Δεί­τε ακόμα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο