Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με λιγότερες πυρκαγιές κάηκαν τριπλάσιες εκτάσεις!

Απο­κα­λυ­πτι­κά είναι τα στοι­χεία που παρου­σί­α­σε την Παρα­σκευή η Πυρο­με­τε­ω­ρο­λο­γι­κή Ομά­δα FLAME της μονά­δας ΜΕΤΕΟ του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών (ΕΑΑ), ανα­λύ­ο­ντας τα δεδο­μέ­να του Ευρω­παϊ­κού Συστή­μα­τος Πλη­ρο­φό­ρη­σης για Δασι­κές Πυρκαγιές.

Ενδει­κτι­κό είναι το στοι­χείο, σύμ­φω­να με το οποίο, μόνο φέτος η αθροι­στι­κά καμέ­νη έκτα­ση στην Ελλά­δα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμ­πτη 24/8, κατα­γρά­φει αύξη­ση 195%, την ώρα μάλι­στα που ο αριθ­μός των μεγά­λων δασι­κών πυρ­κα­γιών (>300 στρέμ­μα­τα) κατα­γρά­φει μεί­ω­ση 52% σε σύγκρι­ση με τον μέσο όρο των προη­γού­με­νων χρόνων!

Με απλά λόγια, οι πυρ­κα­γιές είναι λιγό­τε­ρες, αλλά εξαι­τί­ας της δια­χρο­νι­κής πολι­τι­κής διά­λυ­σης της δασο­πυ­ρό­σβε­σης, της ανυ­παρ­ξί­ας ολο­κλη­ρω­μέ­νου αντι­πυ­ρι­κού σχε­δια­σμού και του «τρέξ­τε να σωθεί­τε»… σβή­νουν στη θάλασσα!

Την ίδια περί­ο­δο (από την αρχή του χρό­νου ως τις 24/8):

–Πάνω από 1.281.480 στρέμ­μα­τα είχαν γίνει στά­χτη, με την Ελλά­δα να κατα­τάσ­σε­ται πρώ­τη μετα­ξύ 20 μεσο­γεια­κών χωρών.

–Η έως τώρα καμέ­νη έκτα­ση υπο­λεί­πε­ται κατά 40.000 στρέμ­μα­τα από την αρνη­τι­κή επί­δο­ση του 2021, με συνο­λι­κά 1,3 εκατ. καμέ­να στρέμ­μα­τα. Ενώ επι­ση­μαί­νε­ται πως πλέ­ον είναι πιθα­νό το 2023 να απο­τε­λέ­σει τη χει­ρό­τε­ρη χρο­νιά των τελευ­ταί­ων 17 ετών, με το 2007 (κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές σε Ηλεία και Αττι­κή) να παρα­μέ­νει πρώ­το με 2,7 εκατ. στρέμ­μα­τα καμένα.

–Κατά μέσο όρο, 47.462 στρέμ­μα­τα ήταν τα καμέ­να στρέμ­μα­τα ανά δασι­κή πυρ­κα­γιά, μακράν υψη­λό­τε­ρο απ’ όλες τις άλλες χώρες.

–Η μέση καμέ­νη έκτα­ση ανά μεγά­λη δασι­κή πυρ­κα­γιά στην Ελλά­δα σημειώ­νει αύξη­ση 517% σε σύγκρι­ση με τον αντί­στοι­χο μέσο όρο της περιό­δου 2002 — 2022.

–Κατα­γρά­φο­ντας 27 μεγά­λες δασι­κές πυρ­κα­γιές (>300 στρέμ­μα­τα), η Ελλά­δα κατα­τάσ­σε­ται έβδο­μη μετα­ξύ 20 μεσο­γεια­κών χωρών. Στην πρώ­τη θέση βρί­σκε­ται η Ισπα­νία με 340 δασι­κές πυρ­κα­γιές κατά τη διάρ­κεια του 2023.

–Η πυρ­κα­γιά στον Εβρο υπο­λο­γί­ζε­ται ότι έχει κάψει περί­που το 1/5 όλου του εδά­φους του νομού και το 45% της δασο­κά­λυ­ψης (!), ενώ θεω­ρεί­ται η μεγα­λύ­τε­ρη πυρ­κα­γιά σε ευρω­παϊ­κό έδα­φος την τελευ­ταία 20ετία (βλέ­πε και σχε­τι­κό θέμα).

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο