Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Πυροτεχνήματα»; 🇹🇷 στη Μεσόγειο

Η έντα­ση με τα ελλη­νο­τουρ­κι­κά καλά κρα­τεί … Αγια-Σοφιά (προ­κλη­τι­κή και απα­ρά­δε­κτη φιέ­στα της τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης για τη μετα­τρο­πή της σε τζα­μί) προ­κλη­τι­κές και «γλυ­κα­νά­λα­τες» αντι­δρά­σεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (προ­στέ­θη­κε η «στή­ρι­ξη Τραμπ» [sic!] στα «δίκαια αιτή­μα­τα της Ελλά­δας» και ο μαϊ­ντα­νός Μακρόν, που ζήτη­σε περισ­σό­τε­ρες κυρώ­σεις [sic!!] ενα­ντί­ον της Άγκυ­ρας) ενώ η προ­κλη­τι­κό­τη­τα της Τουρ­κί­ας κλι­μα­κώ­νε­ται μεθο­δι­κά, το Ορούτς Ρέις αγκυ­ρο­βο­λη­μέ­νο ακό­μη (;;) στην Αττά­λεια συνο­δεύ­ε­ται από δύο βοη­θη­τι­κά σκά­φη, «προ­στα­τευό­με­νο από 15 πλοία συνοδείας»

Μια εικό­να της κατά­στα­σης δίνουν τα δημο­σιεύ­μα­τα του αστι­κού τουρ­κι­κού τύπου, όπου –φυσι­κά επι­κρα­τεί  ενθου­σια­σμός για τη λαχτά­ρα του μου­σουλ­μα­νι­κού κόσμου ‑την πρώ­τη μετά από 86 χρό­νια namaz (την κάνα­με κι εμείς ουδέ­τε­ρο ελλη­νι­κό -«ναμά­ζι»…) στην Αγια-Σοφιά με τον Ερντο­γάν να δια­βά­ζει το κορά­νι ανα­κοι­νώ­νο­ντας ότι 350 χιλιά­δες άτο­μα συμ­με­τεί­χαν στην προ­σευ­χή κλπ.
Που­θε­νά (πχ) η κοι­νή ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ και του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Τουρ­κί­ας,

Το Πρα­κτο­ρείο Ανα­ντο­λού (με ειδή­σεις σε όλες τις ευρω­παϊ­κές γλώσ­σες + ελλη­νι­κά) ενη­με­ρώ­νει πως «σύμ­φω­να με τους ειδι­κούς [;;] η Τουρ­κία ενήρ­γη­σε βάσει του διε­θνούς δίκαιου στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και στο Αιγαίο», ενώ ειδι­κός (;;) ανα­λυ­τής γρά­φει ότι «πέρα από το ότι υπάρ­χει πλή­ρης συμ­μόρ­φω­ση με το διε­θνές δίκαιο και τα ψηφί­σμα­τα του ΟΗΕ, ειδι­κά οι δρα­στη­ριό­τη­τες στην Τουρ­κι­κή υφα­λο­κρη­πί­δα είναι αδιαμφισβήτητες».

Άκρως ενη­με­ρω­τι­κό το σημεί­ω­μα του Mehmet Acet στο  Yeni Şafak με τίτλο: Τι συμ­βαί­νει με την Ελλά­δα; Για­τί επι­λέ­γουν τα πυροτεχνήματα;
(μετα­φέ­ρου­με σε ελεύ­θε­ρη μετά­φρα­ση τα κυριό­τε­ρα σημεία του)

Κοί­τα­ξα το ρολόι μου ως ένα φυσι­κό αντανακλαστικό …
Πριν από λίγες μέρες, οι από­ψεις της Γερ­μα­νί­δας καγκε­λά­ριου Άνγκε­λα Μέρ­κελ ‑ως έκτα­κτη είδη­ση βγή­καν — στον αέρα σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες τηλε­ο­πτι­κού κανα­λιού, μετά από τηλε­φώ­νη­μα στον πρό­ε­δρο της Τουρ­κί­ας Ταγίπ Ερντο­γάν, για μια συνά­ντη­ση που έγι­νε μεσά­νυ­χτα –χαρά­μα­τα της επό­με­νης μέρας

Σκέ­φτη­κα: Αν κάτι τέτοιοι γίνε­ται εκεί­νη τη στιγ­μή, όταν οι περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι κοι­μό­ντου­σαν ή επρό­κει­το να κοι­μη­θούν, πρέ­πει να υπάρ­χει κάτι σημα­ντι­κό ή επείγον.

Την επό­με­νη μέρα, η γερ­μα­νι­κή εφη­με­ρί­δα Bild, ανέ­φε­ρε ότι «οι συνο­μι­λί­ες της Μέρ­κελ με τον Ερντο­γάν και τον Έλλη­να πρω­θυ­πουρ­γό Μιτσο­τά­κη, σχε­δόν απέ­τρε­ψαν έναν πόλε­μο μετα­ξύ Τουρ­κί­ας και Ελλά­δας (ΣΣ │> έγι­νε και viral από Σκάι κλπ)

Τι πραγ­μα­τι­κά συνέβη;
Ήταν ένας πόλε­μος που τέλειω­σε πριν καν αρχί­σει με την παρέμ­βα­ση της Μέρκελ;
Μετά από αυτές τις εξε­λί­ξεις, βάλα­με τα δικά μας λαγω­νι­κά στην Άγκυ­ρα να το ψάξουν να μάθου­με τι κρύ­βε­ται πίσω από τα παρασκήνια.

Ο λόγος για τον οποίο η Μέρ­κελ συνα­ντή­θη­κε και συζή­τη­σε με τον Ερντο­γάν ήταν το λεγό­με­νο «ελλη­νι­κό ζήτη­μα»… Αθή­να, Τουρ­κία «σει­σμι­κές» ερευ­νη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες (ΣΣ │>υφα­λο­κρη­πί­δας) «Navtex» … πρά­ξη πολέμου;
Μετά από αυτήν την ειδο­ποί­η­ση, ο ελλη­νι­κός στρα­τός τέθη­κε σε επι­φυ­λα­κή και ο αρχη­γός του Γενι­κού Επι­τε­λεί­ου στη Νότια Κύπρο κλή­θη­κε αμέ­σως στην Αθήνα.
Στην Αθή­να που εξαι­τί­ας της στά­σης των μέσων ενη­μέ­ρω­σης, σκέ­φτε­ται ανά πάσα στιγ­μή κάτι σαν έκρη­ξη πόλε­μου μετα­ξύ Τουρ­κί­ας και Ελλάδας.
Αυτές οι εξε­λί­ξεις ήταν στο παρα­σκή­νιο της συνά­ντη­σης Μέρ­κελ με Μητσο­τά­κη και Ερντογάν.

Τι ζήτη­σε λοι­πόν ο Γερ­μα­νός Καγκε­λά­ριος από τον Ερντογάν;

Σύμ­φω­να με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που λάβα­με από τους κύκλους που γνω­ρί­ζουν το περιε­χό­με­νο της συνά­ντη­σης, η Μέρ­κελ ρώτη­σε τον Ερντο­γάν: «Δεν θα ανα­βάλ­λε­τε καλύ­τε­ρα τις ερευ­νη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες που σχε­διά­ζο­νται να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν στο Meis (ΣΣ │> Μεγί­στη δηλ. Καστελ­λό­ρι­ζο) για μετά την ολο­κλή­ρω­ση της συνό­δου κορυ­φής των ηγε­τών της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης».
Ωστό­σο, φαί­νε­ται πως ο Πρό­ε­δρος Ερντο­γάν δεν κρά­τη­σε δεσμευ­τι­κή στά­ση όσον αφο­ρά την ικα­νο­ποί­η­ση αυτής της απαί­τη­σης της Μέρ­κελ, με άλλα λόγια, δεν είπε «θα γίνει», αλλά «θα δούμε».
Ήδη την επό­με­νη μέρα μαζί με τον εκπρό­σω­πο του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Αλ Χάμι, αντα­να­κλώ­ντας την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα της Τουρ­κί­ας έκα­ναν γρα­πτή δήλω­ση που υπεν­θυ­μί­ζει πως «χωρί­ζει από­στα­ση από την ηπει­ρω­τι­κή χώρα το ελλη­νι­κό νησί Meis της Ανα­το­λί­ας».
«Δεν είναι λογι­κή αυτή και διε­θνής πεπα­τη­μέ­νη για δημιουρ­γία ηπει­ρω­τι­κής υφα­λο­κρη­πί­δας 40.000 τετρα­γω­νι­κών χιλιο­μέ­τρων δεν μπο­ρεί να έχει εφαρ­μο­γή για ένα νησά­κι με επι­φά­νεια 10 τετρα­γω­νι­κών χιλιο­μέ­τρων, 2 χιλιο­μέ­τρων από την Ανα­το­λία και 580 χιλιο­μέ­τρων από την ηπει­ρω­τι­κή Ελλά­δα», ανέ­φε­ρε η δήλωση.

«Τσι­γκλά­νε την Ευρώ­πη για να την πάρουν με το μέρος τους».

Μάλ­λον είναι υπερ­βο­λι­κό το σενά­ριο για πρό­θυ­ρα πολέ­μου της εφη­με­ρί­δας Bild –με βάση όλες τις πηγές στην Άγκυ­ρα, αλλά και τα λεγό­με­να Μέρ­κελ και Ερντογάν.
Αντί για το πολε­μι­κό σενά­ριο, ανα­φέ­ρε­ται ότι η Αθή­να ενήρ­γη­σε συνει­δη­τά με αυτόν τον τρό­πο για να κερ­δί­σει την Ευρώ­πη.
Ένας ανώ­τε­ρος αξιω­μα­τού­χος με τον οποίο ήρθα σε επα­φή είπε:
«Η έντα­ση στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν αυξή­θη­κε.
Ανε­βά­ζουν τους τόνους εν γνώ­σει τους
(Ελλά­δα)… Ας το ανα­δεί­ξου­με –λένε στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη με έναν δυνα­τό, υπερ­βο­λι­κό και ηχη­ρό τρό­πο, ώστε να φέρου­με την Ευρώ­πη στο πλευ­ρό μας. Το κάνουν συνει­δη­τά»…
Όσον αφο­ρά την κατα­νό­η­ση του τι πραγ­μα­τι­κά συμ­βαί­νει με αυτό το τελευ­ταίο, όταν κοι­τά­ζου­με τις εκφρά­σεις που ανα­φέ­ρα­με παρα­πά­νω, οι βρα­χο­νη­σί­δες είναι στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα στη θέση τους.

Σκε­φτεί­τε το με αυτόν τον τρόπο:
Η σύνο­δος κορυ­φής των ηγε­τών της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις Βρυ­ξέλ­λες έπρε­πε να ολο­κλη­ρω­θεί σε 2 ημέ­ρες αλλά ‑λόγω της απο­τυ­χί­ας επί­τευ­ξης συμ­φω­νί­ας, έφτα­σε στην 4η
Σε ένα τέτοιο περι­βάλ­λον, η παρου­σία της Τουρ­κί­ας και της Ελλά­δας στη Μεσό­γειο, με την υπο­στή­ρι­ξη του Γάλ­λου Προ­έ­δρου Μακρόν και στις δύο να μπαί­νει στη σύγκρου­ση για ίδιο όφε­λος απλά «απο­γειώ­νουν πυρο­τε­χνή­μα­τα».
Απ αυτό το πρί­σμα, δεν θα ήταν λάθος να πιστεύ­ου­με ότι ο Macron, στον ρόλο του «wicking», είναι πίσω από αυτήν την τελευ­ταία έντα­ση γύρω από το νησί Meis (ΣΣ │> θυμί­ζου­με = Καστελόριζο)

info ΑτέχνωςΓια τις εξελίξεις στην περιοχή και την τουρκική προκλητικότητα

[Δημ Κου­τσού­μπας ΓΓ ΚΕ ΚΚΕ] Το συμπέ­ρα­σμα από τη σημε­ρι­νή συνά­ντη­ση και ενη­μέ­ρω­ση είναι ότι ο ελλη­νι­κός λαός δεν πρέ­πει να δεί­ξει καμία εμπι­στο­σύ­νη στις επι­λο­γές της κυβέρ­νη­σης, αλλά και των άλλων αστι­κών κομ­μά­των, οι οποί­οι έχουν ενα­πο­θέ­σει την ασφά­λεια, την ειρή­νη σε όλη αυτή την περιο­χή, σε όλους αυτούς που έχουν δημιουρ­γή­σει τα προ­βλή­μα­τα στα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας μας, με τις συγκρού­σεις, τους έντο­νους αντα­γω­νι­σμούς στη περιο­χή, που δεν είναι άλλοι από την ΕΕ, από το ΝΑΤΟ, από τις ΗΠΑ.
«Σε αυτές τις δύσκο­λες ώρες θέλου­με ξανά να εκφρά­σου­με την συμπα­ρά­στα­σή μας στους στρα­τευ­μέ­νους νέους μας, στα μόνι­μα στε­λέ­χη των Ενό­πλων Δυνά­με­ων της χώρας, στους φαντά­ρους που βρί­σκο­νται πραγ­μα­τι­κά μέσα σε μια δύσκο­λη κατά­στα­ση και έχουν να αντι­με­τω­πί­σουν πάρα πολ­λά σημα­ντι­κά προβλήματα».

50 χρόνια η ίδια ιστορία

[Δημ Κου­τσού­μπας ΓΓ ΚΕ ΚΚΕ] Οι σύμ­μα­χοί σας νίπτουν τας χεί­ρας τους μπρο­στά στην τουρ­κι­κή προκλητικότητα

«Να έρθω και στο άλλο θέμα της μετα­ξύ σας κόντρας, που γίνε­ται πάλι μόνο και μόνο για να κρύ­ψε­τε τις στρα­τη­γι­κές σας συγκλί­σεις.
Οι τελευ­ταί­ες επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις με τη NAVTEX της Τουρ­κί­ας επι­βε­βαιώ­νουν ότι η τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα κλι­μα­κώ­νε­ται βήμα βήμα. Μόνο που το χτε­σι­νό βήμα κλι­μά­κω­σης της τουρ­κι­κής προ­κλη­τι­κό­τη­τας, μια μέρα μόλις μετά τη Σύνο­δο Κορυ­φής της ΕΕ, απο­δει­κνύ­ει ξανά ότι οι περι­βό­η­τοι “σύμ­μα­χοί” σας, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, το μόνο που κάνουν είναι να “νίπτουν τας χεί­ρας τους μπρο­στά στη στά­ση της τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης, προ­ω­θώ­ντας τα δικά τους σχέ­δια σε βάρος των λαών.
Μάλι­στα, η δήλω­ση του State Department, που κάνει λόγο για “αμφι­σβη­τού­με­να ύδα­τα” στο χώρο της τουρ­κι­κής Navtex, όχι μόνο είναι προ­κλη­τι­κή, αλλά δεί­χνει και τις πραγ­μα­τι­κές προ­θέ­σεις των ΗΠΑ για επι­βο­λή καθε­στώ­τος συν­δια­χεί­ρι­σης.

πήραν την αγια Σοφιά

Τόσο εσείς κύριοι της ΝΔ, όσο και εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, κάνα­τε σημαία της εξω­τε­ρι­κής σας πολι­τι­κής τη στρα­τη­γι­κή συμ­φω­νία με τις ΗΠΑ, παρα­δί­δο­ντας όλη τη χώρα για αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις, με το πρό­σχη­μα και της προ­στα­σί­ας από την Τουρκία.
Το απο­τέ­λε­σμα; Να εισπράτ­τε­τε από τους συμ­μά­χους σας δηλώ­σεις περί “αμφι­σβη­τού­με­νων υδά­των”. Είστε υπό­λο­γοι απέ­να­ντι στον ελλη­νι­κό λαό! Δεν μπο­ρεί να σας έχει κανείς καμία εμπι­στο­σύ­νη!».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο