Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις «άνευ προηγουμένου» εν μέσω της επίσκεψης απεσταλμένου της Κίνας

Νέες ρωσι­κές αερο­πο­ρι­κές επι­θέ­σεις εξα­πο­λύ­θη­καν ενα­ντί­ον του Κιέ­βου και άλλων περιο­χών της Ουκρα­νί­ας τα ξημε­ρώ­μα­τα, καθώς κινέ­ζος απε­σταλ­μέ­νος βρί­σκε­ται στην πρω­τεύ­ου­σα της χώρας στο πλαί­σιο διπλω­μα­τι­κής πρω­το­βου­λί­ας με σκο­πό να εξα­σφα­λι­στεί «πολι­τι­κή διευ­θέ­τη­ση» της ένο­πλης σύρ­ρα­ξης, η οποία οδεύ­ει να συμπλη­ρώ­σει δεκα­πέ­ντε μήνες την επό­με­νη εβδομάδα.

«Η σει­ρά αερο­πο­ρι­κών επι­θέ­σε­ων στο Κίε­βο, άνευ προη­γου­μέ­νου ως προς την ισχύ τους, την έντα­σή τους και την ποι­κι­λο­μορ­φία τους, συνε­χί­ζε­ται. Αυτή είναι η ένα­τη αερο­πο­ρι­κή επί­θε­ση στην πρω­τεύ­ου­σα από τον Μάιο», συνό­ψι­σε η πολι­τι­κή και στρα­τιω­τι­κή διοί­κη­ση της ουκρα­νι­κής πρωτεύουσας.

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση, πύραυ­λοι κρουζ εκτο­ξεύ­τη­καν από ρωσι­κά στρα­τη­γι­κά βομ­βαρ­δι­στι­κά που πέτα­γαν στην περιο­χή της Κασπί­ας θάλασ­σας και ακο­λού­θη­σαν πτή­σεις ανα­γνώ­ρι­σης μη επαν­δρω­μέ­νων αερο­σκα­φών. «Όλοι» οι στό­χοι στον ενα­έ­ριο χώρο του Κιέ­βου «εντο­πί­στη­καν και κατα­στρά­φη­καν», διαβεβαίωσε.

Πυρ­κα­γιά εκδη­λώ­θη­κε σε χώρο επι­χεί­ρη­σης εξαι­τί­ας πτώ­σης συντριμ­μιών, πάντως δεν έχουν ανα­φερ­θεί τραυ­μα­τι­σμοί ως τώρα, ανέ­φε­ρε μέσω Telegram ο δήμαρ­χος Κιέ­βου Βιτά­λι Κλίτσκο.

Νεκρός στην Οδησσό

Όμως ένας άνθρω­πος σκο­τώ­θη­κε και άλλοι δύο τραυ­μα­τί­στη­καν στην Οδησ­σό, λιμά­νι στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, σε επί­θε­ση ενα­ντί­ον βιο­μη­χα­νι­κής εγκα­τά­στα­σης, σύμ­φω­να με την περι­φε­ρεια­κή στρα­τιω­τι­κή διοίκηση.

Ο στρα­τός έκα­νε επί­σης λόγο για επι­θέ­σεις με «πυραύ­λους κρουζ» στην περι­φέ­ρεια Βίνι­τσα (κεντρι­κά), ενώ ουκρα­νι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης ανέ­φε­ραν πως ακού­στη­καν εκρή­ξεις στη Χμελ­νί­τσκι, περί­που εκα­τό χιλιό­με­τρα προς δυσμάς.

Η νέα σει­ρά πληγ­μά­των κατα­γρά­φε­ται ενώ βρί­σκε­ται στο Κίε­βο ο Λι Χουί, ειδι­κός επι­τε­τραμ­μέ­νος της Κίνας για τις ευρα­σια­τι­κές υπο­θέ­σεις, πρώ­ην πρε­σβευ­τής στη Μόσχα, ο οποί­ος σκο­πό έχει να συζη­τή­σει σύμ­φω­να με το Πεκί­νο την «πολι­τι­κή διευ­θέ­τη­ση» της σύρραξης.

Ο κ. Λι συνα­ντή­θη­κε χθες Τετάρ­τη με τον επι­κε­φα­λής της ουκρα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας Ντμί­τρο Κου­λέ­μπα, ο οποί­ος «εξή­γη­σε λεπτο­με­ρώς στον κινέ­ζο ειδι­κό επι­τε­τραμ­μέ­νο τις αρχές για να υπάρ­ξει βιώ­σι­μη και δίκαιη ειρή­νη, βασι­σμέ­νη στον σεβα­σμό της εθνι­κής κυριαρ­χί­ας και της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας της Ουκρα­νί­ας», σύμ­φω­να με το ουκρα­νι­κό ΥΠΕΞ.

«Υπο­γράμ­μι­σε πως η Ουκρα­νία δεν θα απο­δε­χθεί καμιά πρό­τα­ση που συνε­πά­γε­ται απώ­λεια εδα­φών της ή το πάγω­μα της σύρ­ρα­ξης», κατά την ανα­κοί­νω­ση των υπη­ρε­σιών του κ. Κουλέμπα.

Το Κίε­βο φοβά­ται πως θα πιε­στεί να απο­δε­χθεί συμ­βι­βα­σμό με τη Μόσχα και απαι­τεί να του επι­στρα­φούν όλα τα εδά­φη που κυρί­ευ­σε η Ρωσία — συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Κρι­μαί­ας, που προ­σαρ­τή­θη­κε το 2014.

«Πιθανή» συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι

Είναι «πιθα­νή» συνά­ντη­ση του κ. Λι με τον ουκρα­νό πρό­ε­δρο Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι, δήλω­σε χθες στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ανώ­τε­ρος ουκρα­νός αξιω­μα­τού­χος υπό τον όρο να μην κατο­νο­μα­στεί. Θα πρό­κει­ται για συνά­ντη­ση χωρίς προη­γού­με­νο ανά­με­σα στον κ. Ζελέν­σκι, που ζητεί το Πεκί­νο να ασκή­σει πίε­ση στον ρώσο πρό­ε­δρο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, και ανώ­τε­ρο κινέ­ζο αξιωματούχο.

Ο κ. Λι ανα­μέ­νε­ται να μετα­βεί επί­σης στην Πολω­νία στη Γαλ­λία, στη Γερ­μα­νία και στη Γαλλία.

Η Κίνα, εταί­ρος της Ρωσί­ας, ουδέ­πο­τε κατα­δί­κα­σε δημό­σια τη ρωσι­κή στρα­τιω­τι­κή εισβο­λή. Και κατά την επί­σκε­ψη του στη Μόσχα τον Μάρ­τιο, ο κινέ­ζος πρό­ε­δρος Σι Τζιν­πίνγκ προ­σέ­φε­ρε αξιο­ση­μεί­ω­τη υπο­στή­ρι­ξη στον Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, αν μη τι άλλο στο επί­πε­δο του συμβολισμού.

Το Πεκί­νο δημο­σιο­ποί­η­σε τον Φεβρουά­ριο κεί­με­νο 12 σημεί­ων για τον τερ­μα­τι­σμό του πολέ­μου, που η Δύση αντι­με­τώ­πι­σε με σκε­πτι­κι­σμό αν όχι απόρ­ρι­ψη, κρί­νο­ντας πως δεν απο­τε­λεί ειρη­νευ­τι­κό σχέδιο.

Η επί­σκε­ψη του κ. Λι στο Κίε­βο κατα­γρά­φε­ται αμέ­σως μετά την περιο­δεία του κ. Ζελέν­σκι στην Ευρώ­πη, κατά τη διάρ­κεια της οποί­ας έλα­βε υπο­σχέ­σεις για νέες παρα­δό­σεις όπλων, μέρος των οποί­ων θεω­ρεί­ται απα­ραί­τη­το για την πολυ­συ­ζη­τη­μέ­νη μεγά­λη αντε­πί­θε­ση του στρα­τού του.

Άκου­σε υπο­σχέ­σεις για διά­φο­ρα είδη οπλι­κών συστη­μά­των –αντια­ε­ρο­πο­ρι­κούς πυραύ­λους, μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη επί­θε­σης, τεθω­ρα­κι­σμέ­να…–, ενώ το Κίε­βο εκφρά­ζει ικα­νο­ποί­η­ση διό­τι πλέ­ον συζη­τεί­ται πολύ πιο σοβα­ρά το ενδε­χό­με­νο να του δοθούν δυτι­κά μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη, που ως τώρα οι σύμ­μα­χοί του δίστα­ζαν να διαθέσουν.

Εξάλ­λου χθες οι ΗΠΑ επι­βε­βαί­ω­σαν πως συστοι­χία του συστή­μα­τος αντια­ε­ρο­πο­ρι­κής άμυ­νας Patriot υπέ­στη ζημιά από ρωσι­κό πύραυ­λο, αλλά παρέ­μει­νε επιχειρησιακή.

Προ­χθές Τρί­τη ο ρωσι­κός στρα­τός ανέ­φε­ρε πως κατέ­στρε­ψε τη συστοι­χία αυτή με πλήγ­μα «υψη­λής ακρι­βεί­ας» που έγι­νε με «υπε­ρη­χη­τι­κό πύραυ­λο Κιντζάλ».

Η Ουά­σιγ­κτον ανα­κοί­νω­σε στα τέλη του 2022 παρά­δο­ση συστη­μά­των Patriot, ικα­νών να καταρ­ρί­πτουν πυραύ­λους κρουζ, βαλ­λι­στι­κούς πυραύ­λους μικρού βελη­νε­κούς και αερο­σκά­φη σε πολύ μεγα­λύ­τε­ρα ύψη από ό,τι συστή­μα­τα που είχε στεί­λει ήδη στο Κίεβο.

Το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ συνε­δριά­ζει από­ψε –στις 22:00 ώρα Ελλά­δας– για να συζη­τή­σει σχε­τι­κά με την κατά­στα­ση στην Ουκρανία.

Χθες εξάλ­λου Μόσχα και Κίε­βο συμ­φώ­νη­σαν να παρα­τα­θεί η συμ­φω­νία που επι­τρέ­πει να εξά­γο­νται ουκρα­νι­κά σιτη­ρά, κρί­σι­μη για τον παγκό­σμιο εφο­δια­σμό με τρό­φι­μα, με μεσο­λά­βη­ση της Άγκυ­ρας και των Ηνω­μέ­νων Εθνών. Η ισχύς της συμ­φω­νί­ας παρα­τά­θη­κε «για δυο μήνες», ανα­κοί­νω­σε ο τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η παρά­τα­σή της είναι «καλή είδη­ση για τον κόσμο», ήταν η αντί­δρα­ση του Γενι­κού Γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκουτέρες.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο