Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλο: «Χάλκινα» κορίτσια στην «Πόλη του Φωτός»

Η ανα­μο­νή 16 χρό­νων έφτα­σε στο τέλος της! Η εθνι­κή υδα­το­σφαί­ρι­σης γυναι­κών, η «αση­μέ­νια» Ολυ­μπιο­νί­κης της Αθή­νας και πρω­τα­θλή­τρια κόσμου το 2011, επι­στρέ­φει σε Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες μετά το 2008 και το Πεκίνο.

Το αντι­προ­σω­πευ­τι­κό συγκρό­τη­μα νίκη­σε χτες βρά­δυ 7–6 την Ιτα­λία στον «μικρό» τελι­κό του Ευρω­παϊ­κού Πρω­τα­θλή­μα­τος του Αϊντ­χό­φεν, εξα­σφά­λι­σε το χάλ­κι­νο μετάλ­λιο (πρώ­το στην ιστο­ρία της διορ­γά­νω­σης, μετά από τέσ­σε­ρα αση­μέ­νια) και εξα­σφά­λι­σε το πολυ­πό­θη­το εισι­τή­ριο για το Παρίσι.

Η ελλη­νι­κή ομά­δα ξεκί­νη­σε πολύ συγκε­ντρω­μέ­νη στην άμυ­να, εγκλω­βί­ζο­ντας τη «σετε­ρό­ζα» που δεν μπο­ρού­σε να βρει λύσεις, ενώ η Ιωάν­να Στα­μα­το­πού­λου (που προ­τι­μή­θη­κε αντί της Χρυ­σής Δια­μα­ντο­πού­λου) απέ­κρου­σε πέναλ­τι της Μπιανκόνι.

Ενα γκολ της Νίνου στον παρα­πά­νω και ένα της Μαρ­γα­ρί­τας Πλευ­ρί­του, που βρέ­θη­κε αμαρ­κά­ρι­στη στα 2μ. (αφού η Ξενά­κη είχε τρα­βη­χτεί έξυ­πνα πιο έξω), έδω­σαν προ­βά­δι­σμα 2–0 στην εθνι­κή, πριν πετύ­χουν οι Ιτα­λί­δες το πρώ­το τους γκολ με την Πικό­τσι σε παί­κτρια παραπάνω.

Οι διε­θνείς έχα­σαν δύο επι­θέ­σεις με αριθ­μη­τι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα, αλλά ένα γυρι­στό της Αση­μά­κη από τα… παλιά δια­μόρ­φω­σε το 3–1 της πρώ­της περιό­δου και η Ξενά­κη ανέ­βα­σε ακό­μη περισ­σό­τε­ρο το δεί­κτη του σκορ στο ξεκί­νη­μα του δεύ­τε­ρο οκταλέπτου.

Η «γαλα­νό­λευ­κη» άμυ­να παρέ­με­νε απρο­σπέ­λα­στη, αλλά επι­θε­τι­κά οι πολί­στριες της Αλε­ξί­ας Καμ­μέ­νου δεν συνέ­χι­σαν στο ίδιο επί­πε­δο, έχα­σαν τρεις ευκαι­ρί­ες με παί­κτρια παρα­πά­νω (χωρίς να φτά­σουν καν σε σουτ με καλές προ­ϋ­πο­θέ­σεις) και το 4–1 παρέ­μει­νε ως το τέλος του ημιχρόνου.

Με την «αφλο­γι­στία» της εθνι­κής να συνε­χί­ζε­ται, η Ιτα­λία βρή­κε ένα γκολ με την Μπιαν­κό­νι, αλλά έχα­σε δια­δο­χι­κές ευκαι­ρί­ες να πλη­σιά­σει σε από­στα­ση «ανα­πνο­ής» και να «γυρί­σει» του ματς.

Μετά από 14 «άγο­να» λεπτά, η Αση­μά­κη πέτυ­χε επι­τέ­λους ένα γκολ (πανο­μοιό­τυ­πο με εκεί­νο του πρώ­του οκτα­λέ­πτου) στα τελευ­ταία δευ­τε­ρό­λε­πτα της τρί­της περιό­δου και απο­κα­τέ­στη­σε τη δια­φο­ρά των τριών τερ­μά­των (5–2).

Η «σετε­ρό­ζα», όμως, δεν είχε πει την τελευ­ταία της λέξη. Μέσα σε 2,5 λεπτά, οι παί­κτριες του Κάρ­λο Σίλι­πο πέτυ­χαν τέσ­σε­ρα γκολ (τα διπλά­σια από όσα είχαν σημειώ­σει ως εκεί­νο το σημείο!) και ισο­φά­ρι­σαν 6–6 με πέναλ­τι της Αβέ­νιο, 3΄57΄΄ πριν τη λήξη.

Στο πιο κρί­σι­μο σημείο, η Νικόλ Ελευ­θε­ριά­δου πέτυ­χε ένα απί­στευ­τα δύσκο­λο γκολ, με απευ­θεί­ας φάουλ από τα 6μ. στην εκπνοή σχε­δόν του χρό­νου επί­θε­σης, δίνο­ντας ξανά το προ­βά­δι­σμα στην ελλη­νι­κή ομάδα.

Οι διε­θνείς «έβγα­λαν» κρί­σι­μες άμυ­νες, έχα­σαν άλλη μία επί­θε­ση με παί­κτρια παρα­πά­νω και η Μαρ­γα­ρί­τα Πλευ­ρί­του χρε­ώ­θη­κε με την τρί­τη της ποι­νή, 51΄΄ πριν τη λήξη.

Ο Σίλι­πο πήρε τάιμ-άουτ, αλλά οι διε­θνείς έκλει­σαν την Μπιαν­κό­νι, η Πικό­τσι πήρε το σουτ και η Στα­μα­το­πού­λου έκα­νε την από­κρου­ση του αγώ­να, στέλ­νο­ντας τη μπά­λα κόρνερ.

Οι Ιτα­λί­δες προ­σπά­θη­σαν ξανά να περά­σουν τη μπά­λα στα 2μ., αλλά εκεί έγι­νε το κλέ­ψι­μο και οι Ελλη­νί­δες παί­κτριες «ροκά­νι­σαν» τα τελευ­ταία δευ­τε­ρό­λε­πτα, μέχρι την κόρ­να της λήξης και το ξέσπασμα.

Τα 16 χρό­νια της ανα­μο­νής τελεί­ω­σαν, οι «εφιάλ­τες» της Τερ­γέ­στης (εις διπλούν) και της Χάου­ντα ξορ­κί­στη­καν, το Παρί­σι περι­μέ­νει πλέ­ον και τις δύο ελλη­νι­κές ομά­δες πόλο.

Τα οκτά­λε­πτα: 3–1, 1–0, 1–1, 2–4

Η εξέ­λι­ξη του σκορ: 1–0 Νίνου (π.π.), 2–0 Μαργ. Πλευ­ρί­του (φου­ντα­ρι­στός), 2–1 Πικό­τσι (π.π.), 3–1 Αση­μά­κη (φου­ντα­ρι­στός), 4–1 Ξενά­κη (π.π.), 4–2 Μπιαν­κό­νι (π.π.), 5–2 Αση­μά­κη (φου­ντα­ρι­στός), 5–3 Γκα­λάρ­ντι (φου­ντα­ρι­στός), 5–4 Μπιαν­κό­νι (περι­φέ­ρεια), 6–4 Ελευθ. Πλευ­ρί­του (π.π.), 6–5 Βια­κά­βα (π.π.), 6–6 Αβέ­νιο (πέναλ­τι), 7–6 Ελευ­θε­ριά­δου (περι­φέ­ρεια).

Η εθνι­κή είχε 3/12 με παί­κτρια παρα­πά­νω, 1 γκολ από την περι­φέ­ρεια, 3 από θέση φουνταριστού

Η Ιτα­λία είχε 3/11 με παί­κτρια παρα­πά­νω, 1/2 πέναλ­τι, 1 γκολ την περι­φέ­ρεια και 1 από θέση φουνταριστού.

Με τρεις ποι­νές απο­βλή­θη­καν η Πάτρα (4΄54΄΄ πριν τη λήξη του αγώ­να) και η Μαργ. Πλευ­ρί­του (51 δευ­τε­ρό­λε­πτα πριν το τέλος του ματς).

Διαι­τη­τές: Ντού­τιλχ (Ολλαν­δία), Κολο­μί­νας (Ισπα­νία)

Οι συν­θέ­σεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Αλε­ξία Καμ­μέ­νου): Δια­μα­ντο­πού­λου, Ελευθ. Πλευ­ρί­του 1, Χυδη­ριώ­τη, Ελευ­θε­ριά­δου 1, Μαργ. Πλευ­ρί­του 1, Ξενά­κη 1, Αση­μά­κη 2, Πάτρα, Νίνου 1, Β. Πλευ­ρί­του, Γιαν­νο­πού­λου, Ελλη­νιά­δη, Σταματοπούλου
ΙΤΑΛΙΑ (Κάρ­λο Σίλι­πο): Κοντο­ρέ­λι, Ταμπά­νι, Γκα­λάρ­ντι 1, Αβέ­νιο 1, Τζου­στί­νι, Μπε­τί­νι, Πικό­τσι 1, Μπιαν­κό­νι 2, Παλ­μιέ­ρι, Γκαντ, Τσέρ­γκολ, Βια­κά­βα 1, Μπαντσέλι

** Εκτός ελλη­νι­κής 13άδας έμει­ναν και πάλι η Σοφία Τορ­νά­ρου και η Στε­φα­νία Σάντα.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο