Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πύλος: Δημοσίευμα του BBC για στοιχεία που αμφισβητούν τις ελληνικές αρχές

Το BBC ισχυ­ρί­ζε­ται ότι περι­ήλ­θαν στην κατο­χή του στοι­χεία που θέτουν υπό αμφι­σβή­τη­ση τον απο­λο­γι­σμό της Ελλη­νι­κής Ακτο­φυ­λα­κής για το ναυά­γιο ανοι­κτά της Πύλου, κατά το οποίο υπάρ­χουν φόβοι ότι εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους.

Η ανά­λυ­ση της κίνη­σης άλλων πλοί­ων στην περιο­χή δεί­χνει ότι το υπερ­πλή­ρες αλιευ­τι­κό σκά­φος ήταν ακί­νη­το για του­λά­χι­στον επτά ώρες πριν ανα­τρα­πεί, λέει το βρε­τα­νι­κό δίκτυο.

Η Ακτο­φυ­λα­κή εξα­κο­λου­θεί να ισχυ­ρί­ζε­ται ότι αυτές τις ώρες το σκά­φος βρι­σκό­ταν σε πορεία προς την Ιτα­λία και δεν χρεια­ζό­ταν διά­σω­ση, ενώ οι ελλη­νι­κές αρχές δεν έχουν ακό­μη απα­ντή­σει στα ευρή­μα­τα που έθε­σε υπ’ όψιν τους το BBC.

Ωστό­σο, ο ΟΗΕ έχει ζητή­σει να διε­ξα­χθεί έρευ­να για τους χει­ρι­σμούς της ελλη­νι­κής πλευ­ράς, καθώς έχουν κατα­γρα­φεί ισχυ­ρι­σμοί ότι θα έπρε­πε να είχαν ληφθεί περισ­σό­τε­ρα μέτρα νωρί­τε­ρα ώστε να ξεκι­νή­σει πλή­ρους κλί­μα­κας προ­σπά­θεια διάσωσης.

Οι Ελλη­νες αξιω­μα­τού­χοι, μετα­δί­δει το BBC, υπο­στη­ρί­ζουν ότι όσοι επέ­βαι­ναν στο πλοίο είπαν ότι δεν ήθε­λαν βοή­θεια και δεν κιν­δύ­νευαν μέχρι λίγο πριν βυθι­στεί το σκά­φος τους.

Στην κατο­χή του BBC περι­ήλ­θαν δεδο­μέ­να που παρέ­χο­νται από την εφαρ­μο­γή MarineTraffic, πλατ­φόρ­μα ναυ­τι­λια­κών ανα­λύ­σε­ων που παρα­κο­λου­θεί τις κινή­σεις των πλοί­ων διεθνώς.

Τα στοι­χεία δεί­χνουν πολύ­ω­ρη δρα­στη­ριό­τη­τα εστια­σμέ­νη σε μια μικρή, συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή όπου το σκά­φος των μετα­να­στών βυθί­στη­κε αργό­τε­ρα, θέτο­ντας υπό αμφι­σβή­τη­ση τον επί­ση­μο ισχυ­ρι­σμό ότι δεν είχε προ­βλή­μα­τα με την πλο­ή­γη­σή του.

Το αλιευ­τι­κό σκά­φος δεν είχε ιχνη­λά­τη, επο­μέ­νως δεν εντο­πί­ζε­ται στον χάρ­τη. Ούτε η ακτο­φυ­λα­κή και τα στρα­τιω­τι­κά σκά­φη που δεν είναι υπο­χρε­ω­μέ­να να μοι­ρά­ζο­νται την τοπο­θε­σία τους.

Αμφισβητείται το επίσημο χρονοδιάγραμμα της ακτοφυλακής

Η Frontex, η συνο­ρια­κή δύνα­μη της Ε.Ε., λέει, σύμ­φω­να με το BBC, ότι εντό­πι­σε για πρώ­τη φορά το σκά­φος των μετα­να­στών γύρω στις 08:00 ώρα Ελλά­δας την Τρί­τη και ενη­μέ­ρω­σε τις ελλη­νι­κές αρχές.

Το Alarm Phone, μια τηλε­φω­νι­κή γραμ­μή έκτα­κτης ανά­γκης για μετα­νά­στες που αντι­με­τω­πί­ζουν προ­βλή­μα­τα στη θάλασ­σα, λέει ότι έλα­βε κλή­ση στις 12:17 GMT λέγο­ντας ότι το σκά­φος βρι­σκό­ταν σε κίνδυνο.

Χρη­σι­μο­ποι­ή­σα­με βίντεο και φωτο­γρα­φί­ες που έχουν επα­λη­θευ­θεί από την υπη­ρε­σία BBC Verify, καθώς και δικα­στι­κά αρχεία και ημε­ρο­λό­για απο­στο­λής, για να ανα­λύ­σου­με την κίνη­ση των πλοί­ων στην περιο­χή τις επό­με­νες ώρες

Το κινού­με­νο σχέ­διο από το Marine Traffic δεί­χνει ένα πλοίο που ονο­μά­ζε­ται Lucky Sailor να στρί­βει από­το­μα βόρεια στις 15:00 GMT.

Ο ιδιο­κτή­της του Lucky Sailor μάς έδω­σε το ημε­ρο­λό­γιό του και επι­βε­βαί­ω­σε ότι είχε ζητη­θεί από την ακτο­φυ­λα­κή να πλη­σιά­σει το σκά­φος των μετα­να­στών και να δώσει τρο­φή και νερό.

Περί­που μισή ώρα αργό­τε­ρα, στις 15:35 GMT, το ελι­κό­πτε­ρο της ακτο­φυ­λα­κής βρή­κε το σκά­φος με τους μετα­νά­στες. Οι Αρχές επέ­μει­ναν στον ισχυ­ρι­σμό τους ότι ήταν σε στα­θε­ρή πορεία εκεί­νη την επο­χή, όπως γρά­φει το βρε­τα­νι­κό δίκτυο.

Ωστό­σο, δυό­μι­σι ώρες αργό­τε­ρα, γύρω στις 18:00 GMT, ένα άλλο σκά­φος, το Faithful Warrior, ταξί­δε­ψε στην ίδια περιο­χή και έδω­σε επί­σης προ­μή­θειες στο σκάφος.

Οι ιδιο­κτή­τες του Faithful Warrior μας παρέ­πεμ­ψαν στις ανα­κρι­τι­κές αρχές.

Προ­έ­κυ­ψε βίντεο –που φέρε­ται να τρα­βή­χτη­κε από το Faithful Warrior– που ισχυ­ρί­ζε­ται ότι δεί­χνει τις προ­μή­θειες να παρα­δί­δο­νται στο πλοίο μετα­να­στών μέσω ενός σχοι­νιού στο νερό. Δεν φαί­νο­νται άλλα πλοία.

Το BBC Verify το έλεγ­ξε και δια­πί­στω­σε ότι το σκά­φος –το οποίο δεν κινεί­ται στο βίντεο– ταί­ρια­ζε με το σχή­μα του πλοί­ου με τους μετα­νά­στες που φαί­νε­ται στις φωτο­γρα­φί­ες, ενώ και οι και­ρι­κές συν­θή­κες ήταν αντί­στοι­χες με αυτές που ανα­φέρ­θη­καν εκεί­νη τη στιγ­μή. Δεν είναι γνω­στό πότε ακρι­βώς γυρί­στη­κε αυτό το βίντεο.

Από τις 19:40 έως τις 22:40, οι Ελλη­νες αξιω­μα­τού­χοι ισχυ­ρί­στη­καν αρχι­κά ότι το σκά­φος κρα­τού­σε «στα­θε­ρή πορεία και ταχύτητα».

Σύμ­φω­να με την αρχι­κή τους δήλω­ση, παρα­τη­ρού­σαν το σκά­φος από δια­κρι­τι­κή από­στα­ση, αλλά μια κοντι­νή εικό­να που δημο­σί­ευ­σαν αργό­τε­ρα οι ίδιοι –από αυτή τη χρο­νι­κή περί­ο­δο– υπο­δη­λώ­νει ότι το σκά­φος με τους μετα­νά­στες είναι εντε­λώς ακίνητο.

Εκπρό­σω­πος της κυβέρ­νη­σης δήλω­σε αργό­τε­ρα ότι η ακτο­φυ­λα­κή προ­σπά­θη­σε να επι­βι­βα­στεί στο σκά­φος για να εκτι­μή­σει τον κίν­δυ­νο, αλλά οι επι­βαί­νο­ντες αφαί­ρε­σαν ένα σχοι­νί που ήταν συν­δε­δε­μέ­νο αρνού­με­νοι τη βοή­θειά τους.

Ολη η δρα­στη­ριό­τη­τα των τελευ­ταί­ων επτά ωρών επι­κε­ντρώ­θη­κε γύρω από ένα συγκε­κρι­μέ­νο σημείο, υπο­δη­λώ­νο­ντας ότι το σκά­φος των μετα­να­στών δεν είχε μετα­κι­νη­θεί σχε­δόν καθό­λου, όπως συνε­χί­ζει το ρεπορ­τάζ του BBC.

Οι χαρ­τες υπο­δη­λώ­νουν ότι ταξί­δε­ψε ελά­χι­στα ναυ­τι­κά μίλια, κάτι ανα­με­νό­με­νο για ένα φθαρ­μέ­νο σκά­φος που χτυ­πή­θη­κε από τον άνε­μο και τα κύμα­τα στο βαθύ­τε­ρο σημείο της Μεσογείου.

Οι ενέρ­γειες των ανθρώ­πων που βρί­σκο­νται σε κίν­δυ­νο, που ταρα­κου­νού­σαν το σκά­φος, θα είχαν συμ­βά­λει επί­σης σε οποια­δή­πο­τε κίνηση.

Κατά τη διάρ­κεια αυτής της χρο­νι­κής περιό­δου, οι Ελλη­νες αξιω­μα­τού­χοι επέ­μει­ναν ότι δεν αντι­με­τώ­πι­ζε πρό­βλη­μα και αντ’ αυτού βρι­σκό­ταν με ασφά­λεια καθ’ οδόν προς την Ιτα­λία και έτσι η ακτο­φυ­λα­κή δεν επι­χεί­ρη­σε τη διάσωση.

Στις 23:00, το σκά­φος βυθί­στη­κε και το κινού­με­νο σχέ­διο παρα­κο­λού­θη­σης δεί­χνει μια μαζι­κή μετα­κί­νη­ση πλοί­ων προς βοή­θεια, μετα­ξύ αυτών το Celebrity Beyond από το οποίο γυρί­στη­καν πλά­να που στη συνέ­χεια στάλ­θη­καν στο BBC.

Ενα πολυ­τε­λές γιοτ, το Mayan Queen, λαμ­βά­νει στη συνέ­χεια εντο­λή να βοη­θή­σει να μετα­φερ­θούν ορι­σμέ­νοι από τους 104 επι­ζώ­ντες στην ξηρά.

Οσοι δια­σώ­θη­καν έφτα­σαν με ασφά­λεια στο λιμά­νι της Καλα­μά­τας, αλλά άφη­σαν πίσω τους μια σει­ρά από ερω­τή­μα­τα για την ελλη­νι­κή αντα­πό­κρι­ση στο τρα­γι­κό συμ­βάν, όπως γρά­φει το BBC.

Πηγή: BBC μέσω kathimerini.gr

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο