Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρέθυμνο: Πέθανε ο 39χρονος οικοδόμος που είχε πέσει απο σκαλωσιά οκτώ μέτρων

Έχα­σε την μάχη ο 39χρονος οικο­δό­μος που είχε τραυ­μα­τι­στεί πριν μερι­κές μέρες σε οικο­δο­μή στον Κου­μπέ Ρεθύμνου.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο 39χρόνος είχε τραυ­μα­τι­στεί σοβα­ρά, πέφτο­ντας από σκα­λω­σιά ύψους περί­που οκτώ μέτρων. Μετα­φέρ­θη­κε στο Νοσο­κο­μείο Χανί­ων, όπου σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι δυστυ­χώς κατέληξε.

Ο πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Οικο­δό­μων Ρεθύ­μνου, Στά­θης Λου­κά­κης, δήλω­σε τα εξής: «Σήμε­ρα μετρά­με έναν ακό­μα νεκρό συνά­δελ­φο στον χώρο δου­λειάς. Από την αρχή του χρό­νου, μόνο το τμή­μα της οικο­δο­μής στον κλά­δο των Κατα­σκευών, θρη­νεί του­λά­χι­στον 18 νεκρούς συνα­δέλ­φους μας και από σήμε­ρα 19. Στην κυριο­λε­ξία, πρό­κει­ται για μετα­τρο­πή των χώρων δου­λειάς όλης της χώρας σε μια τερά­στια αρέ­να θανάτου.

Οι ευθύ­νες τόσο της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, όσο και των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων, είναι τερά­στιες. Ανύ­παρ­κτοι ελεγ­κτι­κοί μηχα­νι­σμοί, ανύ­παρ­κτο Σώμα Επι­θε­ώ­ρη­σης Εργα­σί­ας (ΣΕΠΕ). Η ζωή του εργά­τη για τους κυβερ­νώ­ντες δεν έχει αξία. Κανέ­νας δεν μπαί­νει στον κόπο να ελέγ­ξει κάτω από ποιες συν­θή­κες δου­λεύ­ουν χιλιά­δες οικο­δό­μοι, με τι όρους, τι μέτρα ασφά­λειας, ποια η καταλ­λη­λό­τη­τα των μηχα­νη­μά­των της εργα­σί­ας τους. Τα πρω­τό­κολ­λα ασφά­λειας απλά υπάρ­χουν για να γίνο­νται κου­ρε­λό­χαρ­το στις επι­διώ­ξεις της μεγα­λο­ερ­γο­δο­σί­ας ”για να βγει γρή­γο­ρα η δου­λειά” με οποιο­δή­πο­τε κόστος για την υγεία και την ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων. Γι΄ αυτούς η εντα­τι­κο­ποί­η­ση σημαί­νει κέρ­δη, για εμάς νεκρούς, σακα­τε­μέ­νους, κακο­πλη­ρω­μέ­νους, με κου­τσου­ρε­μέ­να ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα και επι­κίν­δυ­νες συν­θή­κες δουλειάς. 

Το Συν­δι­κά­το Οικο­δό­μων Ρεθύ­μνου εκφρά­ζει συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νεια και τους φίλους του άτυ­χου συνα­δέλ­φου. Απαι­τού­με: Τώρα να λυθεί το αίσχος με τους ελεγ­κτι­κούς μηχα­νι­σμούς που λόγω της υπο­στε­λέ­χω­σής τους δεν πραγ­μα­το­ποιούν κανέ­ναν έλεγ­χο. Να στε­λε­χω­θούν με το απα­ραί­τη­το προ­σω­πι­κό, να εξα­σφα­λι­στούν τα απα­ραί­τη­τα υλι­κο­τε­χνι­κά μέσα που θα διευ­κο­λύ­νουν το ρόλο τους. Να απο­δο­θούν ευθύ­νες για την παρα­βί­α­ση των μέτρων υγεί­ας και ασφά­λειας. Να υπάρ­χει μέρι­μνα για τη στή­ρι­ξη των οικο­γε­νειών των συνα­δέλ­φων που χάνουν τη ζωή τους ή σακα­τεύ­ο­νται σε χώρους δου­λειάς με ευθύ­νη του κρά­τους και της εργοδοσίας».

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο