Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρατσιστική η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν σύμφωνα με τον Εισαγγελέα

Για «μια ανό­η­τη, φανα­τι­κή και κατα­στρο­φι­κή ιδε­ο­λη­ψία περί φυλε­τι­κής ανω­τε­ρό­τη­τας που φέρ­νει μόνο κατα­στρο­φή, για τους ανθρώ­πους και τα έθνη, όπως και στο παρελ­θόν» έκα­νε λόγο σήμε­ρα, ο εισαγ­γε­λέ­ας στην δίκη σε δεύ­τε­ρο βαθ­μό των δύο δολο­φό­νων χρυ­σαυ­γι­τών, για την εν ψυχρώ δολο­φο­νία του μερο­κα­μα­τιά­ρη Σαχ­ζάτ Λουκ­μάν στα Πετρά­λω­να, τον Γενά­ρη του 2013.

Ο εισαγ­γε­λέ­ας Αναστ. Σκά­ρας ζήτη­σε την ενο­χή των δύο, του Διο­νύ­ση Λια­κό­που­λο και Χρή­στο Στερ­γιό­που­λο, κατα­δι­κα­σμέ­νων σε ισό­βια κάθειρ­ξη σε πρώ­το βαθ­μό, για ανθρω­πο­κτο­νία από πρό­θε­ση με ρατσι­στι­κό κίνητρο.

Τόνι­σε πως οι δύο κατη­γο­ρού­με­νοι, που δικά­ζο­νται παράλ­λη­λα ως μέλη εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης στη δίκη της Χρυ­σής Αυγής, είχαν συγκλί­νου­σα δια­δο­χι­κή δρά­ση «άσχε­τα με το ποιός επέ­φε­ρε τον θάνα­το» του 27χρονου Πακι­στα­νού εργάτη.

Όπως είπε, η επί­θε­ση με τα μαχαί­ρια σε βάρος του Λουκ­μάν, δεν ήταν απο­τέ­λε­σμα συμπλο­κής, ήταν αναί­τια και απρό­κλη­τη με ένα και μόνο κίνη­τρο, «Τον χτύ­πη­σαν για­τί κατά­λα­βαν ότι πρό­κει­ται για άνδρας ασια­τι­κής κατα­γω­γής, όχι για­τί δεν οδη­γού­σε καλά το ποδή­λα­το, όπως υπο­στη­ρί­ζουν… Υπήρ­χε συναυ­τουρ­γία από την αρχή. Συνα­πο­φά­σι­σαν, πήραν πανο­μοιό­τυ­πα στι­λέ­τα πετα­λού­δα (σ.σ. τα χαρα­κτή­ρι­σε φονι­κή μηχα­νή) και πέρα­σαν από τα Πετρά­λω­να». Υπο­γράμ­μι­σε, ότι ορθά το πρώ­το δικα­στή­ριο έκρι­νε ρατσι­στι­κό το έγκλη­μα και τόνι­σε πως έχει υπο­χρέ­ω­ση να ειση­γη­θεί τον χαρα­κτη­ρι­σμό του εγκλή­μα­τος ως ρατσι­στι­κού, άσχε­τα, όπως είπε, αν αυτό δεν έχει απο­τέ­λε­σμα στην επι­μέ­τρη­ση της ποι­νής τους.

«Η υπό­θε­ση αφο­ρά σε δύο νεα­ρά άτο­μα, οπλι­σμέ­να με πανο­μοιό­τυ­πα στι­λέ­τα πετα­λού­δα, τα οποία επι­τί­θε­νται σε αλλο­δα­πό, σε έναν άνδρα δια­φο­ρε­τι­κής εθνι­κής κατα­γω­γής και φυλής», τόνι­σε ζητώ­ντας να απορ­ρι­φθούν ως αβά­σι­μοι όλοι οι υπε­ρα­σπι­στι­κοί ισχυ­ρι­σμοί των δύο και κυρί­ως η θέση τους περί μετα­τρο­πής της κατη­γο­ρί­ας επί το ευνοϊκότερο.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο