Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 2/12/2010: Στον αέρα η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου

Βήμα βήμα προχωράει η εξαίρεση του νησιού από τη συζήτηση για τη διευθέτηση στο Αιγαίο

Βάσι­μες πέρα για πέρα είναι — όπως όλα δεί­χνουν — οι πλη­ρο­φο­ρί­ες που θέλουν το Καστε­λό­ρι­ζο να εξαι­ρεί­ται από τη γενι­κό­τε­ρη δια­πραγ­μά­τευ­ση Ελλά­δας — Τουρ­κί­ας για την υφα­λο­κρη­πί­δα, με την ελλη­νι­κή πλευ­ρά να απο­δέ­χε­ται ότι το ακρι­τι­κό νησί απο­τε­λεί «ιδιαί­τε­ρη περί­πτω­ση» και ως εκ τού­του δεν μπο­ρεί να ληφθεί υπό­ψη η υφα­λο­κρη­πί­δα του για τον ορι­σμό της ελλη­νι­κής Απο­κλει­στι­κής Οικο­νο­μι­κής Ζώνης (ΑΟΖ).

Σύμ­φω­να με διπλω­μα­τι­κές πηγές, η επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία της κυβέρ­νη­σης για να δικαιο­λο­γή­σει έναν τέτοιο επαί­σχυ­ντο και επι­κίν­δυ­νο για τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας συμ­βι­βα­σμό, είναι η εξής:

– Η χάρα­ξη ΑΟΖ λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη το Καστε­λό­ρι­ζο είναι εξαι­ρε­τι­κά ασθε­νής από πλευ­ράς Διε­θνούς Δικαί­ου και είναι απί­θα­νο να κερ­δί­σει η Ελλά­δα την υπό­θε­ση σε Διε­θνές Δικαστήριο.

– Η δια­πραγ­μα­τευ­τι­κή θέση της χώρας αυτήν την περί­ο­δο είναι εξαι­ρε­τι­κά ασθε­νής και ως εκ τού­του καλό είναι να απο­φύ­γου­με την επι­βά­ρυν­ση της ελλη­νο­τουρ­κι­κής δια­πραγ­μά­τευ­σης με νέα δύσκο­λα ζητήματα.

– Η προ­ώ­θη­ση μιας λύσης για την υφα­λο­κρη­πί­δα στο Αιγαίο μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει ευερ­γε­τι­κά για μελ­λο­ντι­κές διευ­θε­τή­σεις σε άλλα ζητή­μα­τα όπως είναι η χάρα­ξη ΑΟΖ στη νοτιο­α­να­το­λι­κή Μεσόγειο.

Η συζή­τη­ση για το συγκε­κρι­μέ­νο ζήτη­μα ανα­θερ­μάν­θη­κε ύστε­ρα από δημο­σί­ευ­μα στον Τύπο που περι­γρά­φει τις τουρ­κι­κές απαι­τή­σεις για δια­χω­ρι­σμό της δια­πραγ­μά­τευ­σης σχε­τι­κά με την οριο­θέ­τη­ση της υφα­λο­κρη­πί­δας στο Αιγαίο και στην Νοτιο­α­να­το­λι­κή Μεσόγειο.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του «Ρ», η κυβέρ­νη­ση θα κάνει ό,τι μπο­ρεί προ­κει­μέ­νου να συνε­χι­στεί η δια­δι­κα­σία για την οριο­θέ­τη­ση της υφα­λο­κρη­πί­δας στο Αιγαίο. Μέσα σ’ αυτό το πλαί­σιο, φαί­νε­ται πως παγιώ­νε­ται η θέση ότι το Καστε­λό­ρι­ζο είναι ειδι­κή περί­πτω­ση και δεν μπο­ρεί να είναι τμή­μα της ελλη­νι­κής ΑΟΖ σε μια περιο­χή η οποία εκτι­μά­τε ότι είναι πλού­σια σε κοιτάσματα.

Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 2/12/2010 — Σελί­δα 22

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο