Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΡΟΔΟΣ Εικόνες χάους στις τουριστικές περιοχές που εκκενώνονται — Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά _VIDEO + ΦΩΤΟ

Εικόνες χάους επικρατούν στη Ρόδο που μαίνεται για πέμπτη ημέρα η καταστροφική πυρκαγιά, καθώς τουρίστες προσπαθούν να εκκενώσουν όπως — όπως τα ξενοδοχεία, χωρίς καμία βοήθεια και καμία οδηγία.

 Σε Λάρ­δο και Κιο­τά­ρι οι χιλιά­δες του­ρί­στες, μαζί με κατοί­κους και εργα­ζό­με­νους έχουν μετα­φερ­θεί στις παρα­λί­ες των περιο­χών από όπου γίνε­ται η απο­μά­κρυν­σή τους με ιδιω­τι­κά σκά­φη που έχει επι­τά­ξει το τοπι­κό Λιμεναρχείο.

Σύμ­φω­να με την ΕΡΤ έχουν απο­μα­κρυν­θεί περισ­σό­τε­ρα από 1.000 άτο­μα από Κιο­τά­ρι και Λάρ­δο, ενώ κατευ­θύ­νε­ται στο σημείο τορ­πι­λά­κα­τος του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού για να συνδράμει.

Στην επι­χεί­ρη­ση συμ­με­τέ­χουν τέσ­σε­ρα σκά­φη του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος και 20 ιδιω­τι­κά σκά­φη, 2 σκά­φη Στρα­τού Ξηράς, ενώ σπεύ­δει και πλοίο του Πολε­μι­κού Ναυτικού.

Παράλ­λη­λα, επι­τάσ­σο­νται όλα τα του­ρι­στι­κά σκά­φη από το Λιμε­ναρ­χείο για να μετα­φέ­ρουν τους του­ρί­στες σε ασφα­λή μέρος. Επί­σης, η Δημο­τι­κή Επι­χεί­ρη­ση Συγκοι­νω­νιών ΡΟΔΑ στα­μά­τη­σε τα δρο­μο­λό­γιά της και ο στό­λος της κατευ­θύ­νε­ται στη Νότια Ρόδο για να παρα­λά­βει του­ρί­στες και κατοίκους.

Ακό­μα, με ανα­κοί­νω­ση του Δήμου, οι κάτοι­κοι των χωριών που εκκε­νώ­θη­καν συγκε­ντρώ­νο­νται σε δύο σημεία στο σχο­λι­κό συγκρό­τη­μα Αρχαγ­γέ­λου (2ο Δημο­τι­κό Σχο­λείο Αρχαγ­γέ­λου, Γυμνά­σιο και Λύκειο) και στο Κλει­στό Γυμνα­στή­ριο Καλλιθέας.

Επί­σης σύμ­φω­να με την ΕΡΤ και τοπι­κά μέσα, εγκλω­βι­σμέ­νοι στο Μονα­στή­ρι στην Μονή Υψε­νής, είναι ο διοι­κη­τής της Πυρο­σβε­στι­κής μαζί με πυρο­σβέ­στες και μονα­χές. Στο μονα­στή­ρι υπάρ­χει υπό­γειο κατα­φύ­γιο και εκεί βρί­σκο­νται, προς το παρόν ασφαλείς.

Την ίδια ώρα φαί­νε­ται πώς υπάρ­χει μεγά­λη ανα­ζω­πύ­ρω­ση στην περιο­χή Απολ­λώ­νων, από όπου ξεκί­νη­σε αρχι­κά η πυρ­κα­γιά. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες στο δάσος Προ­φή­τη Ηλία που βρί­σκε­ται στην περιο­χή, τη μάχη με τις φλό­γες δίνουν μόνοι τους κάτοι­κοι και εθε­λο­ντές με ό,τι μέσα διαθέτουν.

Στην περιο­χή Κιο­τά­ρι που έχει δοθεί εντο­λή εκκέ­νω­σης, βρί­σκο­νται μεγά­λα ξενο­δο­χεια­κά συγκρο­τή­μα­τα με πολ­λές χιλιά­δες του­ρί­στες. Πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φέ­ρουν ότι έχουν καεί ήδη τρία ξενο­δο­χεία.

  • Οι του­ρί­στες προ­σπα­θούν αλλό­φρο­νες να φύγουν με τα πόδια, χωρίς έστω να τους δώσουν κάποιες οδη­γί­ες οι αρχές. Η βοή­θεια δίνε­ται κυρί­ως από κατοί­κους και εργα­ζό­με­νους, που τους κατευ­θύ­νουν προς την παραλία.
  • Σήμε­ρα δόθη­κε εντο­λή εκκέ­νω­σης για τέσ­σε­ρις οικι­σμούς, καθώς η πυρ­κα­γιά καί­ει για πέμ­πτη μέρα ανε­ξέ­λεγ­κτη και εξα­πλώ­νε­ται απει­λη­τι­κά. Έως αυτή την ώρα έχουν εκκε­νω­θεί τα χωριά Λάρ­δος, Πυλώ­νας, Ασκλη­πιείο και Κιο­τά­ρι.

Οι ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις, σε συν­δυα­σμό με τους ισχυ­ρούς ανέ­μους, και πάνω απ’ όλα η εγκλη­μα­τι­κή έλλει­ψη των παρα­μι­κρών μέτρων πρό­λη­ψης ενί­σχυ­σαν την πύρι­νη λαί­λα­πα. Το έγκλη­μα συμπλη­ρώ­νει η ανε­πάρ­κεια των μέσων δασο­πυ­ρό­σβε­σης και η δρα­μα­τι­κή υπο­στε­λέ­χω­ση της Πυροσβεστικής.

Λόγω της πυρ­κα­γιάς, γίνο­νται δια­κο­πές στην ηλε­κτρο­δό­τη­ση σε πολ­λές περιο­χές. Τα προ­βλή­μα­τα στην ηλε­κτρο­δό­τη­ση προ­κα­λούν δια­κο­πές στο νερό.

Σε βίντεο που ανάρ­τη­σε η ιστο­σε­λί­δα rodos-rhodes.com, από την περιο­χή Κιο­τά­ρι, φαί­νο­νται χιλιά­δες του­ρί­στες να εγκα­τα­λεί­πουν τα ξενο­δο­χεία τους.

Να ενισχυθούν οι δυνάμεις και να διασφαλιστεί η ασφαλής εκκένωση

Ο Τάκης Πότσος, υπο­ψή­φιος Δήμαρ­χος Ρόδου με την «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» και ο Γιάν­νης Αγγέ­λου, υπο­ψή­φιος Περι­φε­ρειάρ­χης Νοτί­ου Αιγαί­ου με την «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» σημειώ­νουν σε κοι­νή τους δήλωση:

«Εδώ και τώρα η κυβέρ­νη­ση να ανα­λά­βει τις ευθύ­νες της και να ενι­σχύ­σει απο­φα­σι­στι­κά τις δυνά­μεις στη Ρόδο με επί­γεια και κατάλ­λη­λα ενα­έ­ρια μέσα για να αντι­με­τω­πι­στεί η φωτιά που κατα­καί­ει το δάσος του νησιού επί πέντε ολό­κλη­ρες ημέ­ρες και θέτει σε κίν­δυ­νο τη ζωή των κατοί­κων. Να δια­σφα­λι­στεί η ασφα­λής εκκέ­νω­ση για του­ρί­στες, εργα­ζό­με­νους και κατοί­κους, κατάλ­λη­λοι χώροι για δια­μο­νή και ό, τι άλλο χρειάζεται». 

 

Δια­τά­χθη­κε εκκέ­νω­ση για τα χωριά Λάρδο-Πυλώνα
Την εκκέ­νω­ση των χωριών Λάρ­δο και Πυλώ­να διέ­τα­ξε η γ.γ. Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας με μήνυ­μα που έφθα­σε στα κινη­τά των κατοί­κων της περιο­χής μέσω του συστή­μα­τος 112. 

 Οι κάτοι­κοι των χωριών που εκκε­νώ­θη­καν συγκε­ντρώ­νο­νται σε δύο σημεία στο σχο­λι­κό συγκρό­τη­μα Αρχαγ­γέ­λου (2ο Δημο­τι­κό Σχο­λείο Αρχαγ­γέ­λου, Γυμνά­σιο και Λύκειο),  στο Κλει­στό Γυμνα­στή­ριο Καλ­λι­θέ­ας, στην αίθου­σα εκδη­λώ­σε­ων “Νίκος Γκά­λης” του χωριού Άγιος Ισίδωρος.

16:40 Τρία ξενο­δο­χεία καί­γο­νται στο Κιοτάρι

16:10 Δια­κο­πή υδρο­δό­τη­σης λόγω προ­βλη­μά­των με την ηλεκτροδότηση

16:00 Εκτός λει­τουρ­γί­ας θα τεθούν οι σημα­το­δό­τες κατά μήκος της Ρόδου- Λίν­δου- Έκκλη­ση στους οδη­γούς να είναι προσεκτικοί

15:45 Ορί­στη­καν οι ασφα­λείς χώροι συγκέ­ντρω­σης πολιτών

15:17 Περιο­ρί­ζε­ται η παρο­χή νερού σε Αφά­ντου και Κολύ­μπια λόγω αυξη­μέ­νων αναγκών

14:26 Ξεκί­νη­σε η εκκέ­νω­ση ξενο­δο­χεί­ων στο Κιοτάρι

14:00 ΔΕΔΔΗΕ: Εκ περι­τρο­πής δια­κο­πές ηλε­κτρο­δό­τη­σης στη Ρόδο

13:54 Δια­τά­χθη­κε εκκέ­νω­ση Ασκλη­πειού- Κιοταρίου

13:25 Στις παρυ­φές της Λάρ­δου έφτα­σε η φωτιά 

13:08 Αυτή την ώρα πολ­λά οχή­μα­τα βαρέ­ως τύπου σπεύ­δουν στην περιο­χή της Πανα­γί­ας της Υψε­νής σε μία προ­σπά­θεια να προ­στα­τεύ­σουν τη Μονή ενώ δύνα­μη της πυρο­σβε­στι­κής έχει παρα­τα­χθεί περι­με­τρι­κά της Λάρ­δου για τον ίδιο λόγο.

13:00 Δια­κο­πή ηλε­κτρο­δό­τη­σης υπάρ­χει στις περιο­χές από Κατ­τα­βιά έως και το Γεννάδι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο