Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ροζ σημαία: Αντιδράσεις ακόμη και εντός ΝΔ για την απόσυρση από την έκθεση — «Το έργο μου παρερμηνεύτηκε»

Αντι­δρά­σεις ακό­μη και εντός της ΝΔ προ­κά­λε­σε η εντο­λή του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Γ. Γερα­πε­τρί­τη προς τον πρό­ξε­νο της Ελλά­δας στη Νέα Υόρ­κη να κατε­βά­σει το έργο τέχνης της Γεωρ­γί­ας Λαλέ, τη ροζ ελλη­νι­κή σημαία που στό­χο είχε να ευαι­σθη­το­ποι­ή­σει το κοι­νό για τις γυναι­κο­κτο­νί­ες και την ενδο­οι­κο­γε­νεια­κή βία.

Στην κλει­στή συνε­δρί­α­ση της Επι­τρο­πής Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Βου­λής, παρου­σία και του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, η πρώ­ην υπουρ­γός Ντό­ρα Μπα­κο­γιάν­νη δια­μαρ­τυ­ρή­θη­κε, λέγο­ντας πως η τέχνη δεν μπο­ρεί να λογο­κρι­θεί. Η δήλω­ση αυτή είναι το δεύ­τε­ρο ηχη­ρό άδεια­σμα στον Γιώρ­γο Γερα­πε­τρί­τη από στέ­λε­χος της Νέας Δημο­κρα­τί­ας, μετά τον Δημή­τρη Και­ρί­δη, ο οποί­ος είχε δηλώ­σει το πρωί της Τρί­της πως «θα πρέ­πει να κατα­νο­ού­με την ελευ­θε­ρία της καλ­λι­τε­χνι­κής έκφρα­σης και να μην τα συγ­χέ­ου­με» και πως «οι καλ­λι­τέ­χνες έχουν μια ελευ­θε­ρία και καλά την έχουνε».

Αντι­δρά­σεις υπάρ­χουν και από τα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης με τη Ρ. Δού­ρου από τον ΣΥΡΙΖΑ να επι­ση­μαί­νει στην Επι­τρο­πή ότι η εντο­λή Γερα­πτρί­τη στέ­λε­νει λάθος μηνύ­μα­τα και αμαυ­ρώ­νει την εικό­να στο εξω­τε­ρι­κό ενώ η τομε­άρ­χης Πολι­τι­σμού του ΠΑΣΟΚ-Κινή­μα­τος Αλλα­γής Νάγια Γρη­γο­ρά­κου και ο τομέ­ας Ισό­τη­τας του κόμ­μα­τος επι­ση­μαί­νουν ότι «η προ­σπά­θεια φίμω­σης ενός καλ­λι­τε­χνι­κού έργου μας γυρ­νά­ει σε σκο­τει­νές επο­χές, και ανα­δει­κνύ­ει τη φοβι­κή στά­ση της κυβέρ­νη­σης απέ­να­ντι στην ελευ­θε­ρία της τέχνης που απο­τε­λεί κεκτη­μέ­νο για κάθε ανοι­χτή, σύγ­χρο­νη και δημο­κρα­τι­κή κοι­νω­νία». Στη δική της ανα­κοί­νω­ση η Νέα Αρι­στε­ρά καταγ­γέλ­λει ότι «η ακρο­δε­ξιά σχο­λή επι­βάλ­λει μαύ­ρη πολι­τι­κή στη χώρα» και προ­σθέ­τει ότι «οι φασί­στες δεν σηκώ­νουν μύγα στο σπα­θί τους και ο κ. Γερα­πε­τρί­της δεν τους χάλα­σε χατί­ρι. Έδω­σε εντο­λή να κατέ­βει το έργο».

Ωστό­σο, παρά τα πυρά ομα­δόν που δέχε­ται ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, για την απα­ρά­δε­κτη κίνη­ση να δώσει εντο­λή να κατε­βεί ένα έργο τέχνης έπει­τα από τις αντι­δρά­σεις του επι­κε­φα­λής του ακρο­δε­ξιού κόμ­μα­τος «Νίκη», Δημή­τρη Νατσιού, αλλά και άρθρο του πρώ­ην υφ. Εξω­τε­ρι­κών, Αντώ­νη Δια­μα­τά­ρη, στον «Εθνι­κό Κήρυ­κα», επέ­μει­νε στην από­φα­σή του, με επι­χει­ρή­μα­τα περί… εθνι­κών συμ­βό­λων. «Κανείς δεν κάνει λογο­κρι­σία στην τέχνη» είπε ο Γιώρ­γος Γερα­πε­τρί­της, προ­σθέ­το­ντας ότι «το προ­ξε­νείο της χώρας δεν απο­τε­λεί γκα­λε­ρί». «Στις γκα­λε­ρί ανε­βά­ζεις ό,τι θέλεις. Εδώ όμως είναι προ­ξε­νείο, στε­νό κρά­τος, και πρέ­πει μετα­ξύ άλλων να προ­βά­λου­με τα σύμ­βο­λα», είπε.

Η από­φα­ση Γερα­πε­τρί­τη, για την από­συρ­ση της ροζ σημαί­ας από το προ­ξε­νείο, έχει ξεση­κώ­σει κύμα συμπα­ρά­στα­σης στα κοι­νω­νι­κά δίκτυα στο χώρο της ομο­γέ­νειας. Αρκε­τοί ομο­γε­νείς πόστα­ραν την ελλη­νι­κή ρόζ σημαία στους προ­σω­πι­κούς τους λογα­ρια­σμούς στο Facebook ασκώ­ντας έντο­νη κρι­τι­κή για την από­φα­ση του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών κάνο­ντας μέχρι και λόγο ότι οι εσω­τε­ρι­κές διπλω­μα­τι­κές έρι­δες που είχαν μοχλό συγκε­κρι­μέ­να μηντια­κά κανά­λια οδή­γη­σαν το έκθε­μα στο μάτι του κυκλώ­να μιας αντι­πα­ρά­θε­σης συμ­φε­ρό­ντων στο χώρο της ομογένειας.

Η ροζ ελλη­νι­κή σημαία είναι μέρoς έκθε­σης της Γεωρ­γί­ας Λαλέ που φιλο­ξε­νεί­ται στο προ­ξε­νείο και όπως ανα­φέ­ρει η δημιουρ­γός, θέλει να τονί­σει το φαι­νό­με­νο της ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας και των εγκλη­μά­των κατά των γυναι­κών. Η καλ­λι­τέ­χνι­δα, με αυτό το έργο, επι­χει­ρεί να ευαι­σθη­το­ποί­η­σει το κοι­νό μέσω της χει­ρο­ποί­η­της σημαί­ας της που υφάν­θη­κε από σεντό­νια που της δώρι­σαν κακο­ποι­η­μέ­νες γυναί­κες. «Το έργο τέχνης δημιουρ­γεί­ται από σεντό­νια, δωρεά γυναι­κών που ζουν στην Ελλά­δα. Αυτές οι γυναί­κες έχουν φαι­νο­με­νι­κά λίγα κοι­νά πράγ­μα­τα, αλλά όλες έχουν ξαπλώ­σει σε αυτά τα σεντό­νια απελ­πι­σμέ­νες και φοβι­σμέ­νες» ανα­φέ­ρει η περι­γρα­φή της έκθεσης.

Η καλ­λι­τέ­χνι­δα Γεωρ­γία Λαλέ με δήλω­σή της στον ΑΝΤ1 ανέ­φε­ρε: «Λυπά­μαι που παρερ­μη­νεύ­τη­κε το έργο μου: Τα θύμα­τα γυναι­κο­κτο­νί­ας και ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας είναι ήρω­ες στον αγώ­να για το δικαί­ω­μα στην ζωή και την ελευ­θε­ρία στην Ελλά­δα και παγκο­σμί­ως».

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο